Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Mistral Gagnant/ Renaud*

0

Mistral Gagnant’ı ilk kez Belçika’lı şarkıcı Lara Fabian’dan dinlemiştim. Şarkının Renaud’ya ait olduğunu öğreninceye kadar bir annenin çocuğu için yazdığı bir şarkı olduğunu zannediyordum.

Halbuki Fransız şarkıcı Renaud bir babanın kızına yazabileceği en güzel şarkılardan birini yazmıştı.

Bu Pazar Babalar Günü ve çocuklar babalarına hediye alacaklar. Onlar doğdukları anda babalarına en büyük hediyelerini zaten vermişlerdi. Söz konusu baba Renaud gibi söz yazarı ve besteci olunca, çocuklar babalarının ilham perisi de olabiliyordu.

Çocukluğun zihindeki tatları

Fransız müziği üzerine birçok kitap ve biyografi yazan Fransız yazar Fabian Lecoeuvre, 2019 yılında Renaud’un 50 şarkısının gerçek hikayelerini anlatan kitabında sanatçının kimi zaman ironik kimi zaman alaycı kimi zaman da sevecen ve sarsıcı sözleriyle döneminin Fransız toplumunu anlamamıza yardımcı olduğunu söylemiştir.

1985 yılında plak şirketini değiştirip Virgin ile bir anlaşma yapan Renaud yedinci albümünü kaydetmek üzere Kaliforniya’dadır. İçlerinde Margaret Thatcher’ı biraz mizahla ama yine de oldukça sert bir şekilde eleştirdiği “Maggie” adlı şarkısının da bulunduğu şarkılarının kaydının çoğunu 15 günde bitirmiştir. Sanatçı yakınlarından uzakta oldukça sıkılıyor ve en çok da ilham perisi kızı Lolita’yı özlüyordur.

Bir öğleden sonra defterine çocukluğu ile ilgili anıları, artık kaybolan şekerlemelerin isimlerini karalamaya başlar. Bu notlar biricik kızına kendi çocukluğunu anlattığı duygusal ve nostaljik “Mistral Gagnant “ adlı kült şarkısına ilham kaynağı olacaktır.

Renaud otobiyografisinde şarkıyı yazma anını şöyle anlatır:

“Parça diğer şarkılarımda da olduğu gibi bir ilham anında yarattığım şarkılardan biri idi ve bu anlar bir saatten fazla sürmüyor. Bu samimi şarkılar içimizdeki derinliklerden, kalbimizden veya ruhumuzdan geliyorsa bir ruhumuz olduğunu varsayabiliriz.”

“Mistral Gagnant”, adını çocukların pipetle emdiği tatlı ve ışıltılı bir tozdan oluşan, küçük poşetlerde satılan şekerlemeden alıyordu. Mistral şekerlerinden bazıları piyango içeriyordu ve ücretsiz bir şeker daha kazandırıyordu. Onun için adının başına Fransızca’da “kazanan” manasına gelen “Gagnant” gelmişti.

Artık tarihe karışan şekerlemeler, Renaud’nun çocukluluğunun nostaljik öğeleri olarak şarkının merkezine oturmuştu.

‘Yaraları iyileştiren, uçuşan kahkahalar’

Sanatçı şarkıyı bitirdiğinde eşi Dominique’i telefonla arayıp çocuğuna yazdıklarını eşine dinletti. Dominique şarkıyı çok beğendi ve mutlaka albüme koymalısın dedi. Renaud ise şarkının çok kişisel olduğunu, çocukluğundaki şekerlemelerin kimsenin ilgisini çekmeyeceğini ve zaten şarkının bu albüme yetişmesinin de zor olduğunu söyledi. Niyeti şarkıyı belki de bir sonraki albümüne koymaktı. Eşi ise “Bu şarkıyı albüme koymazsan seni terk ederim” diyerek noktayı koydu.

Şarkıda Renaud, kendi çocukluluğunun nostaljisi içerisinde, kızı ile neredeyse günlük çocuk lisanı ile konuşur. Çocukluğundaki kaygısızlığını o dönemin şekerlemelerine özlemi ile anlatır. Coco boers, roudoudou, carambars gibi artık yok olmuş tatları hatırlatarak da dinleyiciyi zaman içerisinde bir yolculuğa çıkarır.

 

Kızı ile yağmurda yürümeyi, su birikintilerinde zıplamayı, güvercinlere yem vermeyi ve ona annesini anlatmayı ama en çok da onun gülüşünü özlemiştir: Denizin sesi gibi durup geri gelen, kuşların çığlıklarının çıktığı kadar yükseğe uçan ve O’nun tüm duvarlarını yıkıp, yaralarını iyileştiren…”

Seninle beş dakika bir bankta oturmak
Ve seyretmek insanları,
Sana artık kaybolan veya geri gelecek olan iyi zamanları anlatmak
Ellerimde sıkarken küçük parmaklarını,

Sonra aptal güvercinlere yem vermek,
Onlara yalandan tekme savurmak
Ve ardından senin duvarları çatlatan
Ve benim yaralarımı iyileştiren
Kahkahalarını duymak

Sana çocukken ne kadar minik olduğumu anlatmak,
Satıcıdan aşırdığımız muhteşem bonbonları
Ve 1 franka aldığımız karamelleri,

…………

Ve kahkahalarının uçuşunu duymak
Kuşların çığlıklarının çıktığı kadar yüksekte,
Ve sonunda sana, sevmek gerektiğini anlatmak hayatı
Katil olsa da zaman yine de sevmeli,
Götürse de beraberinde çocukların kahkahalarını
Ve Mistral Gagnant’ları…

Bu duygusal şarkıyı 2014 yılında Quebec’li şarkıcı Coeur de Pirate ,Vanessa Paradis’ı anımsatan çocuksu sesi ile harika yorumlamıştır.

 

Fabien Lecoeuvre kitabında “Renaud 3,5 dakikada bir dönemin resmini çekmiştir” der. Şarkının piyano girişini yazan aranjör Jean Philippe Goude ise “Bu şarkıya katkıda bulunduğum için çok gurur duyuyorum” demiştir.

Tüm zamanların en sevilen Fransız şarkısı

 2015 yılında BVa araştırma şirketi tarafından Fransa’da yapılan bir ankette “Mistral Gagnant”, Jacques Brel’in “Ne me quitte pas” adlı meşhur şarkısını ikinci sırada bırakarak “Tüm zamanların en sevilen Fransız şarkısı” seçilmiştir.

Fransızların Joe Dassin, Charles Aznavour, Edith Piaf gibi birçok ünlü Fransız şarkıcısının en sevilen eserleri dururken Renaud’nun bu şarkısını birinci seçmeleri, şarkının güzel melodisi ve sözlerindeki samimi duygusallığının yanında, nostaljik unsurları ile Fransız halkının kalbinin derinliklerine hitap etmiş olmasından olsa gerek.

Biz de dişlerimizi çürüten kaynana şekerlerini, rengarenk macun tepsilerini, yüzümüzü kırmızıya boyayan elma şekerlerini, ellerimize yapışan pamuk helvaları özlemiyor muyuz?

 

(*) Albüm: Mistral Gagnant,1985

Kaynakça

  • BVa Les Français et la Musique 30.04.2015
  • Renaud” Mistral Gagnant L’histoire d’une chanson culte, 14.08.2019
  • Maurette A. Découvrez l’histoire qui se cache derrirere le tube “Mistral Gagnant”de Renaud
  • Mistral Gagnant”l’histoire de la chanson préférée des Français, 04.12.2019
  • Pierreprof, Mistral Gagnant,(Renaud) Explications, 27.10.2014
  • Wikipedia, Le Mistral Gagnant, Fabian Lecoeuvre.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.