Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşet

Akbelen’de büyük buluşma: Köylerimizi bu topraklardan sökemeyeceksiniz

0

Muğla, Milas‘taki İkizköy‘ün Akbelen Ormanı‘ndaki ağaçları kesen, canlıları, ekosistemi yok eden ve yerinden eden, bölgede yaşayan yurttaşları her gün dinamit sesleriyle tehdit eden şirkete karşı yurttaşlar 17 Mart’ta Akbelen’de bir araya geldi. Limak ve IC-İçtaş iştiraki YK Enerji‘nin termik santraline linyit kömür sağlayabilmek için bölgede gerçekleştirilen yıkıma karşı bir araya gelen yurttaşlar “Biz bitti demeden bu dava bitmez!” dedi.

İstanbul ve İzmir dahil pek çok şehirden Akbelen’e gelen yurttaşlar, burada köylülerle birlikte, ormana ve zeytinliklere rağmen verilen izinlere, onaylara karşı şöyle seslendi:

“Topraklarımızı, zeytinlerimizi, ormanlarımızı, köylerimizi madenden kurtarmak için çıktığımız yolda beşinci senemize girdik. Köylüler olarak yıllardır gördüğümüz zulüm, hepinizin gözleri önünde yaşandı ve artarak yaşanmaya devam ediyor.”

Akbelen’de yapılan açıklamada “Bizler sırf toprağımızı, ağacımızı, yaşamlarımızı savunduk diye hem şirketin çeşitli baskılarına, hem de jandarmanın ağır şiddetine maruz kaldık. En sonunda da yaşamlarımıza tamamen çöken, hayatlarımızı gasp eden ‘acele kamulaştırma’ kararına imza atıldığında, dünyamız başımıza yıkıldı. Çünkü bu karar önce İkizköy’ün, Karacahisar’ın, Çamköy’ün; sonra da geride kalan 40’a yakın köyün ölüm fermanıydı” denildi.

‘Biz çareyi, umudu, gücü direnmekte bulduk’

Geçtiğimiz günlerde Akbelen Ormanı’nın çevresinde yer alan 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘acele’ kamulaştırılılmıştı.  Akbelen’de yapılan açıklamada bu karara ilişkin de şunlar aktarıldı:

“İçimiz kan ağladı ama çaresizliğe teslim olmadık. Çünkü biz çareyi, umudu, gücü direnmekte bulduk diyerek, verilen bu haksız hukuksuz karara karşı hukuki ve fiili mücadele hazırlıklarına başladık. Hemen ardından iki gün sonra öğrendik ki; baştan çok büyük hata yapılan, hiç çıkmaması gereken bu karar acele bir şekilde kaldırılmış.”

‘Hiçbirimiz hala derin bir nefes alamadık’

İkizköy, Çamköy ve Karacahisar’da yer alan araziler için 11 Mart’ta verilen acele kamulaştırma kararı ise tepkilerin ardından acele bir şekilde kaldırılmıştı. Akbelen direnişçileri bu karara ilişkin ise şunları dile getirdi:

“Biliyoruz ki kaldırılan ‘acele kamulaştırma’ kararı, tüm sebeplerin, tüm hesapların, tüm konuşulanların ötesinde; Akbelen’in kırılmayan iradesinin, vazgeçmeyen inadının, bitmeyen direnişinin bir sonucudur. Bu kez mutluluktan gözyaşı dökmenin yanı sıra, ne yazık ki hiçbirimiz hala derin bir nefes alamadık. Çünkü bugüne kadar yaşadıklarımız, gördüklerimiz; kuşkumuzu sevincimizden ağır kılıyor.

Devam eden haksız hukuksuz kararlar, verilen cezalar ve görevini yapmayan kurumlar ile köyümüz hala madenin yoğun tehdidi altında. Duvarları çatlamış, kolonları yarılmış evlerimizin, ahırlarımızın içinde yaşarken; zeytinlerimizi, topraklarımızı, geçim kaynaklarımızı maden tehdit etmeye devam ederken, iptal edilen kararın yine başımıza gelmeyeceğine nasıl güvenebiliriz? Bir daha tek bir imzayla yaşamlarımızın gasp edilmeyeceğine nasıl inanabiliriz?”

 

‘Köylerimizi bu topraklardan sökemeyeceksiniz’

“Bu topraklardan gidelim, buraları terk edelim diye yapmadığınızı bırakmadınız” diyen İkizköylüler, açıklamanın devamında topraklarını korumak için girmek zorunda kaldıkları mücadeleden de şöyle bahsediyor:

“Sizi doyuran köylüye kan kusturup kızılcık şerbeti içirdiniz. Tehdit ettiniz olmadı. Şiddet uyguladınız olmadı. Cezalar yağdırdınız olmadı. Davalar açtınız olmadı. 40 senelik koca bir talanın, yıkımın ardından ilk kez yaktığımız ve beş senedir emek emek büyüttüğümüz bu direniş ateşini söndürmeye kimsenin gücü yetmez. Çünkü biz gücümüzü haklılığımızdan alıyoruz. Biz gücümüzü dayanışmamızdan alıyoruz. Biliyoruz ki kader ortaklığımızla ilmek ilmek ördüğümüz birliğimizin karşısında kimse duramaz.

Kabul etmiyoruz! Şirketler cebini dolduracak diye bizleri daha fazla açlığa, sefalete sürükleyemeyeceksiniz. Bizleri köyümüzden süremeyeceksiniz. Köklerimizi bu topraklardan sökemeyeceksiniz! Bize yaşatılanlara karşı daima dimdik ayakta olacağız!”

İkizköylüler yetkililere şöyle seslendi:

“Artık biz köylülerin verdiği yaşam mücadelesinin hakkını teslim edin. Köylerimizi rahat bırakın. Tarım arazilerimizi, zeytinlerimizi rahat bırakın. Yaşamlarımızı rahat bırakın. İkizköy’e yapılan yanlışlardan geri dönün. Hukuksuzluklarınızdan geri dönün. Zeytincilik Kanununu uygulayın. Toprak Koruma Kanununu uygulayın. Bize her gün depremi yaşatan, yarın öbür gün evimizi başımıza yıkacak dinamit patlatmalarını durdurun. Köylerimize doğru genişleyen bu madeni hemen durdurun! Sakın unutmayın; Siz durmadan biz de asla durmayacağız.

Çünkü biz bitti demedik. Çünkü biz bitti demeden bu dava bitmez!”

Akbelen’de gerçekleştirilen büyük buluşmada aynı zamanda baharın gelişi, nevruz da kutlandı. İkizköylülerin en önünde yer aldığı eylemlerin akabinde iftar da direniş alanına serilen halılar üzerinde, birlikte açıldı.

You may also like

Comments

Comments are closed.