İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Gazeteci Barış Pehlivan tahliye edildi

0

Mide Bulandıran Öykü‘ başlıklı yazısnı gerekçe göstererek Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner‘in şikayet ettiği ve bunun üzerine hakkında dava açılan gazeteci Barış Pehlivan, tahliye edildi. Pehlivan, denetimli serbestlik hakkından faydalanamadı.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe veren Aydıner, üç aydır cezaevinde bulunan Barış Pehlivan hakkındaki şikayetinden vazgeçti, bunun üzerine dün (16 Kasım) davanın düşmesine karar verildi. Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ise denetimli serbestlik kararı talep etti. İnfaz Hakimliği’nin kararı doğrultusunda Barış Pehlivan hakkında denetimli serbestlik kararı verildi.

‣ Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye, 180 ülke arasında 165’inci
 Gazeteci Barış Pehlivan infaz yasasından yararlanamadığı için cezaevine girdi

‘Hiç olmaması gereken bir süreç yaşadım’

Pehlivan saat 15.00’da Maltepe Açık Ceza Cezaevi Kurumu’ndan tahliye edildi. Barış Pehlivan cezaevi çıkışında şunları söyledi:

“Hiç olmaması gereken bir süreç yaşadım üç aydır. Hiç girmemem gerekirken maalesef bu iktidar, yargı sistemi beni üç aylığına cezaevine soktu. Hak ettiğim denetimli serbestlik hakkını, Meclise çıkan bir madde hakkını bana çok gördüler.

Bu hakkımı savunmak için ciddi mücadele verdik. En sonunda davanın düşmesiyle birlikte denetimli serbestliğe ayrıldım. Ancak benim yaşadığım bu adaletsizlik yargıdaki çürümüşlüğün yanında okyanusta kum tanesi kadar kalıyor. Türkiye’de gazetecilere olan baskıları çözmüyor. Benimki sadece küçük bir simge.

Umarım böyle süreçleri daha az yaşadığımız Türkiye’ye kavuşuruz. Dün nasıl gazetecilik yaptıysam yine aynı gazeteciliği yapmaya devam edeceğim.”

Ne olmuştu?

Gazeteci Barış Pehlivan, 31 Temmuz’da çıkarılan COVID-19 izinlisi hükümlülerin cezaevine dönüşünü engelleyen yasadan yararlanamadığı için cezaevine girdi.

Daha önceden cezaevine gireceğini duyuran ve “denetimli serbestlik” talebi yanıtlanmayan Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, 15 Ağustos saat 16:00’da cezaevine teslim oldu.

Yazdığı haberler sonucu 3 yıl 9 ay ceza alan ve altı ay boyunca cezaevinde yatan Pehlivan, avukatları aracılığıyla cezaevine dönüşüne itiraz etmişti fakat “denetimli serbestlik”le çıktıktan sonra hakkında tekrardan bir dava açıldığı için bu itiraz talebi reddedildi.

Pehlivan, 2 Ağustos tarihinde, 1-15 Ağustos tarihleri arasında cezaevine dönmesi gerektiğine dair aldığı bir mesajı paylaşmıştı ve kendisine haksızlık yapıldığını “Çıkan yeni yasayla hükmü kesinleşmiş çok ağır suçları işleyenler cezaevinden çıkabiliyorken, ben hüküm verilmeyen bir dava gerekçe gösterilerek cezaevine atılıyorum” şeklinde açıklamıştı.

‣ Gazeteci Barış Pehlivan: Beşinci kez cezaevine giriyorum

Toplamda iki yıldan fazla cezaevinde kalan ve beşinci kez cezaevine giren Barış Pehlivan, suçunun sadece gazetecilik yapmak olduğunu belirtirken tutukluluk halleri için şunları söylemişti:

Ben daha öncesinde bir kez 19 ay kapalı cezaevinde tutuklu kaldım. Daha sonra 6 ay ve daha sonra birer gün hapiste yattım. Bu beşinci olacak. Açık cezaevine ilk kez giriyorum. Gönül isterdi ki ben bu kadar haber öznesi olmayayım. Ben herhangi bir kişiyi öldürmekten, uyuşturucu satmaktan, tecavüzden cezaevine girmiyorum. Sadece kitaplarım ve Cumhuriyet gazetesindeki yazılarım gerekçe gösterilerek tekrar cezaevi yüzü görmem isteniyor.”

Gazeteci Barış Pehlivan’a “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlamasıyla açılan davanın duruşması 10 Kasım’da Çağlayan Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmayan Barış Pehlivan üç aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutuluyordu.

Gazeteci Barış Pehlivan’ın tahliye talebi reddedildi

Hakim, Barış Pehlivan’ın avukatlarının yazılı savunmasını okuyacağı gerekçesiyle duruşmayı 16 Kasım’a ertelemişti.

Gazeteci Cengiz Erdinç de gözaltına alındı
‘Adliyedeki rüşvet iddialarına soruşturma haberimize erişim engeli’ haberimize de erişim engeli geldi
Gazeteci Dinçer Gökçe de gözaltına alındı: Gerekçe Şardan’la aynı
Tolga Şardan hakkında tahliye kararı
bianet editörü Evrim Kepenek’e de ‘dezenformasyon’ soruşturması açıldı
Bir ‘dezenformasyon’ soruşturması da Birgün muhabirlerine…
Üç ay sonra hakim karşısına çıkan Merdan Yanardağ için tahliye kararı
RTÜK’ten Halk TV’ye beş kez program durdurma ve para cezası
Gazeteciye saldıran belediye başkanı korumalarına tahliye: Kimsenin can güvenliği yok
Hastane yatağından cezaevine: Gazeteci Elif Akkuş tutuklandı
Gazeteci Kalafat ve Akgül’ün davası görüldü: bianet’in haber sitesi olup olmadığı araştırılacak

You may also like

Comments

Comments are closed.