Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Atalarımızı besleyen ayaklı bifteklere…

0

Binbir Tüy kabilesinden Raul Tafen için çok önemli bir gün. İçi içine sığmıyor. Kabilesi ona mamut avına gönderecek kadar güveniyor.

Ulu Tüyübol aşkına, bu akşam mamut şiş kebap yiyeceğiz.”  Raul gerçekten de kendisine çok fazla güveniyor. Elinde mızrağı var. Ortalık Kocadişler ve Sertçenelerle dolu. Fakat Raul onları önemsemiyor. Kabilesi ona boşuna taşkafa dememiş. Bir Taşkafa tüylü ya da kürklü her hayvana meydan okuyabilir. Bir Taşkafa hiçbir şeyden, hiçbir kimseden korkmaz. Yani aşağı yukarı öyle..

Raul karlarda bıraktıkları izlerden koca patates çuvallarının takip ediyor. Ellerini ovuşturuyor. Bu mamutlar çantada keklik! Fakat o da ne? Biraz ötede karlar bitiyor. Nereden bulacak Raul o koca yağ tulumlarını? Gözleriyle ıssız ufku tarıyor. Aslında pek ıssız da sayılmaz. Bir kabilenin varlığını işaret eden bir duman yükseliyor göğe. Kabakoyucular kabilesi. Hırçınlar. Arazilerine hiç kimsenin girmesine göz yummayan ağzı bozuklar. Tabi Raul bunları bilmiyor. Kabakoyucular öyle bir kovalıyorlar ki Raul’u neye uğradığını bilemiyor. Zavallı Raul. Kimse ona yardım etmek istemiyor. Bir mamut kuyruğu tüyü bile yok etrafta. Hiçbir şey yok. Sadece kalbinin sesi. Güm güm güm..

Kendi korktuğunu ötekinin gözlerinde görmek

Güm güm güm. Mamutlar. Onların gürültüsü bu. Raul gözlerine inanamıyor. Kocaman kocaman tüy çuvalları. Tek ayakları ile Raul’ü kolayca ezebilirler. Korkunç canavarlar. Raul’u lapa yapmaya hazırlar. Böyle kaba hayvanlarla uğraşmaya değmez diye düşünüyor ve eve dönmeye karar veriyor Raul. En azından tek parça ve sağ olarak. İşte tam o sırada bir çığlık duyuyor. Patates sürüsü dört nala Raul’ün üstüne koşuyor. Raul bizon dışkısı gibi yamyassı olacak onların ayakları altında.

“Ulu Tüyübol tüylerimi yolsun ki ben buldum avımı.” Raul yere kazılmış tuzağın dibinde bir mamut görüyor. Ama bu mamut küçücük, tir tir titriyor ve çok korkuyor. “Elime düştün benimsin artık sen..sen..”Raul susuyor. Küçük mamutun bakışlarındaki korkuyu görüyor. Korkudan daha da fazlasını: Yalnızlığı, terk edilmişliği. Raul’un kendisinin de korktuğu her şey okunuyor bu gözlerde. “Ben sana benziyorum. Patates çuvalı kardeşinim ben senin. Eğer beni öldürürsen kardeşini öldürmüş olacaksın” diye bir ses duyuyor sanki Raul.

Mamut Avcısı kitabın ilk sayfasında evinin merdivenlerinde elinde fırça ile oturan Raul’u görüyoruz. Merdivenin en üst basamadığında açtığı kapıdan aydınlık geldiği için kendisi karanlıkta kalan bir ebeveyn figürü var. Raul’ün olduğu merdivenler nispeten karanlık. Duvara Raul’ün zihninden mamutların olduğu bir duvar resmi yansıyor. Raul biraz karanlıkta. Tam da çocukların gerçeklikten kaçmak istediklerinde sığınacakları hayal sahnesi.. İkinci sayfada Raul’ün elindeki fırça ucu taştan bir mızrağa Raul ise bir avcıya dönüşüyor. Raul mamut izi sürerken kuş, kedi izlerinin yanı sıra bisiklet tekerleğinin izleri de diğer izler kadar belirgin. Kobakoyucular Raul’u kovalarken arkasından trafik konisi, tenis topu, çatal, bıçak, sprey fırlatıyorlar.

Benzemeyenle ‘beslenmek’

Mamut Avcısı doğadaki her canlı ile kardeşlik bağının altını çizerken insanoğlunun geçmişte ve günümüzde onlarla beslenmesine ironik bir dille dikkat çekiyor. Geçmiş şimdiki zaman sarmalında insanın modernleşme hikayesi ve gelişmişliği kasabın kapalı olup evde kıymanın bile olmaması üzerinden veriliyor. İroni resim ve metin arasındaki ilişkide de devam ediyor.

Resimlemeler metni ya yalanlıyor ya da tamamlıyor. Kitap akıl verme, çözüm önerme kibrine kapılmadan çocuklar için keyifli bir okuma, izleme olanağı sunarken ebeveynler için de hayata ve gerçekliğe yazar ve çizerin açtığı pencereden bakma ayrıcalığı tanıyor.

YKY Yayınları’ndan çıkan Mamut Avcısı kitabının yazarı Gerard Moncomble çizeri Frederic Pillot. Türkçeye kazandıran ise Elif Göktepe.

Yazar: Gerard Moncomble  

(19 mart 1951, Auxi-le-Chateau) Üniversitede sosyoloji, felsefe ve psikoloji eğitimi gördü. Bir süre kuklacı olarak çalıştı. Kendisini bir masalcı olarak tanımlayan yazar, 1985’ten beri romanlar, çocuk kitapları, masallar, şiirler, çizgi romanlar, denemeler, tiyatro oyunları yazarak hayatını sürdürüyor.

Çizer: Frederic Pillot

(2 Ağustos 1967, Hayange) Ecole Superieure des Arts Decoratifs de Strasburg’da eğitim gördü. Pek çok çocuk kitabı ve çizgi roman resimledi.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.