Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Now and Then/ The Beatles

0

Paul McCartney, 1994 yılında, 14 yıl önce suikasta kurban giden grup arkadaşı John Lennon’u The Rock’n Roll Hall Fame‘e dahil etmek üzere New York’a gitmişti. The Beatles‘ın dağılmasında etkisi olduğu rivayet edilen Lennon’un dul eşi Yoko Ono ile McCartney arasındaki buzlar da artık erimeye yüz tutmuştu. Yoko Ono, kuliste McCartney’e Lennon tarafından kaydedilen bir “demo” kasetten bahsetti. İsterlerse Lennon’un kaydedilmemiş şarkılarını bitirerek, çıkarmayı planladıkları “Anthology” albümlerinde kullanabilirlerdi.

Kasette üç şarkı bulunuyordu ve 1995 yılında üç Beatle, Paul McCartney’in evinde şarkıları çalışmaya başladı. Stüdyoda prodüktör olarak Electric Light Orchestra’nın kurucusu olan Jeff Lynn vardı. Lennon’un kasetteki zayıf sesini güçlendirmek ve arka plandaki şehir gürültüsünü azaltmak için en son kayıt teknolojisini kullandılar. Beatles üyeleri, her zaman birbirlerinin şarkılarına yaptıkları gibi sihirli dokunuşlarla, şarkıya kolektif anıları canlandıracak harmoniler de ilave ederek “Free as a Bird” ve “Real Love”ı bir Beatles şarkısı kalitesine ulaştırmayı başarmıştı. Öyle ki “Free as a Bird” single’ı İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar yükselecekti.

Ancak kasetteki üçüncü şarkı olan “ Now and Then”e sıra geldiğinde işler istedikleri gibi gitmemişti. Piyanonun sesi, John Lennon’un sesini bastırıyordu. Piyanonun sesini azalttıklarında John’un sesi de azalıyordu ve ayrıca kasetin kendi sesini ve evin gürültüsünü yok edemiyorlardı.

Jeff Lynn, şarkı üzerinde bir öğleden sonra boyunca gerçekten uğraşıldığını ve sonunda George Harrisson’un “Daha fazla uğraşmaya değmez” diyerek fişi çektiğini hatırlıyordu. George, demodaki teknik sorunların aşılamaz olduğunu ve yüksek kalitede bir kayda ulaşmanın mümkün olmadığını düşünüyordu.1997 yılında McCartney’nin Q Magazin’e söylediği gibi “Beatles’de demokrasi vardı” ve George’un kararına saygı göstererek şarkıyı yapmamaya karar vermişlerdi.

Fakat Paul McCartney vazgeçmiş görünmüyordu. Bir gün bu şarkıyı mutlaka bitirecekti ama bu ancak 27 yıl sonra mümkün olacaktı.

Yüzüklerin Efendisi‘nin ünlü yönetmeni Peter Jackson’un yönettiği ve The Beatles’ın ünlü “The Rooftop Concert”inin de olduğu 2021 yapımı Get Back belgeselinin yapımında, 1969 yılında alınan 60 saatlik görüntü ve ses kayıtları kullanılmıştı.  McCartney ile Lennon arasında stüdyoda geçen konuşmalar,  yapa zeka teknolojisiyle, ortam gürültüsünden ayırt edilmişti. Aynı teknoloji “Now and Then”de de kullanılabilirdi.

Peter Jackson, yapay zekaya John Lennon’un sesini tanıttı ve bu sayede Lennon’un kasetteki sesi piyanonun sesinden ayrıştırıldı. Artık ellerinde “kristal berraklığında” bir John Lennon vokali vardı. Ancak George Harrison artık aralarında değildi. Grubun en genç üyesi, 2001 yılında, erken yaşta kansere yenik düşmüştü.

Şarkının bir Beatles kaydı olabilmesi için, George Harrison’un 1995’teki ilk denemede kaydedilen ritm gitar kaydı imdada yetişti ve şarkıya George’un tarzı “slide guitar” solosu da eklendi. Ringo Starr davul ve vokalde, Paul McCartney ise ünlü Höfner gitarı ile her zamanki gibi bastaydı. Paul, kasette oldukça silik olan piyano bölümünü de baştan çalmıştı. Bir Beatles klasiği olan “Because”un vokallerinden örneklenen bölüm ise şarkıya nostaljik bir dokunuş olmuştu.

Lennon tarafından yazılan “pre chorus” (Köprü ) bölümü ise şarkıdan tamamen çıkarıldı. The Beatles’ın efsane prodüktörü George Martin’in oğlu olan Giles Martin, bu bölüm için bir yaylı çalgı partisyonu yazdı. Grup geçmişte, “Eleanor Rigby” ,“Strawberry Fields”, “Yesterday” gibi hit şarkılarında da yaylı çalgıları sıkça kullanmıştı. Böylece şarkıya Beatles sounduna özgü bir öğe daha ilave edilmişti.

 

“Now and Then” yeni bir mucize olmadığı taktirde, son Beatles parçası olarak tarihteki yerini almaya artık hazırdı. Başlığı bile o denli esrarengizdi ki, sanki geçen yüzyılın en büyük müzik hikayesinin sonuna geldiğimizin habercisiydi.

John Lennon nakaratta “Now and Then, I miss You “derken, belki de kadim yol arkadaşı Paul McCartney’e  hitap ediyordu. Linda McCartney, John Lennon’un Paul’a söylediği son şeyin “Think about me every now and then my old friend” (Arada sırada beni düşün eski dostum) olduğunu söylemişti. Paul, eski dostu John’u hiç unutmamış ve onun 50 sene önce başlattığını  tamamlayarak, ona ve birlikteliklerine olan saygısını bu son eserle mühürlemişti.

Bugünün (Now) Paul’ünün olgun sesi ile 1974’teki (Then) John’un genç sesini beraber dinlemek de The Beatles hayranları için, “Cennetten gelen bir hediye” olmuştu.

Grubun son şarkısı, “Now and Then” ile ilk şarkısı “Love Me Do” (1962), 2 Kasım’da çıkan single’ın iki A yüzünü paylaştı. Bu da eski bir Beatles geleneğiydi. Son kez, 1969 yılında çıkardıkları “The Ballad of John and Yoko” single’ı ile İngiltere’de ve birçok ülkede 1 numaraya yükselen The Beatles, “Now and Then” ile çok uzun bir aradan sonra önce İngiltere’de sonra da Almanya’da zirveye çıktı.

54 yıl, 4 ay ve 24 günlük bir aradan sonra listelerde tekrar 1 numaraya yerleşen bir şarkı çıkarmak, müzik tarihini değiştiren ve tüm zamanların en çok etki bırakan grubuna nasip olmalıydı ve öyle de oldu.

Kaynakça

  • Kanareck P., The Story Behind Now and Then: The Beatles’ brilliant new track, 02.Nov.2023
  • Erlewine S.T., The untold story behind the last Beatles song, Los Angeles Times, 30.10.2023
  • Youtube, The hidden meaning of the Beatles Now and Then, SHARE FAIL
  • Wikipedia, The Beatles

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.