İklim ve EnerjiManşet

Hollandalı savcılar, Shell ve ExenMobil’in ortak doğal gaz şirketine kirlilik davası açacak

0

Hollandalı savcılar, Hollanda’nın en büyük gaz sahasını işleten Shell ve  ExxonMobil’in ortak girişimi NAM‘a karşı bir kirlilik davası açacaklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada, savcıların “NAM’in doğal gaz çıkarımından kaynaklı atıkları izinsiz olarak yeraltına enjekte ettiği” belirtildi.

Shell ve ExxonMobil’in yarı yarıya ortak olduğu girişim, 1963 yılından beri Hollanda ve Avrupa için önemli bir gaz kaynağı olan devasa Groningen sahasında gaz üretiyor.

Avrupa’nın en büyük doğal gaz rezervlerinden biri olan Groningen sahası, enerjide Rusya’ya bağımlılığı azaltma giişimleri yaygınlaştıkça tekrar gündem egelmişti. Ancak saha yaklaşık on yıldır üretime kapatıldı çünkü doğal gaz sondajı bölgede büyük deprem riskleri yaratıyor.

Doğal gaz üretiminin neden olduğu sarsıntılar, bunlara dayanacak şekilde inşa edilmeyen binalarda milyarlarca avroluk hasara neden oldu ve 2010’ların sonlarında bölgede üretimde büyük bir gerilemeye yol açtı.

Bir zamanlar Avrupa’nın önemli bir doğal gaz tedarikçisi olan Groningen’deki üretim, 1 Ekim’den itibaren yılda 2,8 milyar metreküp (Hollanda’daki yıllık iç tüketimin kabaca %7’si) ile sınırlandırılacak.

Savcılar, buradaki gaz sahasının işletmecisi olan NAM’in Kuzey Denizi‘ndeki doğal gaz çıkarma faliyetinden kaynaklanan atık ürünleri aldığını, ardından bunları işleyip boş gaz sahalarına enjekte ettiğini düşünüyor.

NAM sözcüsü, şirketin  daha sonra yanıt vereceğini söylemekle yetindi.

Shell ve Exxon Temmuz ayında, Avrupa’nın en büyük ve en eski doğal gaz üretim şirketlerinden biri olan NAM’in satışını başlatmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.