Azaltım için hiçbir plan yok

Avustralya’nın fosil yakıt ihracatları, iklim zararı konusunda Rusya’yı takip ediyor

Yeni bir çalışmaya göre, Avustralya'nın kömür ve gaz ihracatı, Rusya hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla iklim zararına neden oluyor. Ülke, sebep olduğu bunca zararın yanında fosil yakıtlar nedeniyle etkisi artan iklim krizi karşısında dezavantajlı olan ada ülkelerine yaptığı iklim finansmanlarını duyurmaktan geri kalmıyor. 'Çelişki' ülkenin iklim karşısındaki tutumuyla ilgili öne çıkan eleştirilerden biri.

Kar amacı gütmeyen bilim ve politika organizasyonu Climate Analytics‘te yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, Avustralya‘nın kömür ve gaz ihracatları, Rusya hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla iklim zararına sebep oluyor. Çalışma, Avustralya’nın küresel fosil yakıtlardan uzaklaşma anlaşmasını baltaladığını savunuyor.

New South Wales Üniversitesi Avustralya İnsan Hakları Enstitüsü tarafından yapılan analize göre, Avustralya 2021’de enerji bazında ABD ve Rusya‘nın ardından üçüncü en büyük fosil yakıt ihracatçısıydı. Ancak emisyon bazında ABD’yi geçerek ikinci sıraya yükseldi. Bu durum, Avustralya’nın ihracatlarının çoğunun emisyon açısından yoğun bir yakıt olan kömürden oluşmasından kaynaklanıyor.

Avustralya’nın iç emisyonları küresel toplamın yüzde 1’ini oluştururken, ihracatları da dahil edildiğinde bu oran yüzde 4,5’e çıkıyor.

Yeşil Nokta‘Avustralya’nın iklimi 1910’dan bu yana 1.5 derece ısındı’
Yeşil NoktaRapor: Hava kirliliği Avustralya’da 3 bin 200’den fazla ölüme sebep oldu
Yeşil NoktaAvustralya’nın dev kömür madeni Narrabri genişletiliyor: Ülkenin ‘en kirli’ madeni olacak

Grafik: Guardian – Ülkelerin neden oldukları karbon emisyonuna göre sıralaması.

‘Hükümet yeni kömür ve gaz ihracat projelerini onaylamaya devam ediyor’

Climate Analytics tarafından hazırlanan rapora göre, Avustralya’nın fosil yakıt ihracatlarının en az 2035’e kadar mevcut seviyelerinde kalması bekleniyor ve hükümet yeni kömür ve gaz ihracat projelerini onaylamaya devam ediyor.

Climate Analytics CEO’su Bill Hare, bu durumun, Avustralya’nın yaptığı uluslararası taahhütlerle, özellikle Cop28 İklim Zirvesi‘nde neredeyse 200 ülke tarafından desteklenen fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısıyla çeliştiğini belirtiyor.

Hare, “Avustralya hükümeti, gaz ihracatlarını artırmayı hedefleyen bilinçli bir strateji izliyor, bu da net sıfır hedefine ulaşmakla tutarsız ve bu sorunun bilimiyle tamamen çelişkili” dedi.

Yeşil NoktaAvustralya’da aşırı sıcaklıklara karşı yeni strateji: ‘Sıcak dalgalarını isimlendirelim’

Fotoğraf: Jason Lee / Reuters

Avustralya İnsan Hakları Enstitüsü’nün iklim hesap verebilirliği projesi lideri Dr. Gillian Moon, Avustralya’nın fosil yakıt ihracatlarından kaynaklanan emisyonlarının 1961’den bu yana 30 milyar ton CO2 olduğunu ve bu miktarın 2035’e kadar yüzde 50 artmasının beklendiğini belirtti. Dr. Moon, ülkenin bu yolu izlemeye devam etmesine rağmen iklim krizinin etkilerine en duyarlı ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Moon, Avustralya’nın ciddi bir iklim taahhüdü varsa, fosil yakıtlarını satın alan ülkeleri – özellikle Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi gelişmiş ekonomiler – yenilenebilir enerjiye daha hızlı geçmeye teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Kanada ve Norveç gibi benzer düşünen fosil yakıt ihracatçılarıyla benzer tartışmaların yapılması gerektiğini belirtti.

‘Emisyonların 2035’e kadar yüzde 64 oranında azaltılması gerekiyor’

Eğer küresel topluluk Paris İklim Anlaşması‘nın başlık hedefini yerine getirecekse – yani küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamaya çalışmak – fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların 2035 yılına kadar yüzde 64 oranında azaltılması gerektiği belirtiliyor.

Yeşil NoktaAvustralya yerlisi senatör Thorpe meclis yemininde Kraliçe için ‘sömürgeci’ dedi
Yeşil NoktaAvustralya’nın çevrenin kötüleşen sağlığına ilişkin en önemli raporu: Biyolojik çeşitlilik giderek azalacak
Yeşil Noktaİklim krizi: Avustralya yağmur ormanları iki kat daha hızlı ölüyor
Yeşil NoktaAvustralya, net sıfır karbon emisyonu hedefine 2050’de ulaşmayı hedeflediğini açıkladı

Raporda ayrıca şu bilgilere yer verildi:

  • 2023’te Avustralya’nın fosil yakıt ihracatlarının 1,15 milyar ton CO2’ye yol açması bekleniyor – bu rakam ülke içinden salınan emisyonların neredeyse üç katı.
  • Avustralya, 2022 yılında küresel metalurjik kömür ihracatlarının yüzde 52’sinden ve termal kömür ihracatlarının yüzde 17’sinden sorumluydu. Metalurjik kömür çelik üretiminde, termal kömür ise elektrik üretiminde kullanılıyor.
  • Avustralya, 2020’ye kadar olan beş yıl içinde sıvılaştırılmış doğal gaz ihracat kapasitesini iki katından fazla artırarak yıllık 62 milyon ton ekledi.
  • Avustralya’da çıkarılan gazın sadece yüzde 19’u ülke içinde kullanılıyor. Geri kalanı ihraç ediliyor veya ihracat endüstrisi tarafından enerji olarak kullanılıyor.
  • Avustralya hükümeti, 2021 ve 2022 yıllarında yeni büyük ölçekli gaz üretimi ve LNG ihracat projelerine izin vermeye devam etti. Bu durum, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanan net sıfır yol haritası ile çelişiyor, zira bu haritaya göre, 2022 seviyelerine kıyasla küresel gaz kullanımının 2030 yılına kadar yüzde 18-22 ve 2035 yılına kadar yüzde 47-53 oranında azalması gerektiği belirtiliyor.
  • Geçen ay Avustralya Kaynaklar Bakanı Madeleine King, hükümetin ülkenin batı ve güneydoğu kıyılarında yeni gaz rezervleri keşfetmek üzere altı şirkete dokuz izin vereceğini açıkladı.

The Guardian tarafından bu hafta yayımlanan veriler, Avustralya’nın bu önerilerinin ABD, İngiltere ve Kanada gibi zengin demokrasiler tarafından yapılan yeni petrol ve gaz aramalarındaki artışın bir parçası olduğunu ve bu durumun, neredeyse 12 milyar ton ısıtıcı emisyonun ortaya çıkmasına neden olabileceğini ve ulusal ve küresel iklim taahhütlerini baltalayabileceğini ortaya koydu.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü tarafından yayımlanan bir rapor, Japonya’nın enerji tedarikini sürdürmek için Avustralya gazına ihtiyaç duyduğu önerilerine meydan okudu. Raporda, Asya ülkesinde gaz talebinin son on yılda yüzde 25 oranında azaldığı ve ülkenin Avustralya’dan satın aldığından daha fazla LNG’yi denizaşırı ülkelere sattığı belirtildi.

Yeşil NoktaAvustralya, ‘yeşil yıkama’ya karşı soruşturduğu firma sayısını artırdı
Yeşil NoktaAvustralya’da ilk kez bir enerji firması ‘yeşil aklama’ yaptığı için para cezası aldı
Yeşil NoktaAvustralya’da iklim yasası Meclis’te onaylandı, şimdi ne olacak?

Avustralya’nın iklim finansmanı vs fosil yakıt ihracatı

Dünya çapında fosil yakıt tüketiminde önde gelen zengin ve imtiyazlı konumda yer alan gelişmiş ülkelerin, artan iklim krizi etkileri karşısında ada ülkeleri gibi dezavantajlı konumda yer alan ülkelere finansman sağlanması için çeşitli fonlar oluşturulmuş durumda.

Son Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansları‘nda (COP28) kayıp zarar fonu için, gelişmekte olan ülkelerin her yıl karşı karşıya kaldığı tahmin edilen 400 milyar dolarlık kaybın çok altında kalan bir meblağ taahhüt edilmişti.

Yine de COP28’de gündem alınan kayıp-zarar fonu, gelişmekte olan ülkelerin zorlukla kazanılmış bir zaferi olarak değerlendirilmişti.

Avustralya da bu ülkeler arasında yer alan zengin demokrasiler arasında bulunuyor. Ülke, Rusya hariç diğer tüm ülkelerden daha fazla iklim zararına sebep olduğu fosil yakıt ihracatı yaparken bir yandan da fosil yakıtlar nedeniyle etkisi artan iklim krizi karşısında dezavantajlı olan, tam olarak topun ağzındaki ülkelere, ada ülkelerine yaptığı iklim finansmanlarını duyurmaktan geri kalmıyor.

Yeşil NoktaAvustralya, batmak üzere olan Tuvalu halkına iklim sığınağı sunacak
Yeşil Nokta[COP28] Kanada ‘azaltım için ortak dil’ arıyor, Avustralya’dan Pasifik ülkelerine yardım sözü
Yeşil NoktaAvustralya ve Yeni Zelanda’dan, ada ülkelerine 28 milyon dolarlık iklim finansmanı
Yeşil NoktaTuvalu’nun yeni hükümeti, Avustralya’yla iklim anlaşmasını sürdürecek

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR