Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] California Dreamin’/ The Mamas and The Papas*

0

Tropikal bir cennette alevlenen dostluktan Kaliforniya rüyasının çöküşüne, başarının zirvesinden aşırılığın zirvesine kadar giden yolda, dışarıdan bakınca hiç ayrılamaz gibi gözüken bir dörtlünün aşk, ihanet ve her şeyden önce de müzik dolu hikayesidir The Mamas and the Papas’ın hikayesi.

Herşey 1962 yılında henüz 18 yaşında bir öğrenci olan Michelle Gilliam’ın yaz tatili için gittiği San Fransisco’daki bir konserde seyirciler arasındayken, Journeymen grubunun solist ve gitaristi John Phillips’ten etkilenmesi ile başlar. Arkadaşlıkları hızla ilerler ancak John 27 yaşındadır ve evlidir. Karısının “John’un her şehirde bir Michelle’i vardır “demesine rağmen olaylar pek öyle gelişmez ve John eşinden boşanarak Michelle ile evlenir. Grup arkadaşlarından da ayrılan John, Michelle’i şarkı söylemesi konusunda ikna eder. Journeymen grubu artık “John ve Michelle Phillips” ikilisinden ibarettir.

Michele ve John.

1963 yılında soğuk New York akşamlarının birinde Michelle kaldıkları otelde uyuklarken John onu uyandırır. Gitarda çok güzel bir melodi yakaladığını söyler ve “Lütfen kalkıp sözleri yazmama yardım et, pişman olmayacaksın” diyerek onu ikna eder. Hayatlarını tümüyle değiştirecek bir şarkı yazdıklarını çok sonra anlayacaklardır.

Kafaya düşen boruyla değişen ses ve kader

Journeymen grubuna kısa bir süre sonra Denny Doherty katılır. Mama Cass olarak ünlenecek olan Cass Elliot ise o sırada Big 3’nin solistidir ve Denny ile bir konserinde tanışıp arkadaş olurlar. Denny onun sesini sevmiştir, Cass ise Denny’yi… Dördü beraber Virjin Adaları’na giderler. Amaçları John’un kredi kartı limiti bitene kadar orada kalmak ve adanın ilham veren ortamında şarkı yazmak ve prova yapmaktır. John, Cass’i gruba almak konusunda henüz ikna olmamıştır. Yüksek notalara çıkma konusunda onu yeterli bulmamaktadır. Ama garip bir olay fikrini değiştirecektir. Cass’in kafasına kaza ile bir boru düşer ve üç gün hastanede kalmak zorunda kalır. Hastaneden çıktığında ise John’un değimi ile inanılmaz gerçekleşir. Cass’in sesi değişmiştir ve “extra notaları” söyleyebiliyordur. Artık Cass Elliot ta grubun bir üyesi olmuştur.

Tüm dünyada o sıralar Beatles rüzgarı esmektedir. Denny’nin ısrarı ile Beatles’ın yolunu takip edip elektriğe geçmeleri, LSD’nin etkisi ve Cass’in de katılımı ile yepyeni bir sound yakalarlar. Her şey yolunda gidiyor gibi görünürken adanın romantik ortamında Denny ile Michelle’in fazla yakınlaşması, grupta sonradan derinleşecek olan çatlağın ilk işaretidir. John görmezden gelse de Cass buna tepki koyar ve kısa bir süre sonra adayı terk ederek Los Angeles’a gider. Diğerleri de kısa bir süre sonra altı ay kaldıkları adadan ayrılarak New York’a dönerler.

1963’e geri dönersek henüz John ve Michelle yollarına yalnız devam etmektedirler ve New York’ta Albert Hotel’de kalmaktadırlar. Soğuk New York, Michelle’in doğup büyüdüğü Kaliforniya’ya hiç benzememektedir. John ile beraber yürüyüşe çıkarlar ve Michelle ilk defa karın yağdığına şahit olur.  St.Patrick’s katedralinin önünden geçerlerken  yapının ihtişamından etkilenen Michelle içeri girmek ister. John ise çocukken aldığı dini eğitimden olumsuz etkilenmiştir ve içeri girmeyi reddedince Michelle katedrali yalnız gezmek zorunda kalır. Otele döndüklerinde Michelle uyuyakalır. John ise onlar için yeni olan bu şehrin soğuğunun ve yeniden canlanan çocukluk anılarının da etkisi ile gitarını eline alarak “California Dreamin”in ilk notalarını ve mısralarını yazar. Sararan yaprakları ve gri gökyüzü ile soğuk New York’daki yürüyüşlerini anlatmaya başlar.

All the leaves are brown
And the sky is gray

I’ve been for a walk
On a winter’s day

John iyi bir şey yakaladığının farkındadır, ancak şarkının devamı için eşinin yardımına ihtiyacı vardır. “Seni uyandırdığım için sonra bana teşekkür edeceksin” diyerek Michelle’i uyandırır. Sonraki satırlarda Michelle’in Kaliforniya’ya olan özlemini birlikte yazarlar. Orada kendini daha güvende ve sıcak hissetmektedir.

I’d be safe and warm
If I was in LA
California dreamin’
On such a winter’s day

Bir sonraki kıtada Michelle katedral ziyaretini anlatır. John bu bölümü hiç sevmez, ama daha iyi bir şey bulamayınca kabul eder.

Stopped into a church
I passed along the way
Well, I got down on my knees
And I pretend to pray

1963 kışında yazılan bu şarkı ancak 1965 yılında kaydedilecek, üstelik ilk olarak bir başkası tarafından seslendirilecektir.

Sadece kendi ‘sesiyle’ söylenen şarkı

Virjin adalarında geçirdikleri altı  aydan sonra tekrar üç kişiye düşen Journeymen’in biriktirdikleri çalışmalarını değerlendirmek için gidebilecekleri tek yer vardır. Los Angeles’taki Cass’ten yardım isterler ve o da onları arkadaşı Barry McGuire ile tanıştırır. Yeni albümü için bir hit arayan McGuire, California Dreamin’i albüme koymayı kabul eder ama onlardan da kendisine vokal yapmalarını ister. McGuire’in yapımcısı Lou Adler grubu dinlemeyi kabul eder. Cass’i sadece deneme kaydı için de olsa aralarına dönmeye ikna etmişlerdir. Lou Adler dinlediklerine inanamaz ve bu grubun çok özel olduğunu fark edip onlara 24 saat sonra kontrat önerir. Cass 48 saat içinde gruba geri dönmüş ve yeni isimleri “The Mamas and the Papas” adı altında ilk kontratlarını imzalamışlardır. Sadece 1.500 dolar avans alırlar.

Barry McGuire’ın “California Dreamin”i, “This Precious Time”adlı albümünde yayınlanır. Şarkı albümün içinde kaybolur. Lou Adler şarkıyı bu sefer orijinal sahipleri ile kaydetmeye karar verir. Orkestra kaydını aynen kullanırlar, sadece McGuire’in vokalini silip yerine Denny’ninkini eklerler. Birkaç akor değiştirirler ve ilk versiyonda kullanılan mızıka yerine caz sanatçısı Bud Shank’ın tek seferde emprovize olarak kaydettiği flüt solosunu ilave ederler. Sonuç inanılmazdır.

 

1965’in yayınlanan single hemen hit olmaz ama kısa bir süre sonra Boston‘da bir radyo şarkıyı çalarak ülke çapında tanınmasını sağlar. Şarkı o dönemde psychedelic/yeni dalga pop olarak tanımlanır ve yeni bir alt müzik türü yaratmış olur. “California Dreamin” Bilboard’da 4’üncü sıraya kadar yükselince müzikseverler grubun diğer şarkılarını da dinlemek isterler. Mart 1966’da yayınlanan “Monday Monday” ise Bilboard Hot 100’de 1’nci sıraya yükselir ve tarihte ilk defa mix bir müzik türünü icra eden bir grup bu başarıyı yakalamış olur.

‘Özel ve eşsiz küçük baloncuklar’

California Dreamin’ Rolling Stone dergisi tarafında tüm zamanların en iyi şarkıları arasında 89’uncu sırada gösterilir. Ne yazık ki kendine özgü bu müzik türü ve eşsiz vokalleriyle 1960’ların ikinci yarısına damgasını vuran bu grubun birlikteliği sadece üç yıl sürebilmiştir. Bu kısacık sürede altı şarkılarını Bilboard’da ilk 10’a sokmayı başarmışlardır.

California Dreamin’i Beach Boys, America gibi ünlü gruplar da yorumlamıştır. Jose Feliciano’nun yorumu şüphesiz en dokunaklı olanıdır. Nihayet 2015 yılında da Avustralya’lı şarkıcı Sia, Kaliforniya’da çok büyük bir depremin kurgulandığı “San Andreas” filminin müziği olarak şarkıyı günümüze tekrar taşımıştır.

 

Hikayeyi grubun yaşayan tek üyesi Michelle’in sözleri ile bitirelim:

“Harika şeylerin çoğu sonsuza kadar sürmez, onlar özel ve eşsizdirler, ortaya çıkan küçük baloncuklardır, işte The Mamas and The Papas buydu.”

(*) Kayıt : Aralık 1965
Yapımcı: Lou Adler

Kaynakça

  • VH1, Behind The Music The Mamas and The Papas
  • Songfacts, California Dreamin’
  • KPPC, How the iconic tune California Dreamin’ came to be,March 2013
  • ByMe TV, Staff 6 thing you never knew about The Mamas and The Papas song California Dreamin’, Dec.201
  • Wikipedia, The Mamas and The Papas, California Dreamin’, Monday Monday, John Phillips, Michelle Phillips

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.