EkolojiEkolojik YaşamManşet

Fransa, ‘ultra hızlı moda’ ürünlerine yasak getiriyor

0

Fransa Parlamentosu, Çin’in Shein gibi şirketlerinin çevresel etkilerini dengelemeye yardımcı olmayı amaçlayan “ultra hızlı moda” ürünlerine ceza verilmesini isteyen bir yasa tasarısını onayladı.

Alt Meclis‘te onaylanan tasarıda, 2030 yılına kadar giysi başına 10 Euro’ya varan cezaların kademeli olarak artırılması ve bu tür ürünlerin reklamlarının yasaklanması öngörülüyor.

Milletvekili Anne-Cécile Violland‘ın önerisini oylayan milletvekilleri,  yasalaşmadan önce senatoya gitmesi gereken tasarıyı oybirliğiyle onayladı.

Ekolojik Geçiş Bakanı Christophe Béchu X’te “Bu büyük atılımdan çok memnunum. Tekstil sektörünün çevresel ayak izini azaltmak için büyük bir adım atıldı” diye yazdı.

“Ultra esnek tedarik zincirleri” sayesinde talebe göre siparişleri artıran moda perakendecileri Shein ve Temu gibi şirketlerin popülaritesi, perakende sektörünü domine ediyor. Zara ve H&M gibi büyük oyuncular da bu eğilimi besleyen ve tüketicileri “hızlı moda” yönünde yönlendiren şirketlerden.

‣ Avrupa Birliği, iklim ve çevre için moda çılgınlığında frene basıyor
‣ Avrupa Birliği, tekstil endüstrisini daha sürdürülebilir kılmak için hızlı modaya veda ediyor
H&M aldatmacası: Geri dönüşüme atılan kıyafetler 3. dünya ülkelerinde çevresel felaket yaratıyor

Shein firması yetkilileri, Reuters‘e yaptığı açıklamada, ürettiği kıyafetlerin mevcut talebi karşıladığını, bunun da satılmayan giysi oranının sürekli olarak düşük tek haneli rakamlarda kalmasına olanak sağladığını, oysa geleneksel oyuncuların yüzde 40’a kadar israf oluşturabileceğini iddia etti. Firma, tasarının tek etkisinin “hayat pahalılığı krizinin etkisini zaten hisseden Fransız tüketicilerin satın alma gücünü kötüleştirmek” olacağını da öne sürdü.

Tasarı, Fransa Çevre Bakanlığı‘nın , giderek kötüleşen tekstil atığı sorununun üstesinden gelmek amacıyla Avrupa Birliği’nin kullanılmış giysilerin ihracatını yasaklamasını teklif edeceği açıklamasının ardından Meclis’e sunuldu.

Hızlı modanın çevresel etkileri konusunda tüketici bilgilerinin ve farkındalığının güçlendirilmesini öngören yasa tasarısı, tek kullanımlık kültürle mücadele etmek için giysilerin yeniden kullanımını ve  onarılmasını teşvik etmeyi de amaçlıyor.

Tüketim çılgınları, modanın yeşile dönme çabalarını boşa çıkıyor
Neden bu kadar çok giysimiz var?

Emisyonların yüzde 10’undan sorumlu

Fransız Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı‘na (ADEME) göre, her yıl dünya çapında 100 milyardan fazla giysi satılıyor.

Ekoloji kuruluşu Refashion, Fransa’da on yıl içinde yıllık olarak satılan giysi sayısının bir milyar artarak 3,3 milyar ürüne, yani kişi başına 48’in üzerine ulaştığını belirtiyor .

BM Çevre Programı‘na göre, dünya çapında tekstil ve giyim endüstrisi, sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 10’undan sorumlu. Bu oran, uçak ve deniz taşımacılığının toplamından daha fazla. “Hızlı moda” anlayışı, giysilerin boyanması ve işlenmesinden kaynaklanan su kirliliği ve sentetik malzemelerin yıkandığında saçtığı mikroplastik kirliliğine de katkıda bulunuyor.

10 yıl sonra Rana Plaza çöküşü
Dünyada tekstil sektörünün kirli ‘normalleri’

3. Dünya ülkelerinde üretilen ucuz ve tek kullanımlık giysiler, insan hakları ihlalleriyle de sık sık eleştirilere uğruyor.

Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir tekstil stratejisi

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.