ManşetEnerjiİklim Krizi

Avustralya’nın dev kömür madeni Narrabri genişletiliyor: Ülkenin ‘en kirli’ madeni olacak

0

Avustralya‘nın Yeni Güney Galler (NSW) eyaleti hükümetince onaylanan Narrabri kömür madeninin genişletme projesi, ülkenin “en kirli” kömür projesi olarak tanımlanıyor.

Çevre grubu Lock the Gate, pazartesi günü NSW Bağımsız Planlama Komisyonu‘na (IPC) verdiği demeçte, Whitehaven Coal’a ait Narrabri madeninin genişletilmesinin, eyalet hükümetinin 2030 iklim hedefleriyle uyumlu olmadığını ve reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Hükümet temsilciler ve Whitehaven Coal’ın yetkililerinin de komisyona hitap etmesi planlanıyor.

Maden genişletme projesi 400 milyon dolara mal olacak. Proje, madenin ömrünü 13 yıl daha; 2044’e kadar uzatacak ve çıkarılan toplam kömür miktarını 170 milyon tondan 280 milyon tona çıkaracak.

Lock the Gate’den Nic Clyde, komisyon üyelerine Whitehaven’ın uzantısının güneydeki bir yeraltı alanına doğru olduğunu ve bunun yüksek seviyelerde, güçlü sera gazı metan gazı salacağını kaydetti. Clyde, projenin yılda 1,36 milyon ton CO2 eşdeğeri salacağını ve bunun onu Avustralya’daki en kirli termal kömür madeni haline getireceğini söyledi.

Madenden çıkan emisyonların neredeyse tamamı, kömür çıkarılırken oluşan  metan salımından kaynaklanıyor. Kömür satıldıktan ve yakıldıktan sonra da 456 milyon ton CO2 daha salınacak.

Komisyon üyelerini projeyi reddetmeye çağıran Clyde, “Bu saha yeni bir kömür madeni genişletmesi için uygun bir yer değil… kamu yararına değil, ekolojik olarak sürdürülebilir değil ve nesiller arası eşitliğe aykırı” dedi.

Lock the Gate ile birlikte çalışan Londra merkezli iklim düşünce kuruluşu Ember‘de görev yapan metan analisti Anatoli Smirnov da metan gazının ilk 20 yılda CO2’den yaklaşık 86 kat daha güçlü olduğunu söyledi.

İklim üzerindeki bu çok yüksek kısa vadeli etki, metan seviyelerinin düşürülmesi ve emisyon azaltma hedeflerine ulaşmak için çok önemli.  Smirnov, Avrupa Komisyonu‘nun kömür madenlerinden metan gazı tahliyesi ve alevlenmesinin yasaklanmasını önerdiğini hatırlattı.

Yeni Güney Galler hükümeti, ocak ayında yayımladığı bir raporda, madeni desteklediğini ancak Whitehaven’dan metan emisyonlarını azaltmak için bir plan hazırlamasını isteyeceğini ve performans hedefleri belirleyeceğini belirtmişti.

IPC oturumunda, NSW Planlama, Sanayi ve Çevre Bakanlığı‘ndan yetkililer, projenin departmanın mevcut politikalarına göre onaylanabileceğini tavsiye ettiklerini kaydetti. Ancak devletin iklim politikalarının “hızla değiştiğini” ve NSW danışma konseyinin yeraltı madenciliği konusundaki çalışmalarının, dünya küresel sıcaklık artışını sınırlamaya çalışırken sera gazı emisyonlarını daha iyi kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini de kabul ettiler.

Bakanlık’tan Clay Preshaw, projenin gazlı bir maden olduğunu; olası kaçak emisyonlar ve habitatın temizlenmesini gerektirecek kapsamlı havalandırma altyapısının inşasını gerektireceğini söyledi. Pershaw, bakanlığın madenin yaydığı emisyonları düzenli olarak gözden geçirmek için bir mekanizma kurmayı önerdiğini ve böyle bir yaklaşımın mevcut eyalet hükümeti politikasına uygun olarak emisyonların “düşürülmesine” izin verebileceğini de kaydetti. 

20 Mayıs’ta nihai karar verilecek

Yerel sakinler ve çevre aktivistleri, projenin su kaynakları üzerindeki etkisi ve çökme riskiyle ilgili endişeli.

Whitehaven Coal’dan yapılan açıklamada ise “NSW hükümetinin küresel enerji geçişinin bir parçası olarak kömür üretiminin devam eden rolünü dikkate aldığını açıkça belirttiği” kaydedildi.  Şirket, emisyonları azaltmada “rollerini oynayacağını”; federal hükümetin net sıfır emisyonla ilgili planlarının “Avustralya’nın kömür ve gaz ihracat endüstrilerinin 2050 ve ötesine devam etmesini içerdiğini, net sıfır emisyonun sıfır emisyon anlamına gelmediğini kabul ettiğini” bildirdi.

Komisyonun en geç 20 Mayıs’ta karar vermesi bekleniyor.

Avustralya Koruma Vakfı‘na göre NSW yetkilileri, altı yıl önce Paris Anlaşması‘nın başlangıcından bu yana 3 milyar ton sera gazı salma potansiyeli olan 23 yeni kömür ve gaz projesini onayladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.