Yangın önleme bahanesiyle Akbelen Ormanı’nda ağaçlar kesildi

Maden alanını genişletmek isteyen YK Enerji'nin Muğla'daki yangınları bahane ederek Akbelen Ormanı'ndaki ağaçları kesmesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nda, bölgedeki orman yangınlarını bahane eden şirket ağaç kesimi yaptı.

Akbelen Ormanı 17 Temmuz tarihinde de madeni işletmek isteyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) tarafından kesilmek istenmiş, bölge halkı bunun üzerine ormanın girişinde nöbet başlatmıştı.

Köylülerin müdahalesiyle kesim durduruldu

Ağaçların yeniden kesilmeye başlandığını fark eden köylüler kesime müdahale etti. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan paylaşımda kesimlerin durdurulduğu ancak bu süre zarfında Işıkdere mevkisi yakınlarında yaklaşık 100 ağacın kesildiği belirtildi.

‘Yangını engellemek için kestiğimizi sandık’

Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun haberine göre ağaç kesimi yapanlar Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler değildi. Ağaç kesimi yapan kişilerden biri Denizli’den geldiğin, krom madeninde çalıştığını, yangın söndürme çalışmaları için gönüllü olarak birkaç gün önce yangın çıkan Kemerköy Termik Santrali’ne gittiğini söyledi.

Oradan da 8 Ağustos tarihinde YK Enerji şirketinin talimatıyla İkizköy’deki ağaç kesimine gönderildiklerini söyleyen gönüllü, kesime “yangının termik santrale ulaşmasını engellemek için” katıldığını söyledi.

‘Yangını fırsat bilip ormana girdiler’

İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, Evrensel’den Özer Akdemir’e yaptığı açıklamada kesim yapılan alanın termik santrale 8 km, yangının hâlâ devam ettiği Fesleğen yaylasına da 15 km uzaklıkta olduğunu belirtti.

Gümüşel, “Yangın önleme falan değil bu. Resmen yangını fırsat bilip ormana girdiler” ifadelerini kullandı.

Termik santral önünde eylem

Nöbet alanında bekleyen direnişçilerden bir kısmı ağaç kesimlerini protesto etmek amacıyla Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali önüne gitti.

“Her ağacı tek tek savunacağız” yazılı pankart açan doğaseverler, “Limak Akbelenden defol”, “Akbelen ormanını vermeyeceğiz” sloganlarını attılar.

 

Şirket hakkında suç duyurusu

Ağaç kesimleriyle ilgili Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği adına, Milas Jandarma Komutanlığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Orman Kanunu’nun 27’nci maddesine göre ormanlık alanda ağaç kesme yetkisinin yalnızca Orman Genel Müdürlüğü ekiplerine ait olduğu belirtilen açıklamada YK Enerji’nin suç işlediği belirtildi.

Yapılan başvuruda şirketin Anayasa’nın 3’üncü maddesini (devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma), 169’uncu maddesini (ormanların korunması ve geliştirilmesi) çiğnediği, Orman Kanunu’na ve Çevre Kanunu’na muhalefet ettiği belirtildi.

Neler yaşandı?

Akbelen Ormanı yaklaşık iki yıldır Orman Genel Müdürlüğü tarafından kesilmek isteniyor. 2019 yılındaki ilk girişimde idare tarafından alanın endüstriyel plantasyon olduğu söylenmiş; ancak İkizköylülerin ısrarlı eylemleri sonucu, orman kesim programından çıkarılmıştı.

Bu yıl başlatılan kesim çalışmalarının dayanağı olarak ise Kasım 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı tarafından bizzat imzalanmış ve 740 dönümlük ormanlık alanda YK Enerji’ye kömür madeni işletme izni veren bir karar olduğu ortaya çıkmıştı.

YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan bir dava bulunuyor. Ancak davanın sonucu beklenmeden orman kesimine başlanmasını protesto eden halk Akbelen Ormanı girişinde çadır nöbeti başlatmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR