EkolojiManşetTürkiye

Bakanlıktan seçim sonrası su hamlesi: Havzalar için madencilik tehdidi

0
Fotoğraf: DHA

Tarım ve Orman Bakanlığı‘nın Resmi Gazete‘de yayımlanan kararıyla birlikte, artık içme-kullanma suyu havzalarını korumaya yönelik bilimsel araştırmalar yapılarak belirlenen özel hükümler tek bir raporla değiştirilebilecek. Değişiklikle birlikte, su havzalarının çevresinde maden ve tarım faaliyetlerine, sanayi tesisi kurulmasına ve toplu konut yapılmasına izin verilebilecek.

T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş’ın aktardığına göre; CHP PM Üyesi ve Çevre Mühendisleri Odası eski Başkanı Baran Bozoğlu, “Büyükşehir belediyelerinin çoğunluğunu CHP’li adaylar kazandı. Su ve Kanalizasyon İdareleri de bu belediyelerin idaresinde olacak. Bizim bu alanları korumaya yönelik tutumumuzu sürdüreceğimiz için böyle bir değişiklik kararı aldılar. Su havzalarımızı, kaynaklarımızı kirletmek ve yapılaşmaya açarak riske atmak için yapılmış bir düzenleme” dedi.

İçme-Kullanma Suyu Havzası Koruma Planı Hazırlanmasına Dair Usul ve Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, 6 Nisan’da yayımlandı. Tebliğ ile içme ve kullanma suyu havzalarını korumaya yönelik bilimsel araştırmalar ve halkın katılımı göz önünde bulundurularak belirlenen özel hükümleri yok sayan kritik bir düzenleme kararı alındı.

Karara göre; doğal afetler, salgın hastalık, kuraklık gibi durumlarda bakanlık tarafından hazırlanacak bir rapor ile birlikte belirlenen özel hükümler değiştirilebilecek. Buna göre, içme-kullanma suyu havzalarının çevresinde maden ve tarım faaliyetlerine, toplu konut ve otel yapımlarına, sanayi tesisi kurulmasına tek bir raporla izin verilebilecek.

Fotoğraf: DHA

Öte yandan Bakanlık tarafından daha önce de “İçme-Kullanma Suyu Havzalarına Dair Koruma Yönetmeliği” çıkarılmıştı. Yönetmelikle birlikte su havzalarının etrafında yapılaşmaların, madencilik ile tarım faaliyetlerinin, kurulacak sanayi tesislerinin hangilerine izin verileceğine ilişkin özel hükümlerin belirlenmesine yönelik karar alınmıştı.

Bu kapsamda, büyükşehir belediyelerine bağlı Su ve Kanalizasyon İdareleri, su havzalarını korumaya yönelik özel hükümler belirlendi.  Hükümlerin belirlenmesi sürecinde bilimsel çalışma yapan ekipler, bölgelerden numune alarak laboratuvar incelemeleri, ekosistem değerlendirmeleri ve kuraklık analizleri yaptı. Bu süreçte, bölgede bulunan halkın katılımı da gözetildi. Karar verilen özel hükümler, Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletildi. Bakanlık tarafından kabul edilen hükümler yerel gazetelerde yayınlandı. Yine bu kapsamda “Mutlaka Koruma Alanı” olarak belirlenen bölgelerde madencilik, sanayi tesisler ve tarıma izin verilmemesi kararı alındı. “Kısa Mesafe Alanları”nın da bazılarında organik tarıma izin verildi.

‘Güncelleme, değişikliğe kılıf uydurmak için yapıldı’

Baran Bozoğlu, rapor formatının kuraklık, salgın ve afet gözetilerek güncellenmesine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Zaten özel hükümler bu kriterler göz önünde bulundurularak belirleniyordu. Bilimsel araştırma ekipleri bu durumların hepsini teker teker inceliyorlardı. Yapılan güncelleme yapılan değişikliğe kılıf uydurmak için yapıldı. Düzenlemeyle birlikte belirtilen raporu kimin hazırlayacağı ve nasıl değerlendirme yapılacağı belli değil. Tamamen çalakelem hazırlanmış bir raporlar özel hükümleri by pass ederek değiştirecekler.”

Fotoğraf: DHA

Hukuki süreç başlatılacak: Bu yanlıştan derhal dönülmeli

Daha önce özelleştirilen termik santrallerine ilişkin de benzeri bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Bozoğlu, şunları söyledi:

“Bu termik santrallerin faaliyetleri çevresel yatırımlarını yapmadıkları gerekçesiyle durdurulmuştu. Bu santrallerin en büyük problemi atık sahalarıydı. Mevzuata uygun değildi. Sonra yönetmeliği değiştirdiler. ‘Hazırlanacak olan bilimsel raporla atık sahası uygunluk raporu verilir ‘dediler. Tüm engelleri teker teker aştılar. Aynısını burada da yapıyorlar. Su havzalarımızı, kaynaklarımı kirletmek ve yapılaşmaya açarak riske atmak için yapılmış bir düzenleme. Yıllarca yapılan bilimsel araştırmalar ve halkın katılımı göz ardı edilecek. Bu düzenlemenin önüne geçmek için tüm hukuki süreci başlatacağız. Bu yanlıştan derhal dönülmesi gerekir.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.