Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiManşetVideo

Pedallar İzmir’den Akbelen’e direniş için çevrildi: Susmayın, susuz kalmayın!

0

MUĞLA – Milas‘a bağlı İkizköy‘de bulunan Akbelen ormanını tahrip eden Limak ve IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘ye karşı, kömür madenleriyle ormanların yok edilmesine karşı Sporcu Ramazan Akgül, İzmir‘den Akbelen‘e pedal çevirdi.

İzmir‘den yola çıkan ve 37 derecelik sıcakta 132 kilometrelik mesafede pedal çeviren Akgül, tam 7 saat 52 dakika sonra Akbelen’e vardı. Akgül, yolculuğunu Yeşil Gazete‘ye anlattı.

‘Kömüre kurban giden toprağımızın sesi olmak için yola çıktım’

Birçok yarışmada bisikletinle yer aldın ancak son güzergahın Türkiye’nin en büyük ekokırım noktalarından birine, Akbelen’e, oldu. Neden böyle bir yolculuğa çıktın?

Bu sürüşü yapmanın altında birçok sebep var; öncelikle, Akbelen ormanında kesilen binlerce ağaç, evsiz kalan yüzlerce hayvan, yok edilen yüzlerce bitki türü ve yaşamın kendisi olan fakat kömüre kurban giden toprağımızın sesi olmak için yola çıktım.

İkizköy‘de Akbelen’de doğasına, yaşamına, toprağına sahip çıkmak isteyen insanlarla kucaklaşmak ve onların yanında olduğumu göstermek için yola çıktım.

Akbelen, Ramazan Akgül

Akbelen keyfi uygulamalar, ekokırım ve işkenceyle abluka altında: Sizi çağırıyor
Akbelen Ormanı Yaşıyor: Mücadele edip duruz
Şirketler için ağaçların kesildiği Akbelen’e beton döküldü

‘Hayatımda ilk defa bisiklet sürerken jandarma/polis kontrolüne takıldım’

Bu güzergah ne kadar sürdü? Yolda nelerle karşılaştın? Doğası birçok noktada tahrip edilmiş Ege’de bu güzergah boyunca başka ekokırım manzaraları gördün mü?

132 kilometrelik mesafede, 37 derece sıcaklıkta 1741 metre yükseklik topladım ve tur 7 saat 52 dakika sürdü.

Aslında çok daha kısa sürede varmayı planlıyordum fakat hayatımda ilk defa bisiklet sürerken jandarma/polis kontrolüne takıldım, hem de üç defa durduruldum.

Bu kontrol noktaları Akbelen ormanına yaklaştığımda sıklaştı, sırasıyla Bafa, Beçin ve Çamköy‘de durduruldum, bu durdurmalar sistem yavaş bahanesiyle toplamda bir saate yakın zamanımı aldı ve sürüş esnasında kinezyolojik olarak soğumama sebep oldu.

Akbelen, Ramazan Akgül

Akbelen’den BM’ye çağrı: Limak iş birliğini sonlandır
Akbelen’de ağaç kesen şirket yerine yurttaşı ablukaya alan jandarma hakkında başvuru
Akbelen neden madene terk edilmemeli?

‘Sıcaklık, yükseklik, çevirmeler…’

İzmir’den Akbelen’e pedal çevirirken neler düşündün, neler dinledin, kendinle neler konuştun? Bu yolculuktan elde ettiğin deneyime ilişkin neler paylaşmak istersin?

Yolda beni zorlayan çok fazla şey oldu; sıcaklık, yükseklik, çevirmeler …

Fakat bunların hiçbirine odaklanamadım çünkü sürdüğüm yer gitmek istediğim yer olan Akbelen, Akbelenleri düşündüm hep, ülkenin dört bir yanında sermaye eliyle talan edilen yerleri düşündüm hep, bu beni elbette üzüyor ama bu üzüntü beni pasifleştiren bir üzüntü değil; olmadı da asla, sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğim.

Akbelen sermayenin yok etmek istediği ilk orman ve yok edeceği son orman da değil, bunun bilincinde olan bir gencim, onlar istediği kadar güçlü ve sert gelsinler bizler doğru bildiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.

Akbelen, Ramazan Akgül

Akbelen’deki ağaçları kesen şirket patronları ve vali hakkında şikayet
Akbelen’dekilere tuvalet ablukası, destekçilere soruşturma
Akbelen Limak’ın peşini bırakmıyor: BM şirketle tüm ilişkisini kesmeli

‘Korumaya çalıştığımız ekosistem uğruna başımıza gelmeyen insanlık suçu kalmadı’

Akbelen’de senin gibi çevre aktivisti ve hakları ihlal edilen onlarca canlının hakkını savunan oldukça fazla genç vardı. Sen bir genç olarak Akbelen üzerinden ihlal edilen haklarına ilişkin neler söylersin? Her gün alanda bulunup ağaçların bir bir eksildiğini görmek sana ne hissettiriyor?

İki yıldan fazladır köylülerin başlattığı bir direniş var ve bunun son bir ayında özellikle 24 Temmuz gününden sonra alana ciddi bir insan desteği geldi ve bu desteğin büyük bir kısmının genç olması umut vericiydi fakat gençlerin devamlılık sağlamaması alandaki direnişin yükünü köylülere ve dışardan gelen orta yaşlı insanlara bıraktı.

Alanda korumaya çalıştığımız ağaç ekosistemi, bitki ekosistemi ve hayvan ekosistemi uğruna başımıza gelmeyen insanlık suçu kalmadı desem yeridir.

Akbelen, Ramazan Akgül

‘Komutana yasaları hatırlattık, ‘yasa benim’ dedi’

Jandarmadan/askerden/polisten tazyikli su, biber gazı ve coplu şiddet gördük, arkadaşlarımız haksız yere göz altına alındı ve göz altına alınırken şiddete, tacize, işkenceye uğrayarak göz altına alındılar.

Anayasada yer alan birçok yasayı ihlal ettiler, bu yasaların içeriğini tek tek vermek isterim fakat bu yazıyı yazarken aklıma alandaki komutana yasaları hatırlatıp haklarımızı istediğimizi söylerken onun ‘YASA BENİM’ dediği cümle aklıma geliyor ve ülkenin adalet sistemine olan inancımın yok olmasını hatırlıyorum ve tek tek yasa yazmak içimden dahi gelmiyor şu an!!!

Akbelen’deki direnişçilere bir de trafik cezasıyla gözdağı
İkizköylüler TBMM’den çıkan karara tepkili: Ne marjinalliği, kurdun kuşun derdindeyiz
Dört yıllık ‘ağaç nöbeti’nin bedeli, memleketinden sürülmek mi?

Akbelen, Ramazan Akgül

‘Akbelen’de konu ağaç değil, orman ağaçtan ibaret değil’

Akbelen’de oldukça uzun vakit geçirdin ve son dönemde nöbet alanındaki insan sayısı azaldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsun? İnsanlara nasıl seslenmek istersin?

Halkın örgütlülüğü ülkemizde bölgesel olarak değişiklik gösteriyor.

Toplumu pasifize etmek için yıllardır bütün imkanlarını kullanan bir rejimle karşı karşıyayız.

Sermaye ve hükümet zenginleşirken halkın fakirleşmesine rağmen ses çıkaran insan sayısının az olması ne denli baskıcı ve faşizan bir rejimle baş başa olduğumuzu gösteriyor aslında.

Nöbet alanındaki insan sirkülasyonun azalmasının bir diğer önemli sebebi de ana akım medya ve sosyal medyadan ağaç kesimini bitirmişler, süreci bitmiş gibi göstermelerinin de ciddi bir payı var.

Buradan herkese seslenmek istiyorum:

Akbelen’de konu ağaç değil, orman ağaçtan ibaret değil, ormanda yaşayan yaban hayvanları evsiz kalıyor, bitki örtüsü yok ediliyor, toprak yapısı yok ediliyor. Akbelen su havzası bölgesi, eğer Akbelen toprak yapısını kaybederse ve sondajlar vurulursa Bodrum ve Milas ciddi su kıtlığı yaşayacak .

Susmayın, susuz kalmayın !

Akbelen, Ramazan Akgül

‘Biz medyadan yansıttıkları gibi terörist değiliz’

Neler eklemek istersin?

Gelişmek ve değişmek istiyorsak eğer bunu sadece kavga ederek, barikata dayanarak, biber gazıyla mücadele ederek, tazyikli suyun karşısında durarak değil; sanatla, sporla ve müzikle de destekleyerek barışçıl eylemlerde bulunmamız gerekiyor.

Korkan, çekinen ve spekülasyonlara maruz kalan bir toplumu mücadelenin içine barışçıl eylemlerle çekebiliriz ancak, bu sürüşteki en büyük amaçlarımdan biri buydu, biz medyadan yansıttıkları gibi terörist değiliz, vatan haini değiliz; ülkesini, toprağını, vatanını, bütün canlıları seven insanlarız.

Akbelen, Ramazan Akgül

Akbelen’den Cerattepe’ye, enerjiden madene Türkiye’de orman tahsisi gerçeği-1
Akbelen’den Cerattepe’ye, enerjiden madene Türkiye’de orman tahsisi gerçeği-2
Akbelen’den Cerattepe’ye enerjiden madene Türkiye’de orman tahsisi gerçeği-3
Akbelen’den Cerattepe’ye enerjiden madene Türkiye’de orman tahsisi gerçeği-4

You may also like

Comments

Comments are closed.