Dünyaİklim KriziManşet

Avustralya, net sıfır karbon emisyonu hedefine 2050’de ulaşmayı hedeflediğini açıkladı

0

Avustralya, “net sıfır” karbon emisyonu hedefine 2050’de ulaşmayı planladığını açıkladı.

Ülkenin Başbakanı Scott Morrison ise, Avustralya’nın karbon emisyonunu azaltma planının fosil yakıt sektörüne son vereceği anlamına gelmediğini söyledi.

‘Avustralya’yı anlamayanlardan vaaz dinleyecek değiliz’

BBC Türkçe‘de yer alan habere göre, Scott Morrison, 2050 hedefleri ile ilgili ayrıntı açıklamasa da, yine de bu hedeflere “vergi yoluyla değil, teknolojiyle” ulaşılacağını belirtti.

Morrison, Avustralya halkının iklim değişikliği konusunda adım atılmasını, ama aynı zamanda istihdamın da korunmasını istediğini belirtti.

Morrison ayrıca, “Avustralya’yı anlamayanlardan vaaz dinleyecek değiliz. Avustralya’nın yöntemi, bu işin yapılıp yapılmayacağı değil, nasıl yapılacağıyla ilgili” açıklamasında da bulundu.

Ancak, Başbakan tarafından açıklanan plan, iklim kriziyle mücadele kapsamında güçlü adımlar içermediği için hem ülkeden hem de ülke dışında eleştiri aldı.

‘İklim krizine karşı eyleme geçme konusunda çok yavaş’

Başbakan, önümüzdeki 20 yıl içerisinde “düşük emisyonlu teknolojilere” 15 milyar dolar yatırım yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu plan, karbonun toprakta tutulması, güneş enerjisi maliyetinin düşürülmesi ve yeşil sanayilerin geliştirilmesini içerse de, kısa vadede daha fazla gaz kullanımı öngörüldüğü gibi, fosil yakıtın sınırlanmasına yönelik herhangi bir plan da bulunmuyor.

Morrison, “Madencilik gibi ağır sanayimizin açık kalmasını, rekabet gücüne sahip olmasını ve uyum sağlamasını, küresel talep olduğu sürece var olmasını istiyoruz” diye de ekledi.

Avustralya, 2005’teki karbon emisyonu miktarını 2030’a kadar yüzde 26 azaltmayı hedefliyor. Hükümet, bu oranın yüzde 30-35’e ulaşacağını öngörüyor.

Hükümetin iklim politikalarını eleştirenler de, orman yangınları, sel ve kuraklık gibi etkilerini birincil elden yaşamasına rağmen, iklim krizine karşı eyleme geçme konusunda çok yavaş davranıldığını kaydediyor.

Haziran 2019’da başlayarak 240 gün süren ve Avustralya’nın birçok bölgesini etkisi altına alan, ülke tarihinin en büyük orman yangınında 8 milyon hektar alan kül olmuş, 28 kişi ve 1,1 milyardan fazla hayvan da hayatını kaybetmişti. Yangınların başlaması ve bu kadar uzun sürmesinin en büyük nedeni de insan eliyle ortaya çıkan iklim krizi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.