Avustralya ve Yeni Zelanda’dan, ada ülkelerine 28 milyon dolarlık iklim finansmanı

Avustralya ve Yeni Zelanda, iklim krizinin etkilerine karşı daha hazırlıklı olabilmeleri için ada ülkelerine yaklaşık 28 milyon dolar değerinde finansman sağladı.

Avustralya ve Yeni Zelanda, milyonlarca kilometrelik okyanusa yayılan Pasifik Adası ülkelerine, fosil yakıtların tüketilmesi nedeniyle artan iklim krizi etkileriyle yaşanan aşırı hava olaylarına karşı hazırlıklı olmaları için finansman sağlayacağını açıkladı.

Ada ülkelerine bölgede insani yardım depolamaları için 42.6 milyon Avustralya doları (940 milyon 184 bin 982 TL) yardım sağlanacağı bildirildi.

Tuvalu Adalet, İletişim ve Dışişleri Bakanı Simon Kofe, 5 Kasım 2021, Funafuti, Tuvalu’da okyanusun içinde COP26 için açıklama yapıyor. Glasgow’un evsahipliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) için video mesaj çeken Tuvalu Dışişleri Bakanı Simon Kofe, dizlerine kadar suya batmış halde konuşarak alçak ada ülkesinin iklim değişikliğinin en ön cephesinde yer aldığına dikkat çekmişti.

Pasifik Adaları bölgesi giderek kötüleşen kasırgalar yaşarken, “Pasifik Ateş Çemberi” olarak adlandırılan bölge sismik olarak aktif halde ve tsunamilere neden olabilecek depremleri tetikliyor.

Birçok Pasifik Adası ülkesi ulaşım bağlantılarının zayıf olduğu uzak bölgelerde bulunuyor ve felaketlerden sonra Avustralya, Yeni Zelanda, ABD ve Çin savunma güçlerinden gelecek yardıma bel bağlamış durumda.

Dünya çapında fosil yakıt tüketiminde önde gelen zengin ve imtiyazlı konumda yer alan gelişmiş ülkelerin, artan iklim krizi etkileri karşısında ada ülkeleri gibi dezavantajlı konumda yer alan ülkelere finansman sağlanması için çeşitli fonlar oluşturulmuş durumda. Son Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansları‘nda (COP28) kayıp zarar fonu için, gelişmekte olan ülkelerin her yıl karşı karşıya kaldığı tahmin edilen 400 milyar dolarlık kaybın çok altında kalan bir meblağ taahhüt edilmişti. Yine de COP28’de gündem alınan kayıp-zarar fonu, gelişmekte olan ülkelerin zorlukla kazanılmış bir zaferi olarak değerlendirilmişti.

Yeşil Noktaİklim krizi: Tuvalu’nun dünyanın ilk ‘dijital ülkesi’ olması planı hız kazandı
Yeşil NoktaTuvalu’nun yeni hükümeti, Avustralya’yla iklim anlaşmasını sürdürecek
Yeşil NoktaAvustralya, batmak üzere olan Tuvalu halkına iklim sığınağı sunacak
Yeşil NoktaBernard Kato Ewekia Taomia: Tuvalu bizim evimiz, onu kaybetmek istemiyorum [İklim Kuşağı-25]
Yeşil Nokta[COP26] Tuvalu, Glasgow’daki konferansa deniz içinden çekilmiş video ile katılacak
Yeşil NoktaTuvalu’nun batan adaları: Bir gün gelecek ve biz yok olacağız

Avustralya ve Yeni Zelanda’dan yapılan açıklamada, insani yardım malzemelerinin 14 ülkedeki depolara önceden yerleştirilmesinin, Pasifik Adalarının acil bir durumdan sonraki ilk 48 saat içinde müdahale ederek hayat kurtarmasına olanak sağlayacağı belirtildi. Doğu Timor da program kapsamında yer alıyor.

Reuters’ın aktardığına göre; Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, bu programın “afet meydana geldiğinde topluluklar için sahada kolayca erişilebilir destek ve malzeme bulunmasını sağlayacağını” söyledi.

Pasifik Adaları bölgesinden dışişleri bakanları bu ay Tonga’da yapılacak yıllık Pasifik Adaları Forumu liderler toplantısı öncesinde bugün (9 Ağustos) Fiji‘nin Suva kentinde bir araya geliyor.

Yeşil Nokta[COP28] ‘Türkiye’nin kayıp zarar fonuna aday olması olacak iş değil’
Yeşil NoktaTuvalu’nun yeni hükümeti, Avustralya’yla iklim anlaşmasını sürdürecek
Yeşil Nokta[COP28] Kanada ‘azaltım için ortak dil’ arıyor, Avustralya’dan Pasifik ülkelerine yardım sözü

[COP28] Taahhüt edilen 700 milyon dolarlık kayıp-zarar fonu, ihtiyacın binde 2’sini karşılıyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR