Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Dinlersen duyarsın, bakarsan görürsün: Seyrederim Dünyayı

0

Sincap öfkeyle bağırıyor. Öfkesinin nedeni ağacın dalında şarkı söyleyen Alakarga. Sincap “başım çatladı git başka yerde öt” diye azarlıyor onu. Alakarga çok güzel fakat sesi tahammül edilir gibi değil. Oradan uzaklaşıyor Alakarga -ki ona Kestane Kargası da diyorlar- konduğu ceviz ağacında Kedi’nin hışmına uğruyor: “İleride çayırlığa git, beni de rahat bırak.”

Alakarga çayırlığa öterek gidiyor ama Meşe ağacının altında susuyor. İbibikler keçi ve tavşanın müziğinde halay çekiyorlar. Salkımsöğütün yanındaki gölde Suna dans ediyor hemen yanında kurbağa nilüfer çiçeğini izliyor. Alakarga  sazlıkta beşik gibi sallanan kayığı ve içinde uyuklayan yaşlı adamı, yeşilbaş ördekleri, çobanaldatanların yusufçukları kovalamasını, sülünleri, karabiber ağacının altında yaşlı ninenin torununa masal anlatmasını iki Angut’un onları dinlemesini ve daha bir çok şey görüyor.

Kendin sesinin büyüsüne kapılan karga

“Seyrederim Dünyayı” kitabı konuşmak ve susmak karşıtlığının hayattaki tezahürlerini okurla buluşturuyor. Alakarga sürekli öterken kendisinden başka bir şey duymuyor. Üstelik her kendine aşırı dönük bireyin yaptığı gibi çevreye zarar verdiğinin farkında olmuyor. Ne zaman ki susmayı başarıyor önünde muhteşem bir dünya açılıyor. Her sayfa farklı kahramanlarla farklı hikayelere perde açıyor. Alakarga geldiği çayırda gördüklerinden sonra görülecek yerlerin hayalini kurabiliyor.  Küçük dünyası duymayı ve görmeyi başarabildiği oranda genişliyor.

Çocuk okurlar için kuş, ağaç ve diğer canlı türlerinin isim ve görsellerini görerek öğrenme sağlayan kitap aynı zamanda susmanın görmeye dönüşmesiyle çocuklarda farkındalık geliştiriyor. Görseller detaylar üzerinde titizlikle çalışıldığını ele veriyor.  Metin ve görseller kitabın keyifle takip edilmesini sağlıyor.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Seyrederim Dünya’yı kitabının yazarı Filiz Özdem çizeri ise Ayşe İnan.

Filiz Özdem

(İstanbul, 19 Temmuz 1965) İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi, aynı bölümde yüksek lisans yaptı. Çeşitli dergi ve gazetelerde şiirleri, yazıları, yorumlayıcı sanat metinleri ve çevirileri yayımlandı. İtalyan yazarlardan pek çok kitap çevirdi. Roman ve çocuk kitapları YKY’de yayımlandı.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.