Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir ağacın matematiği

0

Her şeyin değişmesi için neler neler gerekmez ki. Peki nerden başlamalı? Belki de Alina gibi yapıp önce bir karar vermeli.

Alina da kim, diye merak ediyorsanız söyleyelim. O  abm Yayınevi’nden çıkan Rodrigo Mattioli imzalı resimli kitap “BİR AĞAÇ”ın küçük kahramanı. Onu kahraman yapan, verdiği kararı hayata geçirmek için beklememesi. “Bir ağaç dikeceğim” dediği an işe girişiyor. Daha ilk sayfada onu elinde bir ağaç fidanı ve kürekle görüyoruz.

Alina’nın dikip suladığı fidanın ağaç olması için sayfayı çevirmeniz yeterli. Derken ağaçtan bir dal büyüyor. Dala bir çift kuş konuyor ve oraya yuvalarını kuruyor. Ağaç ikinci dalını verince, bir tavşan ailesi geliyor ve onlar da ağacın çevresine yerleşiyor.  Çok geçmeden ağaç meyve vermeye başlıyor. Tavşan ailesini arılar, arıları ise karıncalar izliyor. Kuş yuvasındaki yumurtalar çatlıyor. Kuş ailesi artık beş bireyden oluşuyor. Karıncaların yediği meyvenin çekirdekleri yere düşerken yeni ağaçlar filizleniyor ve bu böyle devam ediyor. Ta ki ortaya bitki ve hayvan çeşitliliğiyle göz dolduran rengârenk bir orman oluşuncaya dek.  Kitabın hem yazarı hem çizeri olan Rodrigo Mattioli bu ormanı anlatmak için yazıya değil çizime başvurmuş ve olabildiğine çok canlı sığdırmak için ona tam dört sayfa ayırmış.

‘Küçük bir adım bazen büyük sonuçlar doğurabilir’

Küçük çocuklara hitap eden kitap, birçok şeyi bir arada vermeyi başarıyor. Birincisi, küçük bir adımın bazen büyük sonuçlar doğurabileceğini  vurguluyor. İkincisi ve bence daha önemlisi doğanın işleyişini, hayvan ve bitkilerin birbirleriyle etkileşimini yaş grubuna uygun bir sadelikle ama çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Üçüncüsü, dikilen tek bir ağacın nasıl bir dönüşüme yol açtığını işlerken kendiliğinden tersini de düşündürtüyor. Tek bir ağacın kesilmesinin ya da yerinden edilmesinin çevre için nasıl büyük bir kayba dönüşebileceğini bu kitaptan hareketle küçük çocuklarla tartışmak mümkün.

Ancak kitabı ilk okuma grubuna sevdirecek başka bir özelliği daha var: Matematik. Çünkü matematik aslında kimi ön yargıların aksine çocuklar için epey eğlenceli olabiliyor. En azından kitabın yaratıcısı Mattioli, küçük okuru saymaya ve toplamaya gerçekten heveslendiriyor.

Her yeni sayfada, ağacın kaç dal verdiğinin, hayvan ailelerinin onlara katılan yavrularla kaç ferde çıktığının, meyvelerin hangi sayıya ulaştığının listesi de veriliyor. Ama bir noktadan sonra listedeki rakamların üstü kırmızı kalemle çizilmeye yanına yeni daha büyük sayılar yazılmaya başlanıyor. Çünkü orman coşuyor ona yetişmek giderek daha zor hale geliyor. Sonunda yazar pes edip sayma ve hesap yapma işini okura devrediyor.

Çeşitliliğin diyalektiği

Salt değil ama biraz matematiğin de yardımıyla çeşitliliği (ve bu çeşitlilik arasındaki diyalektiği) kavranan yemyeşil bir dünyaya dalan okur son sayfada bir soru ile karşılaşıyor. Tabii soruyu davet olarak da algılamak mümkün:
“Peki ya sen, bir ağaç dikmeye ne dersin?”

Yazar kitabını, hayatlarının bir döneminde ağaç dikmiş tüm insanlara adamış. Siz de bu kitabı çocuğunuzla ağaç dikmenin bir vesilesine dönüştürebilirsiniz. Yeter ki buna karar verin!

Yazar ve Çizer Rodrigo Mattioli:

Brezilya’da doğan sanatçı yaşadığı Barcelona ile Londra arasında mekik dokuyor. Şu ana kadar 10 çocuk kitabı yazıp resimlemiş, eserleri birçok dile çevrilip önemli ödüllere layık görülmüş olan Mattioli, tasarımcı olarak da tanınıyor ve Google, Deloitte, Nike gibi şirketler için arayüzler tasarlıyor.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.