Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşetVideo

Akbelen’deki ağaçları kesen şirket patronları ve vali hakkında şikayet

0
Akbelen'den 1 Ağustos 2023 tarihinden bir kare. Jandarmalar kesim işçilerinin çalışması için sabah 6.00 sularında alandaki direnişçilerin kamp alanının etrafını sarmıştı. - Fotoğraf: Cansu Acar

Limak, IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘nin termik santraline linyit arzı oluşturmak için ağaçları bir bir kesilen Akbelen Ormanı için şirketin sahipleri, Orman Genel Müdürü, ve Muğla eski valisi hakkında Milas Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunuldu.

Limak ve IC-İçtaş Holding sahipleri Nihat Özdemir, İbrahim Çeçen ve şirket CEO’su Serhat Dinç ile birlikte Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ve eski Muğla Valisi Orhan Tavlı hakkında Türkiye’nin ekonomisini ve halk sağlığını çökertmek suretiyle Anayasa’nın 3. maddesindeki “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs” ve TCK 302. maddesindeki “Devletin bağımsızlığını zayıflatmaya ve birliğini bozmaya” çalışmak suçundan Milas Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesi sunuldu.

‣Akbelen keyfi uygulamalar, ekokırım ve işkenceyle abluka altında: Sizi çağırıyor 

Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

İkizköylülerin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal tarafından yapılan şikayette şirket sahiplerinin Türkiye’ye her yıl 44 milyar TL sağlık maliyeti olan LİMAK -ICTAŞ termik santralini işletebilmek için Muğla,Milas, Akbelen Ormanı’nı Anayasal suç işleyerek kesip böylece yıllık turizm geliri 135 milyar TL olan Bodrum’un suyunu da kesmeye çalıştığı vurgulandı.

Şikayet dilekçesinde Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu‘nun ‘Doğal Kaynakların Planlanması – Ülkenin Bölünmez Güvenliği‘ çalışmasına da işaret edilerek Anayasa’daki şu maddeler hatırlatıldı:

  • Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür (md.3).
  • Ülkenin bölünmezliğini sağlamak devletin temel amaç ve görevidir (md.5)
  • Tabii servetler ve kaynaklar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır (md.168/1, c.1).
  • Devlet ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır (md.169/1, c.1).
  • Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz (MD.169/2, c.1).
  • Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez (MD.169/3, c.1).

Savcılığa şikayet dilekçesinde işaret edilen isimlerin Yeniköy -Kemerköy termik santrallerini işlettikleri sürece termik santralin hasta ettiği, kanser ettiği, öldürdüğü insanlar nedeniyle ülkeye her yıl 44 milyar Türk Lirası sağlık maliyeti yüklediği belirtildi.

‘ Biz hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik’

Ayrıca şikayet edilen isimlerin, yıllık turizm geliri 5 milyar dolar ( 135 milyar TL ) olan Bodrum‘un içme suyunu yok edecek şekilde Akbelen Ormanı üzerinde kömür ocağı açmaya çalıştıkları da hatırlatıldı. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Bilimsel raporlara göre şüphelilerin eylemi, ülkenin turizm gelirinin yüzde 10’unu sağlayan Bodrum’un içme suyunu bitirecektir. Bunun doğal sonucu ise ekonomik kriz içinde olan ülkemizde krizin daha da derinleşeceğidir.

Diğer yandan şüphelilerin termik santrali için Akbelen ormanının ötesindeki 200 bin dönüm kömür ruhsat sahası içindeki 88 bin dönüm tarım arazisi ve 40 bin dönüm zeytinlik ile 80 bin dönüm çam ormanı kömür için yok edilmek istenilmektedir.

Biz İkizköylüler olarak Anayasal suçlu LIMAK-ICTAŞ termik santralini dört yıldır yerinden kıpırdatmayıp ülkemizi ekonomik ve halk sağlığı yönünden çökertmeye yönelik faaliyetlerini engelliyoruz.

Türkiye’nin geleceğini korumaya yönelik, hak’lı mücadelemizi ötekileştirmeye ve kamuoyu desteğimizi azaltmaya yönelik illegal hiçbir örgütün destek mesajını da kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi, çadırlı nöbetimizin başladığı 17 Temmuz 2021 tarihinden bu yana siyasi partilerin amblemlerini dahi Akbelen’e sokturmayan İkizköylüler olarak kamuoyuna saygıyla duyururuz. Mücadelemiz Akbelen Ormanı’nda maden ocağı açılmayarak üzerinde yeniden ormanın yeşereceği güne kadar sürecektir.

‘Köylü milletin efendisidir.’

‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır.’

Biz hiçbir zaman umudumuzu kaybetmedik.”

Jandarmaya Anayasaya aykırı emirlere uymaması yönünde emir talebi

Ek olarak şikayet dilekçesinin bir örneğinin de Jandarma Genel Komutanlığına gönderileceği de bildirildi. Buna göre; Akbelen Ormanı’ndaki kesimin Jandarma korumasında yapılması nedeniyle yereldeki valilerin ve kaymakamların Anayasa’nın 3. maddesini ihlal eden ve Anayasa’nın 137. maddesine aykırı şekilde suç oluşturan talimatlarına uyulmaması yönünde Muğla İl Jandarma Komutanlığına ve Milas İlçe Jandarma Komutanlığına emir verilmesinin talep edileceği belirtildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.