Dünyaİklim KriziManşet

Tuvalu’nun yeni hükümeti, Avustralya’yla iklim anlaşmasını sürdürecek

0
Fotoğraf: Torsten Blackwood, AFP

Avustralya Pasifik Bakanı Pat Conroy, bugün (26 Mart) parlamentoda yaptığı açıklamada Tuvalu‘nun yeni hükümetinin anlaşmayı değiştirmemeyi kabul etmesinin ardından Avustralya ve Pasifik Adaları ülkesi Tuvalu’nun güvenlik ve iklim göçü anlaşmasını sürdüreceğini söyledi.

İki ülke anlaşmayı Kasım 2023’te duyurmuş ancak deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tehdit altında olan 11 bin nüfuslu bu uzak mercan adası ülkesindeki seçim kampanyası sırasında anlaşma, şüpheye düşmüştü.

[COP26] Tuvalu, Glasgow’daki konferansa deniz içinden çekilmiş video ile katılacak
Tuvalu’nun batan adaları: Bir gün gelecek ve biz yok olacağız

Fotoğraf: Torsten Blackwood, AFP

Reuters‘ın  Kirsty Needham‘ın aktardığına göre; Feleti Teo, Tayvan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya tarafından yakından izlenen bir genel seçimin ardından, Güney Pasifik‘teki jeopolitik nüfuz mücadelesinin ortasında, Şubat ayında başbakan oldu.

Tuvalu, Nauru‘nun geçen ay bağlarını koparıp Pekin‘e geçmesinin ardından Tayvan‘ın kalan üç Pasifik müttefikinden biri.

Pat Conroy, parlamentoda yaptığı konuşmada “Tuvalu’nun yeni hükümeti Falepili Birliği‘ne devam etme arzusunu teyit etti” dedi ve anlaşmayı onay için masaya koydu. Avustralya’nın egemenliğine saygı gösterilmesini sağlamak için Tuvalu ile yakın işbirliği içinde çalışacağını da sözlerine ekledi. Conroy şunları aktardı:

“Avustralya, Tuvalu’ya büyük bir doğal afet, hastalık salgını ya da askeri saldırıya karşı yardım etmeyi taahhüt ediyor. Bu, Tuvalu’nun böyle bir yardım talebinde bulunmasına bağlı.”

Conroy ayrıca “Tuvalu, Avustralya ile herhangi bir üçüncü taraf güvenlik veya savunma düzenlemesini karşılıklı olarak kabul edecektir” dedi.

Anlaşma her yıl Tuvalu’dan Avustralya’ya 280 kişinin göç etmesine olanak sağlarken, aynı zamanda Tuvalu’nun devlet olma özelliğinin, iklimle ilgili deniz seviyesindeki yükselmeler nedeniyle toprakları sular altında kalsa bile devam edeceğini kabul ediyor.

Dışişleri Bakanı Penny Wong bunun “1975 yılında Papua Yeni Gine‘nin bağımsızlığı için yapılan anlaşmalardan bu yana Avustralya ile Pasifik ortaklarından biri arasındaki en önemli anlaşma” olduğunu söyledi.

Avustralya, batmak üzere olan Tuvalu halkına iklim sığınağı sunacak

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.