İklim KriziManşet

Avustralya’da aşırı sıcaklıklara karşı yeni strateji: ‘Sıcak dalgalarını isimlendirelim’

0
sıcak hava

Avustralya, iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ederken aşırı sıcaklık olaylarına karşı yeni bir strateji benimseme yolunda ilerliyor. İspanya‘nın güneyindeki Sevilla şehrinin öncülük ettiği bir uygulamadan ilham alarak, ülkede sıcak  dalgalarını isimlendirme fikri üzerinde duruluyor. 

Guardian‘ın aktardığı yeni bir çalışmaya göre, bu uygulama, halkın aşırı sıcaklıkların getirdiği tehlikelere karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmasını sağlayabilir. 

Rapor, ABD’deki kasırgaların isimlendirilmesini örnek göstererek, sıcak dalgalarına isim verilmesinin halkın aşırı sıcaklık olaylarına da aynı ciddiyetle yaklaşmalarına yardımcı olacağını öne sürüyor. Avustralya’daki bu yeni yaklaşım, küresel ısınmanın artan etkileriyle birlikte, ülkenin sıcak dalgalarına karşı nasıl bir strateji izleyeceğinin de bir göstergesi olacak.

Sevilla dört sıcak dalgası isimlendirmişti

Avustralyalı kar amacı gütmeyen kuruluş Renew‘un politika yöneticisi ve raporun yazarı Rob McLeod, sıcak dalgalarının ciddiyetine dikkat çekmek için Sevilla’nın izlediği yolu araştırmak üzere İspanya’ya yaptığı seyahatte edindiği tecrübeleri paylaştı. 

sıcak hava

İspanyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgası yaşamı olumsuz etkilemişti. Bazı kentlerde sıcaklıklar 40 derecenin üzerinde seyrederken, halka zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları yönünde uyarılar yapılmıştı. (© Agostime/Contacto via ZUMA Press – Depo Photos )

Sevilla, 2022 yılında, halkın yüksek sıcaklıkların risklerine karşı daha fazla farkındalık kazanması için sıcak dalgalarına isim vermeye başlamıştı. 2023 yılının Haziran ve Ağustos ayları arasında Sevilla, Yago, Xenia, Wenceslao ve Vera adında dört sıcak dalgasını isimlendirdi.

McLeod, “Bunlar en az üç gün boyunca 45°C’nin üzerinde sıcaklıklara ulaşan dalgalar. Sıcak dalgalarını isimlendirmek, insanlara bu durumun ciddiyetini anlatmamızı da kolaylaştırıyor” dedi. 

İspanyol şehirlerinde geliştirilen “sıcak kültürü”, insanların evlerini sabahın erken saatlerinde soğutma, günün en sıcak saatlerinde dışarıda iş yapmama, bolca sıvı tüketme ve yaşlılar, hastalar ve çocuklar gibi savunmasız vatandaşları kontrol etme gibi adımları içeriyor.

Rapor: Avrupa geçen yıl iklim krizinden en fazla etkilenen kıta oldu
Yüzyıl sonunda sıcaklık stresi 1.2 milyar kişiyi etkileyebilir

Hükümet kurumları da ‘sıcak kültürü’nü benimsemeye teşvik ediliyor

Sıcak dalgalarını isimlendirmek, küresel ısınmanın artan tehdidi karşısında toplulukların ve hükümet kurumlarının alması gereken eylemler konusunda da bir sorumluluk yaratıyor. 

İspanya’daki şehir planlamacıları, kentsel ısı adası etkisini azaltma yönünde çalışmalar yaparak, beton ve tuğla gibi geçirimsiz sert yüzeylerin ısıyı depolayıp yansıtmasını engellemeye çalışıyor. Ayrıca, evlerin daha serin tutulması için dönüşüm programları ve aşırı sıcaklık olayları sırasında sağlık ekipleri ile birlikte “serinleme merkezleri” kurma gibi önlemler de alınıyor.

McLeod, “Sıcak dalgaları, Avustralya’da diğer doğal tehlikelerden daha fazla insanın ölümüne neden olmuştur” diyerek, sıcak hava dalgalarının ciddiyetine vurgu yapıyor. Avustralya Meteoroloji Bürosu da zaten şiddetli ve aşırı sıcak  dalgaları için bir uyarı sistemi oluşturmuş durumda. Bu sistem, bir bölgede o mevsim için beklenenden çok daha yüksek gündüz ve gece sıcaklıklarının en az üç gün sürdüğü dönemler için tasarlanmış.

Aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliğiyle birleştiğinde ölüm riski önemli ölçüde artıyor
Bilim insanları açıkladı: İklim krizi yaşanmasaydı, aşırı sıcaklar neredeyse imkansızdı

‘Enerji yoksulluğu konusu da gündeme gelmeli’

McLeod ayrıca, Avustralya’nın sıcak dalgalarından etkilenen kişiler arasındaki eşitsizliğe de dikkat çekti.

Daha yoksul hanelerin, klima ya da izolasyon için daha az para harcayabildiği için sıcak dalgalarından orantısız bir şekilde etkilendiğini belirtti: “Enerji yoksulluğu ve aşırı sıcağa karşı savunmasızlık, Avustralya’nın iklim adaptasyon politikasının merkezinde olmalı.” 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.