‘-mış gibi’ yapmak drama ve tiyatro başta olmak üzere bütün sanatların temel aracıdır. Dramada bir durum ya da olay -mış gibi yapılarak canlandırılıyor ve duruma daha yakından bakma olanağı oluşuyor katılımcılar için.
Tiyatro oyuncusu rolüne hazırlanırken ‘ben bu olayı yaşamış olsaydım ne yapardım?’ sorusu üzerinden hazırlanıyor rolüne. -mış gibi yaparak daha derinden anlamaya doğru bir yönelim oluşuyor. Bunu sanatçıları hesaba katmazsak en iyi çocuklar biliyor. Anneymiş gibi evcilik oynuyor, kovboymuş gibi at biniyorlar. Onların öğrenmelerinin en temel aracı -mış gibi yapmak.
Vazo’ymuş gibi…
MIŞ GİBİ kitabının kahramanı Ramon resim yapmayı çok seviyor ve gördüğü her şeyin resmini yapıyor. Bir gün vazodaki çiçeklerin resmini yaparken ağabeyi Leon çizdiği resimlere bakarak kahkahalarla gülüyor. Ramon çizdiği resmi buruşturup atıyor ve aylarca çizdiği her resmi buruşturup atmaya devam ediyor. Resim çizmek konusundaki cesaretini tam yitirecekken kardeşi Marisol buruşturulmuş kağıtları odasına götürüp orada bir sergi yapıyor. Ramon’a en sevdiği resmi gösteriyor.
Ramon vazoda çiçekleri çizdiğini ama beceremediği söylüyor. Marisol ‘evet vazoymuş gibi’ diyor. Bu cümleden sonra Ramon çizdiklerine başka bir gözle bakmaya başlıyor ve aklına gelenleri özgürce çiziyor. Çevresindeki dünyayı -mış gibi tekrar tekrar çiziyor. -mış gibi resimlerden esinlenerek -mış gibi şiirler yazmaya başlıyor.
Ramon -mış gibi şiirler yazarken okura Ramon gibi birinin -mış gibi kelimelerden dili icat ettiğini fark ettiriyor.
MIŞ GİBİ kitabı çok az cümle ve yalın bir hikayeyle mükemmellik yerine kendini keşfetme, kendi ile barışık olma, yaratıcı olma ve -mış gibi’nin sanat ve hayat için tılsımlı gücünü okurla paylaşıyor. Çizgilerde tıpkı Ramon’un resimleri gibi -mış gibi çizgilerden oluşuyor ve okura Ramonmuş gibi dedirtiyor. Kitap hem içerik hem çizgileriyle okurun yüzüne kocaman bir gülümseme yerleştirebilen kitaplardan.
MIŞ GİBİ kitabının yazarı ve çizeri Peter H. Reynolds Türkçeye çeviren Oya Alpar. Kitap Altın Yayınları’ndan çıkmış.
Peter H. Reynolds hakkında
Peter H. Reynolds eğitim hayatına Masshachusetts Güzel Sanatlar Akademisi ve Fitsburg Devlet Koleji’nde devam etmiştir. 1983 yılında ‘Yılın İletişim Öğrencisi’ ödülünü, 1999 yılında da ‘Üstün Öğrenci Ödülü’ kazanmıştır. 2006 yılında Amerikan Kütüphaneciler Derneği’nin düzenlediği yarışmada ‘Çocuklar İçin En Seçkin Video Ödülü’nü MIŞ GİBİ adlı eseri ile kazanmıştır.