Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

İkizköylüler TBMM’den çıkan karara tepkili: Ne marjinalliği, kurdun kuşun derdindeyiz

0

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün Muğla, İkizköy‘deki Akbelen Ormanı’nda, Limak ve IC İçtaş iştiraki YK Enerji‘nin termik santrali için kesilen ağaçlarla ilgili toplandı. Akbelen Ormanları için genel görüşme yapılmasına ilişkin önerge oylamaya sunuldu ve genel görüşme AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmedi. Akbelen Ormanı direnişçileri verilen karara tepki gösterdi. İkizköy Çevre Komitesi Başkanı, İkizköy direnişçisi Nejla Işık, karara ilişkin Yeşil Gazete’ye konuştu:

“Böyle bir şey çıkacağı belliydi zaten. AKP çoğunlukta her zaman, biliyoruz; geldi buraya şirketi savundu. Son ana kadar o turuncu koltuklar bomboştu. Son anda geldiler, oylama yapmak için doldurdular ve oylamayı yaptılar. Belliydi yani bunun böyle olacağı.”

Milas’taki köylerin muhtarlarının da TBMM’ye gelerek Akbelen’deki ağaçların, direnişin aleyhinde birtakım duruşlar sergilediğini de ifade eden Işık, “Milletin vekillerini geçtim, hepsi öyle zaten de köyün muhtarlarına ne diyeceksiniz? Köyün muhtarları toplanıp bugün Ankara’ya gelmişler. Yüzsüzler, utanmazlar yani. Buradalar. Kendini seçen köylüyü değil, şirketi savunuyorlar. Muhtarlar yani. O yüzden vekillere diyecek şeyim yok. Bizi savunan, bizi dinleyen vekiller buradaydı zaten” dedi ve ekledi:

“Sadece şunu söylüyorum: AKP ve MHP eline almış bir şirketin getirdiği fotoğrafı. Diyor ki; ‘2002 yılında şu kadar ağaçlandırma yaptık. 600 tane cam şişede size zeytinyağı getirdik. Hepinize var…’ O zeytinyağları buraya boşuna getirdiler. O zeytinyağlarını köylüye dağıtsınlar. Köylüyü aç biilaç bıraktılar. Orada çiçek yağı yiyor köylü. Zeytini yok, hiçbir şey yok, toprağı yok, köyü yok.”

‣Ağaç dikerek orman olur mu? 
‣Erdoğan iklim sözlerinden çark etti: Türkiye’nin kömür gerçekleri 

‘Köylüyüz yani, köylünün ne marjinalliği olacak?’

İster istemez verilen karara üzüldüğünü de aktaran Işık, son olarak şunları aktardı:

“Ama şu yönden üzgün değilim: Bugün herkes buraya toplanıp gelmek zorunda kaldı. Bütün vekiller. Oylama için de olsa geldiler. İsterdim ki dinlesinler. Sorunlarımızı dinlesinler. Israrla marjinal diyorlar. Köylüyüz yani, köylünün ne marjinalliği olacak? Köylü, köyünün derdinde, toprağının derdinde. Ne marjinalliği olacak? Kuşun kurdun yuvasının derdinde.”

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti. Kesimleri önlemek için 22 Nisan’da başlatılan nöbet sürüyor.

Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş; İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.

Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için  Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.

7 Eylül 2021: Akbelen’de ilk keşif

İlk keşif sırasında Murat Yüksel isimli hakimin davacı avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret etmesi,  hem bölgedeki hukukçular hem de aktivistler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara  hakaret etmesi nedeniyle  avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

1 Mart 2022: Akbelen’de ikinci bilirkişi keşfi

İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden  yönetmeliğindeki  değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.

Kömür madeni açılmak istenen Akbelen Ormanı’nda protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı şöyle demişti:

“Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.”

Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Üçüncü bilirkişi raporu

Akbelen’de üçüncü bilirkişi raporu da 24 Kasım 2022’de çıktı. Akbelen Ormanı’nda üçüncü kez yapılan bilirkişi keşfinden madencilik şirketinin lehine, Akbelen Ormanı için nöbetine devam eden İkizköylüler’in aleyhine bir karar çıktı.

Raporda bir önceki keşiflerin aksine “Madencilik yapılabilir” yönünde bir sonuç çıktı. İkizköylüler bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rapor ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu konusunda kanaat bildirdi. İkizköy Çevre Komitesi, bilirkişi raporuna gerçeği yansıtmayan bilgiler içerdiğini belirterek itiraz etti.

Meclis yolunda

İkizköy için direnen yurttaşlar dün gece TBMM’deki görüşmeleri yerinden izlemek için yola çıkmış, birçok kez durdurulmuştu. Toplantı öncesi açıklama yapılmış, gerçekleştirilen yıkımın insanlık ve çevre suçu olduğu belirtilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.