Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] You don’t have to say you love me / Dusty Springfield

0

Mezzo soprano sesiyle, soul ve caz müzik türlerinde şarkılar söyleyen ve dramatik baladları ile de tanınan İngiliz şarkıcı Dusty Springfield, kardeşleri ile kurduğu folk vokal trio’sundan sonra, 1963 yılından itibaren müzik hayatına solo olarak devam etti.

Birkaç şarkısı ile İngiltere’de listelere girmeyi başarmış olsa da, solo müzik kariyerinde henüz bir imza şarkısı olmayan genç şarkıcı, 1965 yılında “San Remo İtalyan Müzik festivaline “konuk sanatçı sıfatı ile davet edildi.

Eurovision Şarkı Yarışması‘na da ilham kaynağı olan ve her yıl adını da aldığı İtalyan Riviera’sının turistik beldesi San Remo’da yapılan festival, 1951 yılından itibaren İtalyan müziğine birçok genç yeteneği kazandırmıştı. Yarışmanın 1953 ve 1971 yılları arasındaki formatı ise şimdikinden farklıydı. Tüm şarkılar, yarışmanın bir şarkıcı yarışmasından çok bir şarkı yarışması olduğunu belirtmek için iki farklı şarkıcı tarafından seslendiriliyor ve her şarkıcı kendi orkestra düzenini kullanıyordu.

Nakarat ayarı: Sevmene de sevdiğini söylemene de gerek yok!

Dusty Springfield, iki İtalyan şarkısını seslendirse de finallere katılma hakkı kazanamamıştı. Fakat iyi bir gözlemci olan genç şarkıcı, elinde bloknotu ile diğer yarışmacıların şarkılarını dikkatle dinleyip not alıyordu. Şarkının sözlerinden tek kelime dahi anlamamış olsa da, finale kalan şarkılardan, Pino Donaggio’nun seslendirdiği, “Io,che non vivo piu di un’ora senza te ” (Sensiz bir saat bile yaşayamayan ben), onu fazlasıyla duygulandırmıştı. Şarkının İngilizce aranjmanını yapmaya kararlı olan Springfield, Donaggio’nun şarkısının asetat kaydını alarak Londra’ya döndü.

Springfiled’in bu isteğini gerçekleştirmesi biraz zaman alacaktı. Mart 1966’da Donaggio’nun görkemli ve cesur şablonuna sadık kalarak, stüdyoda şarkının müzik kaydını yaptılar fakat ellerinde henüz şarkı sözlerinin tercümesi yoktu. Springfiled’in arkadaşı olan Wicki Wicham, Yardbirds grubun menajeri ve arkadaşı olan Simon Napier-Bell’e bir akşam yemeğinde konuyu açtı. İtalyanca sözleri anlamamışlardı ve ikisinin de daha öncesinde şarkı sözü yazma deneyimi yoktu.

İlk olarak akıllarına gelen aşk karşıtı bir şarkı yazmaktı ve nakarat olarak “You Don’t Have To Love Me” (Beni sevmene gerek yok) sözlerini kaleme aldılar.  Ancak bu sözler müziğe uyum sağlamıyor ve bir hece daha eklemek gerekiyordu. Nakarat, “You Don’t Have to Say You Love Me” (Beni sevdiğini söylemene gerek yok) şeklinde değiştirilince, artık şarkı başka bir yöne evrilmişti ve ortaya hayal kırıklığı, fedakarlık ve aşka teslimiyeti anlatan bir hikaye çıkmıştı.

Sana ihtiyacım olduğunu söylediğimde
Her zaman yanımda kalacağını söylemiştin.

Değişen ben değildim, sendin ve şimdi sen gittin,
Beni sevdiğini söylemene gerek yok, sadece yakınımda ol
Sonsuza kadar kalmana gerek yok, bunu anlarım.

Springfield şarkıyı söylemek için stüdyoya girdi ama kendi performansını bir türlü beğenmiyordu. Sözleri istediği duygusallıkta aktarmak için 47 deneme yapması gerekecekti. Sonunda, doğru akustiği elde etmek için bir merdiven boşluğuna sığındı ve şarkı sözlerini uzatarak, buğulu sesiyle eşsiz bir performans sergilemeyi başardı. Müziğin güçlü duygusal temasından da faydalanarak, aşk acısını, gururu, kırgınlığı ve her şeye rağmen bitmeyen umudunu dinleyiciye aktarmayı başarmıştı.

Dusty Springfield bu şarkısıyla İngiltere’de 1 numaraya yükseldi. Sanatçı, başarısını Atlantik’in öteki yakasına da taşımış ve Bilboard Hot 100’de dördüncü sıraya kadar yükselmişti. Rolling Stone dergisi 2004 yılında şarkıyı, “Tüm zamanların en iyi 500 Şarkısı “listesinde 491’nci sırada gösterdi.

Anısını onurlandıranlar

Şarkıya, içinde Cher, Dany Brillant, Tony Dallara gibi ünlülerin de bulunduğu birçok sanatçı cover yaptı. En çok bilineni ise 1970 yılında Elvis Presley’in yaptığı cover olmuştu. ”Kral”, kendine has yorumu ile şarkıyı hem İngiltere’de hem de Amerika’da tekrar hit yapmıştı.

Tüm Zamanların En iyi 100 Şarkıcısı arasında 35’nci sırada gösterilen Dusty Springfield, 59 yaşında meme kanserine yenik düştü. Hit şarkılarından “Son of a Preacher Man”,1994 yılında Tarantino’nun ünlü filmi “Pulp Fiction”da kullanıldı ve sanatçıyı tekrar listelere taşıdı. 2008 yılında country/blues şarkıcısı Shelby Lynne, Springfield için sanatçının 10 şarkısının bulunduğu bir “Anma Albümü” çıkardı.

Shelby Lynne  albümünde “You Don’t Have To Say You Love Me”yi, orijinal şablonuna göre oldukça farklı olarak, söz ağırlıklı ve akustik gitar eşliğinde yorumladı. Şarkıya daha taze bir hava katan bu yorum da dinlemeye değer.

Şarkının İtalyanca orijinaline dönersek, 1965 San Remo müzik festivalini “Se piangi, se ridi” adlı şarkısıyla Bobby Solo kazandıysa da dünya genelinde farklı dillerde 80 milyon kopya satan şarkısıyla Pino Donaggio’nun şarkısı “Io, che non vivo (senza te)” şimdiki nesillere dahi ulaşmayı başardı ve İtalyan müziğinin ölümsüz şarkıları arasında, üst sıralarda yerini aldı.

Kaynakça

  • Beviglia J., Behind The Song “You Don’t Have to Say You Love Me” by Dusty Springfield, American songwriter, 2020
  • Cheal D., You Don’t Have to Say You Love Me-Dusty Springfield’s 1966 hit is rich in drama and history, Financial Times, 24.01.2022
  • Schipilliti M., Io,ceh non vivo: i cinquanta’anni di un successo planetario, 22.01.2015, il mattino di Padova
  • Wikipedia, Dusty Springfield, You Don’t Have to Sat You Love Me, San Remo.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.