ManşetDoğa MücadelesiEkolojiTürkiye

Akbelen Ormanı’nda maden ısrarına suç duyurusu

0

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy sakinleri, YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç‘in “Akbelen Ormanı bize teslim edilmezse yakında İzmir, Muğla ve Aydın’da elektrik kesintileri başlar” sözleri üzerine Dinç hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yaklaşık 200 gündür Akbelen Ormanı’nın linyit madenine dönüşmesini önlemek için çadır nöbeti tutan İkizköylüler’in direnişi sayesinde, Muğla 1. İdare Mahkemesi, Akbelen Ormanı için verilen açık maden işletme izninin yürütmesini durdurmuştu. Ancak ormana linyit madeni kurmakta ısrarcı olan YK Enerji Genel Müdürü Dinç bir süredir basına, “Akbelen Ormanı bize teslim edilmezse yakında İzmir, Muğla ve Aydın’da elektrik kesintileri başlar” demeçleri veriyor.

Doğu Eroğlu‘nun Medyascope’dan aktardığına göre, enerji uzmanlarının birçoğu, Türkiye’deki elektrik iletim sistemi YK Enerji Genel Müdürü Dinç’in ileri sürdüğü gibi çalışmadığını belirtiyor. Enterkonnekte sistem yerel bir kaynaktan üretilen enerjiyi yerele dağıtmadan ulusal ağa aktardığı için yerel bir elektrik arzı düşüşü ile yerel elektrik kesintileri arasında bağ bulunmuyor. Bazı uzmanlarsa gaz kesintileri ve hidroelektrik santrallerdeki üretim kapasitesinin son dönemde düşük oluşu ve iletim hattındaki eksiklikler birlikte değerlendirildiğinde, kesinti ihtimalinin mümkün olduğunu söylüyor.

İkizköylüler’in avukatları yargı sürecini etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle YK Enerji Genel Müdürü Dinç hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme bilirkişi incelemesinin tekrarlanmasına karar vermişti

Köylerinin bir mahallesi 2019’da, Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerine ait linyit madeni tarafından yutulan İkizköy halkı, madenin genişleme rotasındaki Akbelen Ormanı’nı korumak için yıllardır mücadele ediyor. Bu mücadele 17 Temmuz 2021’de Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin kesim için Akbelen Ormanı’na girmesiyle çadırlı nöbete dönüştü. Yaklaşık 200 gündür Akbelen Ormanı girişindeki çadır nöbetini sürdüren İkizköylüler, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin 11 Ağustos 2021 tarihindeki yürütmeyi durdurma kararıyla sevinmiş ve yargı sürecinin sonuçlanmasını bekliyor.

Ormanda linyit madenciliği yapılmasına olanak tanıyan orman izninin yürütmesi durduruldu ama henüz mahkeme İkizköylüler lehine karar vermiş değil. Eylül 2021’de olaylı geçen keşif ve bilirkişi incelemesi sonrası mahkeme keşfin tekrarlanmasına karar verdi.

‘Yürütmeyi durdurma kararının devamı sıkıntı yaratacak’

İkizköylüler yargı sürecinin sonuçlanmasını beklerken, Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy Termik santrallerini işleten YK Enerji firması da boş durmuyor.

Ekim 2021’den beri ulusal ve yerel birçok basın organına konuşan YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç, aynı ifadeleri tekrarlayarak Akbelen Ormanı’nda kesintiye uğrayan madencilik faaliyetlerinin elektrik arzını tehlikeye düşürdüğünü, bu durumun öncelikle İzmir, Muğla ve Aydın’da, hatta Türkiye’nin genelinde elektrik kesintilerine yol açabileceğini ileri sürüyor:

“Bugün kömürümüz var ancak yürütmeyi durdurma kararının devamı arzda sıkıntı yaratacak. Yedi-sekiz ay içinde bunun sonuçlarını yaşayabiliriz. İzmir, Muğla ve Aydın başta olmak üzere bu durum tüm Türkiye’yi etkileyebilir. Barajlardaki su seviyesinin de düşük olması da bu riski artırıyor. İthal kömürdeki fiyat artışını da düşünürsek, güvenilir yerli kaynağı kaybetmeyi millet olarak istemeyiz.”

Dinç bu açıklamayı ilk olarak Enerji Günlüğü’ne 25 Ekim 2021’de yaptı. Ardından aynı açıklamayı İzmir merkezli Yeni Asır’a ve yine İzmir merkezli Gözlem Gazetesi’ne yineledi.

‘Santral devreden çıksa da elektrik kesintisi yaşanmaz’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış ve Türkiye Elektrik Kurumu’nda da görev almış elektrik mühendisi Teoman Alptürk, Türkiye’deki elektrik iletim hattının yapısı yüzünden, tek bir termik santralin devreden çıkmasıyla, santralin kurulu olduğu bölgede elektrik kesintileri yaşanmayacağını aktarıyor.

‘Santral 23 bin 595 kişinin erken yaşta ölümüne yol açtı’

Health and Environment Alliance (HEAL) tarafından hazırlanan“Kronik kömür kirliliği Türkiye: Kümülatif sağlık etkileri” araştırması Türkiye’de kömürden elektrik üretimine bağımlılığının neden olduğu sağlık etkileri ve maliyetlerini ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye’de onlarca yıllık kronik kömür kirliliği, büyük ve kabul edilemez bir sağlık yüküne yol açtı.

Araştırmada Yeniköy Termik Santrali’nin sonuçları da yer verildi. Santralin 1986’dan beri 23 bin 595 kişinin erken yaşta ölümüne yol açtığı belirlendi. 36 yılda santralin yol açtığı toplam sağlık maliyeti 508 milyar TL.

Araştırmanın sonuçlarına göre, kömürden elektrik üretimi 1965-2020 yılları arasında Türkiye genelinde yaklaşık 200 bin erken ölüme, 62 milyon iş günü kaybına, 11 milyon hastaneye yatışa ve 4,8 trilyon TL’ye varan bir sağlık maliyetine yol açtı.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ndaki 740 dönümlük alında bulunan ağaçlar Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. Nedeni ise termik santrallere linyit sağlayacak açık maden ocağı yapmaktı. Şirket bunun için gerekli izin belgelerini de almıştı ancak İkizköylüler karara itiraz etmiş ve 22 Nisan’dan itibaren nöbet tutmaya başlamıştı.

17 Temmuz’da Orman Genel Müdürlüğü’nün ekipleri Akbelen Ormanı’na gelerek ağaç kesmeye girişmişti. Ancak köylüler ekipleri engellemişti.

28 Temmuz’da başta Manavgat olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde yangınlar çıkmış ve uzun süre havadan destek sağlanmadığı için kontrol altına alınamamıştı. Bu yerlerden biri de Muğla’ydı. Yöre halkı yangınlara müdahaleyle ile uğraşırken bu kez de YK Enerji tarafından tutulan işçiler adeta fırsat bu fırsat diyerek ağaçları kesmişti. Yangınları bahane eden şirket işçileri bir günde 105 ağaç kesmişti.

Yangınlarla boğuşan İkizköy halkı, ağaç kıyımına karşı eylem başlatmış, bölgeye jandarma gönderilmişti. Jandarma erleri nöbet tutan köylülere orantısız müdahalede bulunmuştu.

 

Hem Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi hem de Muğla 1’inci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı alarak bölgede yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep etmişti.

Davada sahayı incelemesi kararlaştırılan bilirkişinin keşif tarihi mahkemece son dakikada ertelenmiş, İkizköy KARDOK Derneği’nin açtığı davanın keşfi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti.

Mahkeme yapılan bilirkişi incelemesinin tekrarına karar vermişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.