DünyaManşet

Avustralya yerlisi senatör Thorpe meclis yemininde Kraliçe için ‘sömürgeci’ dedi

0

Avustralya’nın yerli halklarından birine mensup olan senatör Lidia Thorpe, ülke parlamentosundaki yemin töreni sırasında Kraliçe 2. Elizabeth için ‘sömürgeci’ ifadesini kullandı.

Milletvekili yeminini değiştiren Thorpe’un yemini tekrarlaması istendi.

İngiltere Kraliçesi aynı zamanda Avustralya’da devletin başı konumunda bulunuyor.

Avustralya Yeşiller Partisi‘nden milletvekili olan Thorpe sağ yumruğu havada girdiği Meclis salonunda, yemini şu şekilde değiştirerek okudu:

“Ben Lidia Thorpe, samimi şekilde, bir sömürgeci olan majesteleri Kraliçe 2. Elizabeth’e sadık kalacağıma ve bağlı olacağıma and içiyorum”

48 yaşındaki siyasetçinin ifadeleri bir kısım vekil tarafından tepki görürken, Meclis Başkanı Sue Lins yeminini tekrarlamasını istedi. Tekrar  sırasında Thorpe, ‘sömürgeci’ ifadesini kullanmadı.

Aborjinler nüfusun yüzde 2’sini oluşturuyor

Aborjinlerin kıtaya 65 bin yıl önce gittiğine ilişkin arkeolojik veriler bulunuyor. Avustralya’nın kuzeyindeki Madhjedbebe kayalık alanında yapılan kazılarda buldukları el yapımı eşyalar üzerinde çalışan araştırmacılar, bunların en az 65 bin yıllık olduğunu bulmuştu.

İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788’de kıtaya ayak basmasının ardından yerli halka yönelik büyük katliamlar ve kültürel soykırım yapıldığını savunan Aborjinler, “İstila Günü” dedikleri bu tarihin “Avustralya Günü” olarak kutlanmasına karşı çıkıyor. Avustralya’da Aborjinler yetişkin nüfusun yüzde 2’sini oluşturuyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.