Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşet

Akbelen’dekilere tuvalet ablukası, destekçilere soruşturma

0
Fotoğraf: Hakan Tosun

Muğla, Milas‘a bağlı İkizköy‘de bulunan Akbelen, 22 gündür abluka altında. Bu hafta sonu alanda iki kişi gözaltına alındı. Direnişçiler, Akbelen’de bulunan seyyar tuvaletin artık alana sokulmasının yasaklanması nedeniyle tepki gösterdikleri, alana seyyar tuvaleti sokmak istedikleri için gözaltına alındı. İkizköylülerin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal‘ın müdahalesi sonrası vatandaşlar ancak gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Ancak gözaltı görüntülerinde direnişçilere çok sert müdahale edildiği görüldü. Ayrıca bir direnişçinin kollarında ve bacaklarında yaralanmalar meydana geldi. Bileklerinde ise sıkı bir şekilde kapatılan kelepçeden dolayı çizikler olduğu görüldü.

Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Akbelen’e gönderilen seyyar tuvaletlerin alana girişi hala onaylanmadı. Alanda yalnızca bir adet tuvalet bulunuyor. O tuvalet de alan için oldukça yetersiz. Muğla Valiliği daha önce de hijyen için kullanılan suyun bulunduğu tankeri alana almamıştı. Gerekçe olarak numune ve sağlık kontrolü öne sürülmüştü ancak zaten söz konusu su yıllardır alanda kullanılıyordu. Ardından tankerin girmesine izin verilmişti. Seyyar tuvaletlerin ise bugün alana girmesine izin verilmesi bekleniyor.

Oturma eylemine katılanlara soruşturma

Öte yandan Akbelen’deki direnişe karşı yapılan tek müdahale de bu değil, ayrıca Akbelen’deki doğa tahribatına tepki göstermek için oturma eylemi yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği üyeleri hakkında da soruşturma başlatıldı. Dernek tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Barışçıl bir şekilde düşünce açıklamanın en somut örneğini oluşturan eylemlerinin, genelgeye rağmen, 2911 sayılı yasa kapsamında soruşturulması, temel hak ve özgürlük alanını daraltan hukuksuz bir uygulamadır. Bizler arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız. Soruşturma ile sınırlanması istenen haklarımızı tıpkı onların kullandığı gibi kullanmaya devam edeceğiz. Haksızlık ve baskılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Ne olmuştu?

Akbelen’de büyük buluşmanın olduğu 6 Ağustos günü, dernek üyeleri Edremit, Altınkum’da, Akbelen direnişine destek olmak amacıyla ellerinde dövizlerle bir oturma eylemi gerçekleştirmişti.

Eylemdeki 25 civarında katılımcı hemen ertesi gün telefon ile Edremit Emniyet Müdürlüğü’ne ifade vermeye çağrıldı. Gerekçe olarak ise “2911 Sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ilgili kanuna muhalefet etmek” gösterildi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada ise “Oysa, Anayasa’nın 34’üncü maddesi, ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ demektedir. Katılımcılar da Anayasa’dan kaynaklanan demokratik protesto haklarını kullanarak, Anayasa’nın 169. maddesine aykırı bir şekilde yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nı korumak amacıyla yaşam savunucularına destek olmak ve konunun kamuoyuna duyurulması için dövizleri ile oturmuşlardır” denildi ve şunlar aktarıldı:

“Katılımcılar, Anayasanın 56. maddesinde yer alan ve ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ şeklinde hepimize yüklenen göreve uygun olarak, doğaya sahip çıkmak üzere, her hangi bir şiddet içermeyen barışçıl bir eylem gerçekleştirmişlerdir.”

‘Her gün yasal ve demokratik haklara daha fazla saldırı oluyor’

Her geçen gün yasal ve demokratik haklarına daha fazla saldırı olduğunu, haklarının kullanılmasına kısıtlamalar getirildiğini ifade eden eylemciler ayrıca Haziran 2023’te yasaklanan Ekofest’i hatırlattı:

“Hatırlanacağı gibi, Haziran ayı sonunda da Ekofest’in yasaklanmasına tepki göstermek amacıyla Bayramiç Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yapan Dernek yönetici ve üyelerimiz hakkında aynı gerekçelerle soruşturma başlatılmış ve yönetim kurulu başkanımız ifade vermeye çağrılmıştı. Üstelik davet üzerine kendi iradesi ile ifadeye gitmesine rağmen ‘Yakalama’ işlemi yapılmış ve bu husus yönetim kurulu başkanımız tarafından yargıya taşınarak tazminat davası açılmıştır.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.