Ekolojiİklim KriziManşet

Avrupa Birliği, iklim ve çevre için moda çılgınlığında frene basıyor

0

Avrupa Parlementosu‘nun (AP) Çevre Komitesi, üretim ve geri dönüşüm gibi sanayi faaliyetlerinin sera gazı emisyonu ile su ve enerji kullanımı gibi etkilerinin çevre üzerinde yarattığı iklim krizi, kuraklık ve kirlilik gibi etkileriyle mücadele etmek amacıyla tüketim çılgınlığını yavaşlatacak düzenlemelere gidiyor.

Komite, “hızlı moda” olarak anılan ve nispeten daha kısa ömürlü olan tekstil ürünlerinin kullanımına son vermeye yönelik yasal zemini oluşturacak raporu oy birliğiyle kabul etti.

Yasal düzenleme için tavsiyelere yer verilen raporda, tekstil ürünlerinin uzun süreli kullanıma uygun, tadilat ve geri dönüşümü daha kolay ve sürdürülebilir olması gerektiği belirtiliyor.

Satılmayan veya iade edilen ürünlerin imha edilmesinin yasaklanması tavsiyesinde bulunan parlemento üyeleri, ayrıca ürünlerin kullanım ömürlerine yönelik bağlayıcı hedef ve önlemler getirilmesinin gerekliliğine de raporda yer veriyor.

Yasa yapıcılar aynı zamanda tekstil ürünlerinin üretim süreçlerinde insani ve sosyal hakların yanı sıra işçi haklarına saygı duyulmasına vurgu yapıyor.

Avrupa

Üretilen tekstil ürünlerinin büyük oranda geri dönüştürülen ve zararlı maddeler içermeyen ipliklerlen üretilmesinin de önemini de kaydeden politikacılar, giysilerin ve ayakkabıların aşırı üretim ve tüketiminin engellenmesi adına AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelerin “hızlı moda”ya son verecek düzenlemeler getirmesini tavsiye ediyor.

Raporda “Yüksek miktarlarda üretilen düşük fiyatlı ve düşük kaliteli ürünler” için yeni ve açık bir tanımlama getirilmesi gerektiği ve tüketicilerin daha sorumlu ve sürdürülebilir seçimler yapabilmesi amacıyla daha iyi bilgilendirilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.

Dün (27 Nisan) Çevre Komitesi’nde oy birliğiyle kabul edilen raporun yazdan önce AP Genel Kurulu’nda da kabul edilmesi bekleniyor. Parlamentodaki süreçlerden sonra AB Komisyonu ve üye ülkelerin uzlaşısıyla yasal metinler hazırlanıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.