İklim KriziManşetTürkiyeUncategorized

Türkiye’nin en sıcak illeri Antalya, Muğla ve Şırnak oldu

0
sıcak

Cumartesi günü (15 Temmuz) Türkiye genelinde ölçülen sıcaklıklara göre, ülkenin en sıcak yeri 45,9°C ile Antalya‘nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla’nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlere göre, Antalya ve Muğla’yı 45,7°C ile Şırnak‘ın Cizre ilçesi takip etti.

Sıcaklıklar Antalya’nın Manavgat ilçesinde 44,7°C; Aksu ve Konyaaltı‘nda 44,3°C; kent merkezinde ise 44,1°C olarak ölçüldü.

Yüksek sıcaklıkları kent sakinlerinin yanı sıra tatilciler için de zor anlar yaşattı ve sahillerdeki yoğunluğun normalden az olduğu gözlemlendi.

‣ Cerberus sıcak dalgası: Avrupa neden bu kadar sıcak ve sıcaklar ne kadar sürecek?
‣ Sıcak dalgaları ve aşırı hava olayları neden artıyor?

Sıcaklıklar tahminlerin üzerine çıktı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tarafından 10 Temmuz’da yayımlanan ve 11-16 Temmuz arasında ülkenin sıcak dalgası etkisi altına gireceğine ilişkin açıklamada, sıcaklıkların Antalya’da 37 ila 43°C, Muğla’da ise 36 ila 40°C olacağı tahminine yer verilmişti.

Bir hafta sonra yapılan ölçümler ise sıcaklıkların tahminlerin üzerinde seyrettiğini ortaya koydu.

Ölçümlerde, ülke genelindeki en düşük sıcaklığın 12,7°C ile Rize‘nin Çamlıhemşin ilçesindeki Palovit Yaylası‘nda olduğu görüldü.

Fotoğraf: Bernat Armangue / AP

‣ ‘Dayanılmaz’ sıcak dalgası Avrupa ve Türkiye’de hayatı tehdit ediyor
‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız

Sıcak dalgaları iklim krizinden mi kaynaklanıyor?

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, sıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

Yüksek sıcaklıklara katlanmak insanların doğrudan ölümüne sebep olabildiği gibi, günlük hayatı ve çalışmayı çok daha zorlaştıran bir etkiye de sahip. Aynı zamanda tarım ve çiftçiliğin gelişimi açısından yıkıcı olabilirken orman yangını riskini artıran zincirleme etkilerde de bulunuyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Yine de iyi haberlerden söz etmek mümkün: Hazırlıklı olmak ölüm sayısını kayda değer ölçüde azaltıyor. Bu hazırlıklar, kentsel ortamlarda mekanların soğutulmasıvardiyaların değiştirilmesi veya çalışma saatlerinin azaltılmasını kapsayabiliyor.

Bilim insanlarına göre, gelişmekte olan ülkeler kapsamlı ısı planları uygulama olasılığı en düşük olan ülkeler. Küresel ısınmayı kontrol altına alma çabaları devam ederken, yaşanacak olan aşırı hava olaylarının zararlarınını sınırlamak için hâlâ atılabilecek adımların olması umut verici.

‣ Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?

İklim krizi: Aşırı sıcaklarla nasıl mücadele edilebilir?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.