İklim KriziManşet

‘Avustralya’nın iklimi 1910’dan bu yana 1.5 derece ısındı’

0

Büroda kıdemli klimatolog olan Dr. Simon Grainger, Guardian‘a Avustralya’nın kara yüzeyindeki ısınmanın bir yıl daha veri eklenmesinin ardından 1,48°C’den yeni 1,5°C’ye yükseldiğini söyledi: “Bu ısınma 2023’ün dünya çapında kaydedilen en sıcak yıl olmasıyla birlikte ısınan küresel iklimle tutarlıdır.”

Küresel ısınmaya esas olarak fosil yakıtların yakılması ve arazilerin temizlenmesi neden oluyor ve bu da atmosferdeki CO2 miktarını 18. yüzyıldan bu yana yaklaşık %50 artırıyor.

Avustralya Meteoroloji Bürosu salıdan cumaya kadar geçerli olacak bir sıcak dalgası uyarısı yayımladı. Yerel halk hafta ortasına kadar güneybatıda en yüksek sıcaklıkların 40’lı derecelere çıkacağı konusunda uyarıldı.

Melbourne Üniversitesi’nden iklim bilimci Dr. Andrew King, Avustralya’nın kara yüzeyinin 1,5 dereceye ulaşmasının “şaşırmadığını”, çünkü “Avustralya’nın zaten küresel ortalamanın üzerinde ısındığını” bildiklerini söyledi: “Ayrıca karaların okyanuslardan daha hızlı ısındığını ve birçok bölgenin küresel ortalamadan daha hızlı ısındığını da biliyoruz.”

Avustralya’nın eski sıcaklık gözlemleriyle desteklenen resmi kayıtları kullanılarak geçen yıl yayınlanan bir araştırma , toprağın 1850 ile 1900 arasındaki döneme göre yaklaşık 1,6 derece ısındığını ortaya çıkarmıştı. Çalışmada Avustralya’nın kara yüzeyinin, küresel ortalama olan 1,1 derecenin yaklaşık 1,4 katı kadar ısındığı belirlenmişti.

İklim bilimci Dr. Linden Ashcroft şunları söyledi: “Isınmanın her yüzdelik  derecesi önemli. 1,5 dereceyi vurmak sembolik olabilir, ancak bu durumu daha az korkutucu hale getirmiyor. Bu bir sarsıntı” diye konuştu.

Okyanus suları da 1900’den bu yana 1.05C ısındı

Kıtadaki kentlerden Sidney, 1858’e kadar uzanan bir rekorla, maksimum sıcaklıklar açısından en sıcak ikinci yılının yaşadı. Canberra, Hobart, Brisbane, Perth ve Darwin de tüm yıllar boyunca ilk 10’da yer alan maksimum sıcaklıklara maruz kaldı.

Avustralya’nın okyanus sularının da genel olarak 1900’den bu yana 1,05 derece ısındığı ve 1900’den bu yana kaydedilen en sıcak 10 yılın dokuzunun 2010’dan bu yana yaşandığı belirtildi.

Kıtanın 2023 ikliminde, Pasifik Okyanusu‘nda daha sıcak ve kuru hava getiren El Nino hava olayı etkili oldu.  2023 kışı, kaydedilen en sıcak kıştı ve ağustos ayından ekime kadar olan dönem, aynı zamanda 1900’e kadar uzanan kayıtlardaki tüm üç aylık dönemler arasında en kurak olanıydı. Eylül, nisan 1902’den sonra, herhangi bir ay içinde kaydedilen en kurak ikinci ay oldu.

Grainger “İklim değişikliği sadece yazın aşırı koşulları beraberinde getirmekle kalmıyor, aynı zamanda yıl boyunca sıcak gün ve gecelere de neden oluyor” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.