Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] İstanbul’un doğal yüzü henüz varken…

0

İstanbul denince aklımıza genellikle doğa gelmiyor. Bu kocaman şehirde yaşayanların gördüğü gri manzara,  soluduğu puslu hava, duyduğu gürültü, ayak bastığı ya da dokunduğu yüzeyler “doğal”dan anladığımız şeyden kesinlikle çok farklı.  En kötüsü de tüm bunların duyularımızı köreltmesi, bizi doğal olanı tanıyamaz, seçemez hale getirmesi. Büyük kentlerde renkli, canlı, kıpraşan, yapay seslerden farklı sesler çıkaran, cıvıl cıvıl bir şeye rastladığımızda çocuklarımız bile yabancı bir olguyla karşılaşmış gibi tepki veriyor gelinen noktada.

31 yıldır sadece İstanbul’un değil Türkiye’nin pek çok kenti, kasabası ve köyünde doğayı korumak için çalışmalar yapan Çekül Vakfı ya da açık ismiyle Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, özellikle çocuklara dönük atölyeler, fidan dikim etkinlikleri ve festivaller düzenliyor.

Gökçen Hazen’in yazdığı, Canan Barış’ın resimlediği Doğan Egmont tarafından yayımlanmış olan Doğanın Peşinde, İstanbul’un Doğal alanlarına Yolculuk kitabı da Çekül Vakfı işbirliği ile çocuk ve gençler için hazırlanmış. Ama yetişkin okurların da faydalanabileceği bir rehber niteliğinde.

Her şeyden önce İstanbul’un da bir doğal hayatı olduğunu ve bu doğal mirası korumamız gerektiğini hatırlatıyor. Tabii koruyabilmenin yolu öncelikle keşfetmekten, öğrenmekten ve sahiplenmekten geçiyor.

12 bin bitki türünün 2.500’ü İstanbul’da

Kitabın konuya, “Türkiye’de doğal olarak yetişen 12 bin civarındaki bitki türünün yaklaşık 2 bin 500’ünün İstanbul’da olduğunu biliyor muydun?” sorusuyla girmesi hiç de boşa değil. Bırakalım genç kuşağı, biz yetişkinlerin büyük bölümü de İstanbul’un doğal zenginliği ve eko sistemleri hakkında pek az bilgiye sahip, doğrusu.

Bu kitap bu boşluğu bir nebze olsun doldurmak için bizi İstanbul ve çevresinde bulunan doğal alanlarda birbirinden ilginç ve heyecan verici ayrıntılarla dolu bir seyahate çıkarıyor.

Kızılgerdan.

Belgrad Ormanı, Terkos Havsazı, İstanbul Adaları Kızılçam Ormanları, Polonezköy Ormanı, Arnavutköy Fenertepe Ormanı, Elmalı Havzası,  Çilingoz Koyu, Garipçe Köyü Makilikleri ve Beykoz Göknar  Ormanı’nın her birine ayrı bir bölüm ayrılmış.

Alt başlıklarda bu alanlar tanıtılmakta; maki, havza, tabiat parkı, muhafaza ormanı, mesire alanı vb. gibi isimler almalarını sağlayan ayırt edici özellikler açıklanmakta, burada yaşayan canlı çeşitliliği ile ilgili şaşırtıcı bilgiler verilmektedir.  Farklı ağaç türlerine ise özel birer sayfa ayrılmış. Örneğin Polonez Ormanı bölümünde o çevrede sık rastlanan ıhlamur, Çilingöz Ormanı bölümünde ise bu ormanın en önemli ağaç türü olan Karaçam tanıtılırken, bu ağaçları Türkiye’de başka nerelerde bulabileceğimiz hakkında da bilgi sahibi oluyoruz.  İstanbul’un doğal alanlarında su samuru görebileceğimizi, dünyanın en güzel kelebeklerden sayılan tavus kelebeğine rastlayabileceğimizi,  kızılgerdan gibi bir dizi kuş türünü gözlemleyebileceğimizi ve daha birçok ilginç hayvanla aslında aynı ortamı paylaştığımızı da heyecan ve hayretle öğreniyoruz.

Gökçen Hazen.

Eserin güçlü yanlarından biri de kuru dersler vermekten kaçınması. Çocuk okura doğrudan hitap eden sade dili ve renkli çizimleri buna hizmet eden önemli unsurlar. Tabii genç okuru keşfetmeye ve maceraya çağıran etkinlik önerileri de kitabın eğlenceli yanına katkı sunuyor. Doğa yürüyüş ve kampları, kültür gezileri, bisiklet turları ve müze ziyaretleri … İstanbul’un doğal alanları, Doğanın Peşinde’n giden ve onu koruma bilincine sahip genç yaşlı herkesi bekliyor!

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.