Akbelen’deki direnişçilere bir de trafik cezasıyla gözdağı

Akbelen'de iktidar onayı ve şirketler eliyle gerçekleştirilen ekokırıma karşı verilen direnişe katılanlara bir de trafik cezaları kesilmeye başlandı. Direnişçiler bugüne kadar zaten işkenceyle gözaltına alınmış, darp edilmiş, sudan ve tuvaletten mahrum bırakılmıştı.

Muğla, Milas‘a bağlı İkizköy‘deki Akbelen Ormanı‘ndaki direniş 23’üncü gününde devam ederken iktidarın direnişe katılan vatandaşlara yönelik zorlayıcı uygulamaları devam ediyor. Akbelen’deki direniş alanına destek için giden birçok vatandaşa da trafik cezası kesiliyor. Avukat Ömer Kavili de ceza alan kişilerden biri. Ören il yolu üzerinde park edilen araca verilen ceza ise 436 TL. Aktivistler kendilerine verilen cezalara bir bir itirazda bulunmaya başladı. Duruşma istemli itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

  1. “Limak şirketinin kanunsuz orman katliamı ve doğa katliamını protesto eden katılımcılar binlerce kişi ve yüzlerce otomobil ve otobüs ile oraya gitmişlerdir.
  2. Limak şirketinin sermayesini karını artırmak amaçlı kanunsuz orman katliamı ve doğa katliamını protesto için toplumsal gösteri olacağını öğrenen jandarma ve polis, zırhlı tomalar dahil zırhlı kariyer araçları ile yoğun şekilde orada mevcut durumdadır.
  3. Akbelen’de jandarma tarafından park alanına giriş yasaklanmıştır.
  4. Yasak olduğu söylenerek park yerine gitmeye engel olunmuştur.
  5. Jandarma trafiği sevk ve idare edecek şekilde park yeri göstermemiştir.
  6. Yol kenarına park edilmesini üniformalı jandarmalar söylemiştir. Ülkesinin insanlarına tuzak kuran idare memurlarının bu sözlü talimatı üzerine oraya gelen tüm araçlar yol kenarındaki boş yerlere gitmişler ve yine olay yerindeki Jandarmanın yönlendirmesiyle trafiğe engel olmaksızın yol kenarında park etmişlerdir. Bu hususta sayın Milletvekili Mahmut Tanal tanık olarak dinlenmelidir.
  7. Kanunda soyut yazılı olan kuralın somut olaya uymadığı halde yani ‘zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak’ şeklinde bir davranış yoktur ve bunu kanıtlayacak kanıtlar tebligata eklenmemiştir. Aracın yönetmeliğe aykırı şekilde park ettiği iddiasını kanıtlayan görüntü delili veya varsa başkaca belgeler araç sahibine tebliğ edilmemiştir. Bu kurnazlığı yapan idarenin memurları savunma hakkını yok etmiştir.
  8. İdarenin memurları gerçekleşmeyen olaylara sırf kanunda yazılı maddeyi uygulama iddiasıyla insanlara zulüm etmekte ve mobbing yapmakta ve insanları haksız para cezası ile yıldırmak için mobbing yapmakta ve görevi kötüye kullanma suçu işlemektedir.

İtiraz dilekçesinde tutanaktaki yerde sabit ve mobil kamera kayıtlarının toplanması, tutanağı düzenleyen kişinin ve Milletvekili Mahmut Tanal’ın tanık olarak çağrılması ve doğrudan soru yöneltme imkânı tanınması bakımından başvurunun duruşmalı olarak incelenmesi talep edildi.

Ne olmuştu?

Limak, IC-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji‘nin termik santraline linyit arzı oluşturmak için ağaçları bir bir kesilen Akbelen Ormanı için 23 gündür nöbet tutuluyor. 24 Temmuz’dan bu yana tutulan nöbetin öncesinde ise iki yılı aşkın bir süredir alanda zaten nöbet tutuluyordu. Kesimin ardından sert müdahaleler, gözaltılar, darp ve çeşitli engellemeler yapıldı. Jandarmanın barikat kurduğu ormandaki nöbet alanına kimi zaman hijyen için kullanılan su tankerleri, kimi zaman seyyar tuvaletler alınmadı.

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti. Kesimleri önlemek için 22 Nisan’da başlatılan nöbet sürüyor.

Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş; İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.

Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için  Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.

7 Eylül 2021: Akbelen’de ilk keşif

İlk keşif sırasında Murat Yüksel isimli hakimin davacı avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret etmesi,  hem bölgedeki hukukçular hem de aktivistler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara  hakaret etmesi nedeniyle  avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

1 Mart 2022: Akbelen’de ikinci bilirkişi keşfi

İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden  yönetmeliğindeki  değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.

Kömür madeni açılmak istenen Akbelen Ormanı’nda protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı şöyle demişti:

“Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.”

Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Üçüncü bilirkişi raporu

Akbelen’de üçüncü bilirkişi raporu da 24 Kasım 2022’de çıktı. Akbelen Ormanı’nda üçüncü kez yapılan bilirkişi keşfinden madencilik şirketinin lehine, Akbelen Ormanı için nöbetine devam eden İkizköylüler’in aleyhine bir karar çıktı.

Raporda bir önceki keşiflerin aksine “Madencilik yapılabilir” yönünde bir sonuç çıktı. İkizköylüler bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rapor ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu konusunda kanaat bildirdi. İkizköy Çevre Komitesi, bilirkişi raporuna gerçeği yansıtmayan bilgiler içerdiğini belirterek itiraz etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

Shanshan tayfunu Japonya’yı vurdu: Milyonlarca kişiye tahliye çağrısı

On yıllardır görülen en büyük tayfunun vurduğu Japonya'nın güneybatısında en az dört kişi yaşamını yitirdi, 100'e yakın Japon yaralandı. Yüz binlerce kişi elektriksiz. 

İzmir’de beş köpek ve altı kedi zehirlenerek öldürüldü

İzmir Seferihisar'da zehirlenerek öldürülen hayvanlarla ilgili soruşturma sürüyor. Ekipler, bölgede zehirlenen başka hayvan olup olmadığını araştırıyor.

Söğütlü’de suyun yönünü çeviren iş makinelerinin ücreti, suyunu savunan köylülere kesildi

Söğütlü'deki tek su kaynağının, HES için kesilmesi sırasında Fethiye Sulama Birliği'nin çalıştırdığı iş makinelerinin yaklaşık 100 bin TL'lik ücreti muhtara ve dört azasına yüklendi.

Türkiye haziranda da doğal gaz ve kömüre devam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun haziran raporuna göre, lisanslı elektrik üretiminin yüzde 25'i hidroelektrik santrallerinden gelirken, onu kömür ve doğal gaz santralleri izledi. 

EN ÇOK OKUNANLAR