Dünyaİklim KriziManşet

‘Dayanılmaz’ sıcak dalgası Avrupa ve Türkiye’de hayatı tehdit ediyor

0

Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kavuran sıcak dalgasının bazı yerlerde rekor değerlere ulaşabileceği, özellikle İspanya, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan ve Türkiye’de sıcaklıkların 40°C’yi aşabileceği belirtiliyor.

İtalya’da ise Floransa ve Roma’nın da aralarında olduğu 10 şehir için kırmızı alarm verildi. Ülkede sıcaklığın 48,8°C’ye ulaşabileceği tahmini yapılıyor.

İtalyan medyası, Lodi kentinde bir yaya geçidi için asfaltı boyayan adamın kendinden geçtiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü bildiriliyor.

Siyasetçi Nicola Fratoianni yaşanan durumu, “Dayanılmaz bir sıcak dalgası ile karşı karşıyayız” mesajı ile paylaştı. Fratoianni, Lodi’deki ölüm olayına atıf yaparak, en sıcak saatlerde yaşanabilecek trajedileri engellemek için harekete geçme zamanı geldiğini kaydetti.

BBC‘nin aktardığına göre, ülkedeki turistlerin de sıcak çarpması nedeniyle bayıldığına dair haberler medyada yer alıyor.

‣ Avrupa’da sıcaklıklar, küresel ortalamadan iki kat hızlı yükseliyor

Fotoğraf: Guglielmo Mangiapne / Reuters

Cehennem’den esinlenildi

İtalyan medyası, klasik dönem şairlerinden Dante’nin İlahi Komedya eserinin Cehennem kitabındaki bir karakterden yola çıkarak sıcak dalgasına Cerberus adını verdi.

Avrupa’da hava sıcaklıkları kayıt altına alınmaya başladığından bu yana en yüksek değer İtalya’da tespit edildi.

Sicilya Adası’ndaki Siraküza’da termometreler Ağustos 2021’de 48,8°C olarak ölçüldü.

‣ 2022 yazında aşırı sıcaklar Avrupa’da 61 bin can aldı

‘Türkiye 44 dereceyi görebilir’

Türkiye‘de de meteoroloji kurumu, 12 – 18 Temmuz haftası için “Güney ve Batı kesimlerde mevsim normallerinin 5 ile 10°C, diğer bölgelerde 2 ile 6°C üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor” uyarısını yaptı.

Buna göre, cuma günü Antalya‘da sıcaklık 44°C’ye ulaşabilir.

‣ Marmara ve Muğla sıcak dalgasının etkisi altına giriyor
‣ Sıcak dalgası geliyor: Korunmak için ne yapmalı, sıcak gecelerde nasıl uyunur?
‣ Sıcak dalgaları İstanbul’da 4 bin 281 fazladan ölüme neden oldu

Son 120 bin yılın en sıcak ayı olabilir

Geçen yıl sıcak hava dalgasına bağlı komplikasyonlar nedeniyle Avrupa genelinde 60 bin kişinin öldüğü değerlendiriliyor.

Leipzig Üniversitesi’nden Karsten Haustein’e göre bu ay, tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebilir:

Tarihin en sıcak ayından kastımız, son 120 bin yılın en sıcak ayı.

Önümüzdeki birkaç günde Güney Yarımküre’de sıcaklıklar biraz düşecek fakat temmuz ve ağustosta El Niño’nun gücünü artırmasıyla birlikte daha sıcak günler görmemiz yüksek ihtimal.

‣ Araştırma: Hayal dahi edemeyeceğimiz sıcak dalgalarına karşı hazırlık yapmalıyız
‣ El Niño zamanı geliyor: Benzeri görülmemiş sıcak dalgaları görülebilir

Sıcak dalgaları iklim krizinden mi kaynaklanıyor?

Fosil yakıt kullanımı gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizisıcak dalgası adı verilen hava olaylarının meydana gelme ihtimalinin yanı sıra sıklığı ve şiddetini de artırıcı bir rol oynuyor.

Dünyanın birçok yerinde meydana gelen sıcak dalgaları her yıl binlerce insanın ölümüne yol açıyor.

Yüksek sıcaklıklara katlanmak insanların doğrudan ölümüne sebep olabildiği gibi, günlük hayatı ve çalışmayı çok daha zorlaştıran bir etkiye de sahip. Aynı zamanda tarım ve çiftçiliğin gelişimi açısından yıkıcı olabilirken orman yangını riskini artıran zincirleme etkilerde de bulunuyor.

‣ Milyonlarca yılın sıcaklık rekoru kırıldı: Bu normal bir anomali, yanmaya devam edeceğiz

Yine de iyi haberlerden söz etmek mümkün: Hazırlıklı olmak ölüm sayısını kayda değer ölçüde azaltıyor. Bu hazırlıklar, kentsel ortamlarda mekanların soğutulmasıvardiyaların değiştirilmesi veya çalışma saatlerinin azaltılmasını kapsayabiliyor.

Bilim insanlarına göre, gelişmekte olan ülkeler kapsamlı ısı planları uygulama olasılığı en düşük olan ülkeler. Küresel ısınmayı kontrol altına alma çabaları devam ederken, yaşanacak olan aşırı hava olaylarının zararlarınını sınırlamak için hâlâ atılabilecek adımların olması umut verici.

‣ Aşırı hava olayları artarken can kayıpları nasıl azalıyor?

Bristol Üniversitesi’nden Atmosfer Bilimci Dann Mitchell, “Hazırlıklı olmak hayat kurtarır” diyor:

Dünyadaki en beklenmedik sıcak dalgalarından bazılarının on binlerce insanda ısıya bağlı ölümlere yol açtığına şahit olduk. Bu çalışmada, bu tür rekor kıran olayların her yerde meydana gelebileceğini gösteriyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin hazırlıklı olması gerekiyor.

‣ Hayvan dostlarımızı aşırı sıcaklardan nasıl koruruz?facebook sharing button

Aşırı sıcaklar iklim kriziyle mi ilgili?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.