Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Avustralya’da ilk kez bir enerji firması ‘yeşil aklama’ yaptığı için para cezası aldı

0

Bir enerji şirketi, Avustralya’da ilk kez bir enerji firması ülkenin gözlemci kurumu tarafından ‘yeşil yıkama’ nedeniyle para cezasına çarptırıldı.

Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC), Sahra altı Afrika’da enerji projeleri geliştiren Tlou Energy firmasına çevresel etkileri hakkında “gerçekleri yansıtmayan” açıklamalarda bulunduğu için 34 bin 260 Euroluk para cezası verdi.

Şirket, Sahra altı Afrika’daki projelerden ürettiği elektriğin “karbon nötr” ve gaz projelerinin “düşük emisyonlu” olacağını iddia etmişti.

Ayrıca şirket, çevre onayı aldığına ve güneş enerjisinden belirli miktarlarda elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu konusunda da beyanlarda bulunmuştu.

ASIC, “Tlou Energy’nin ya bu beyanları yapmak için makul bir temele sahip olmamadığı ya da beyanların fiilen yanlış olmasından endişe duyduğunu” belirten açıklamasının ardından Tlou Energy “herhangi bir kuralı ihlal etmediğini” ancak yine de cezayı ödemeyi kabul ettiğini söyledi.

ASIC ilk kez bu tür bir ceza uyguladı, kurumun başkan yardımcısı Sarah Court, daha fazla cezanın da yolda olduğuna işaret etti:

“ASIC şu anda bir dizi borsa kuruluşuve  süper fonun iddia ettiği gibi yeşil politikalara sahip olup olmadığını araştırıyor. Şirketler, ASIC’in potansiyel yeşil aklama eylemlerine karşı piyasayı aktif olarak izlediğinin ve ciddi ihlaller için yaptırım uygulayacağının farkında.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.