COP28Manşet

[COP28] Kanada ‘azaltım için ortak dil’ arıyor, Avustralya’dan Pasifik ülkelerine yardım sözü

0

Dubai’de süren COP28 görüşmeleri sırasında ülkeler bundan sonraki süreç için taahhütler duyurmaya devam ediyor.

Avustralya‘nın iklim değişikliği bakanı Chris Bowen, iklim finansmanı için 150 milyon Avustralya Doları (100 milyon ABD Doları) tutarında bir taahhüt verdi. Esas olarak Pasifik ülkelerini hedef alan taahhüt, kayıp ve zarar fonu kapsamında değil.

Bunun yerine, küçük ölçekli iklim ve afetlere dayanıklılık projelerine yatırım yapmak üzere Pasifik Adaları Forumu aracılığıyla kurulan yeni bir dayanıklılık fonu için 100 milyon Avustralya Doları (67 milyon ABD Doları) ve Yeşil İklim Fonu için de 50 milyon Avustralya Doları (33 milyon ABD Doları) ödeyecek.

2022’de iktidarı kaybeden sağcı başbakan Scott Morrison, ülkeyi 2018’de Yeşil İklim Fonu’nda çıkarmıştı. Bu, ülkenin fona bu yıl tekrar katıldığından beri verdiği ilk taahhüt.

Bowen, Avustralya’nın Pasifik’in ihtiyaçlarını ve önceliklerini doğrudan karşılamaya odaklandığını söyledi. Kayıp ve zarar taahhüdü için ise “Asgari bir tahsisat olacağı konusunda anlaşmaya varıldı. Bu oranın ne olduğu henüz belirlenmedi” dedi. 

Yeşil İklim Fonu’na yapılacak katkının “mütevazı” olduğunu kabul eden Bakan,  “Tüm kamuya açık ve özel açıklamalarımda Yeşil İklim Fonu’nun Pasifik’te daha fazla ve daha iyi performans gösterdiğini görmek istediğimizi çok açık bir şekilde ifade ettim ve bu nedenle yeniden masaya oturmak için mütevazı bir katkıda bulunduk” diye konuştu.

Kanada ortak dil arıyor

Kanada Çevre bakanı ve eski aktivist Steven Guilbeault, dün Kanada’nın fosil yakıt endüstrisinin emisyonlarını 2030’dan itibaren 2019 seviyelerinin yüzde 35 ila yüzde 38 altına indirmesini talep edeceğini duyurdu.

Bu sabah da gazetecilere konuşan Guilbeault, ülkesinin COP28 Başkanı Sultan Al Jaber’den fosil yakıtların potansiyel olarak aşamalı olarak azaltılması veya aşamalı olarak sonlandırılmasına ilişkin dilin geliştirilmesine yardımcı olmasını istediğini söyledi.

Kanada dünyanın dördüncü büyük petrol ve gaz üreticisi.

Guilbeault, şunları söyledi: “BAE başkanlığı bizden tüm taraflar için kabul edilebilir ortak bir dil bulmamıza yardımcı olmamızı istedi. Önümüzdeki günlerde kuzey ve güneydeki birçok müttefikimizle birlikte bunu yapacağız. Olmasını istediğimiz her şey olacak mı? Görmemiz gerekecek. Bazılarının istediği kadar iddialı olmasa da yine de tarihi bir an olacaktır. 1995’te Berlin‘deki COP1’den beri zirveye geliyorum. Neredeyse 30 yıldır süren uluslararası müzakerelerde ilk kez fosil yakıtlara ilişkin dil üzerinde anlaşabiliriz.”

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.