Tepkiler sonuç verdi: Türkiye, İsrail’in Gazze’ye saldırılarının altıncı ayında ihracatı kısıtladı

İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.

Ticaret Bakanlığı, bazı ürünlerin Türkiye’den İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün yaptığı açıklamada İsrail’in Türkiye’nin Gazze‘ye havadan yardım ulaştırma talebini reddettiğini, bu doğrultuda da Ankara‘nın İsrail’e karşı yeni tedbirler uygulama kararı aldığını bildirmişti.

Ticaret Bakanlığı’nın “İsrail’e ihracat kısıtlaması” başlıklı açıklamasına göre; İsrail’e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.

İhracat kısıtlaması, ateşkese kadar yürürlükte kalacak

Bakanlık açıklamasında “İsrail, Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda, kesintisiz yardıma izin verinceye kadar belirlenen kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır” denildi:

“Esasen, çok önceden bu yana, İsrail’e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiştir ve verilmemektedir. Gazze Şeridi’nde gelinen vahim aşama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çağrımız İsrail’in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düşenleri yerine getirmeleridir.”

Türkiye ile İsrail’in ticaret hacmi son 20 yılda altıya katlandı.

Hamas’ın 7 Ekim saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı operasyonlar devam ederken, insani yardımın ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar Gazzelileri kıtlığın eşiğine getirdi.

TÜİK verilerine göre, 2023’te 5,4 milyar dolar ticaret hacmi ile Türkiye’nin ihracat listesinde İsrail 13’üncü sırada yer alıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre de 2024 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yüzde 21,6 oranında düşüş kaydetti. Ancak kamuoyundaki tepkilere rağmen şubat ayında İsrail’e ihracat ocak ayına göre arttı.

Kısıtlama getirilen ürünler hangileri?

Türkiye’den İsrail’e ihracatına kısıtlama getirilen 54 ürün grubu şöyle:

1. Alüminyum Profiller
2. Alüminyum Teller
3. Boyalar
4. Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller
5. Beton Mikserleri
6. Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları
7. Çelik Filmaşin
8. Çelik Kaplar ve Depolar
9. Çelik Köprü Aksamı
10. Çelik Kuleler
11. Çelik Profiller
12. Çimento
13. Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar
14. Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri
15. Demir-Çelik Tüm Teller
16. Ekskavatörler
17. Elektrik Kabloları
18. Elektrik Panoları
19. Fayanslar
20. Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri
21. Forkliftler
22. Granit
23. Halat ve Kablolar
24. Hırdavat Ürünleri
25. Hidrolik Yağlar
26. İnşaat Demiri
27. İnşaat Makinaları
28. İnşaat Yalıtım Malzemeleri
29. İnşaatta Kullanılan Camlar
30. Kimyasal Bileşikler
31. Kimyasal Gübreler
32. Klinker
33. Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar
34. Kükürt
35. Madeni Yağlar
36. Makaralı Zincirler
37. Mermer
38. Metal İşleme Makinaları
39. Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar
40. Mineral Gübreler
41. Motor Yağları
42. Paletler
43. Plastik Borular
44. Sandviç Paneller
45. Seramikler
46. Solvent Boyalar
47. Tel Çekme Makinaları
48. Testere Makinaları
49. Tuğlalar
50. Uçak Benzini ve Jet Yakıtı
51. Vernikler
52. Vinçler
53. Yapıştırıcılar ve Tutkallar
54. Yassı Çelik Ürünleri

Gazeteci Metin Cihan duyurmuş, tepkiler çığ gibi büyümüştü

Bağımsız gazeteci Metin Cihan, aylardır sosyal medya hesabından, 7 Ekim’de savaşın başlamasından bu yana Türkiye’nin İsrail ile sürdürdüğü ticarete ilişkin olarak liman kayıtlarını paylaşıyor.

Cihan, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yönetim kurulu başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu‘nun bir şirketi olan Eti Maden ile İsrail ordusuna da hizmet veren büyük bir şirket olan Fertilizers & Chemicals arasındaki sevkiyatı gündeme getirmiş; Eti Maden’in 23 Mart tarihinde İsrail’deki şirkete bor madeni gönderdiğini yazmıştı.  

İsrail’in Gazze’yi yerle bir eden ve 35 bine yakın insanın ölümüne, 100 bine yakın insanın da yaralanmasına yol açan saldırılarına karşı Türkiye’nin üst perdeden kınama ve dayanışma mesajlarına rağmen, bu ülkeyle ticaretin sürdürülmesi büyük tepki çekti ve konuyla ilgili yüzlerce eylem ve protesto gösterisi yapıldı.

Geçen pazar günü söz konusu ticareti protesto etmek isteyen ve kendilerini  “Filistin için bin genç” olarak tanımlayan gençler, İstanbul-Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde basın açıklaması ve Gazze’ye destek yürüyüşü düzenlemek istemiş; polisin çok sert müdahalesiyle karşılaşan gençlerden 43’ü işkenceyle gözaltına alınmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

EN ÇOK OKUNANLAR