İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Üç ay sonra hakim karşısına çıkan Merdan Yanardağ için tahliye kararı

0

TELE1′deki programında Abdullah Öcalan’la ilgili açıklamaları nedeniyle hedef gösterilen ve ardından “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla tutuklanan kanalın Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ üç ay tutuklu kaldıktan sonra ilk kez hakim karşısına çıktı.

Yanardağ’ın 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme Yanardağ’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti.

Çağlayan’daki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesinde gazeteciler, basın meslek örgütleri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar adliye önünde, “adalet istemiyle” eylem yaptı. Grup, duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdiğinde, koridora bile sokulmadı.

20 kişilik duruşma salonuna sadece Yanardağ’ın avukatları ve milletvekillerini alan polis,  yoğun tartışma sonrası gazetecilerin içeriye girmesine izin verdi. Duruşma salonuna alınmayan  Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Scott Griffin başkanlığındaki Uluslararası Basın Enstütüsü (IPI) heyeti,  Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilcisi Özgür Öğret, Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi‘nden (ECPMF) Gürkan Özturan ile birlikte TGC, TGS ve DİSK Basın İş‘ten temsilciler protesto ederek adliyeyi terk etti. Vatandaşlar da içeriye alınmadı.

Yanardağ, ‘İnfaz Kanunu’nu uygulayın demenin neresi suç’ dedi, hakim onayladı

Hakkında 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenen Merdan Yanardağ, savunmasında  davanın basın ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmak isteyen baskıcı otoritenin, insanları korkutarak sindirmeye çalışması için açıldığını söyledi. Savcılığın ikinci bir montaj video üreterek suç uydurduğunu söyleyen Yanardağ, “AKP iktidarının izlediği politikaları eleştirdim. Durduk yere Öcalan’ı övmüşüm gibi bir sonuç ortaya çıkarıldı. Beni niye tutukladınız yahu?” dedi.

Yanardağ’ın savunması özetle şöyle:

“Bugüne dek 3 bin program yaptım. Hiçbirinde örgütü övmedim, propaganda yapmadım. 50 dakikalık programda yaptığım tek şey AKP politikalarını eleştirmekti. Sosyal medyadaki troll ordusunu millet yerine koyan bir savcılık var. Onlar bir yaygara başlatıyor savcılık harekete geçiyor. Dün Ayşenur Aslan’ın başına gelen de oydu. Bunları toplumsal infial olarak değerlendiren bir savcılık var. Savcılık soruşturma başlatıyor, ama açık ve yakın bir tehlike yok. Bu dava TELE 1 yayınları nedeniyle açıldıysa kanalın önünde bir protesto bile olmamış. Bu iddianamenin bizatihi kendisi halkın bir bölümünü kışkırtıyor.”

62 saniyelik videoyu izleyerek beni tutukladınız. Orada söylenen hiçbir şey suç değil. Hiçbir terör örgütü ve suçu övülmemiş, propaganda yapılmamış. PKK’nin eylemini öven bir yaklaşım ya da değerlendirme yok. İktidar, İmralı’yı seçimlere ve siyasete müdahale için siyasal bir araç olarak kullanıyor. Siyasi aktörleri onun üzerinden tehdit ediyor.”

Yanardağ’ın “İnfaz kanununu uygulayın demenin nesi suç olabilir?” sözleri üzerine mahkeme başkanı, “Keşke daha önceden uygulansaydı. Şu an bunları tartışıyor olmazdık” dedi.

İddianamenin 27 Temmuz’da kendisine tebliğ edildiğini söyleyen Yanardağ tutuklama kararına itiraz ederken programın tamamının kaydını sunduklarını ancak savcılığın tüm kaydı değil 62 saniyelik kısmı esas alarak hakkında iddianame hazırladığını anlattı: “Abdullah Öcalan’a tecridi ben uydurmadım. Galip Ensarioğlu bir röportajında Selahattin Demirtaş’ı suçlayarak, ‘Onun yüzünden tecrit uygulandı’ açıklaması yapmıştı. Ben de programda Ensarioğlu’nun bu sözlerini değerlendirdim. Ancak iddianamede Galip Ensarioğlu’na yer verilmemiş” dedi.

“Beraat kararı verilmesini ve bu davanın düşürülmesini isteyen Yanardağ ” Dava devam edecekse tahliye edilmeyi istiyorum. Tam tersi iddialarla Ergenekon davasında da yargılandım ben. Beni sorgulayan savcı kaçtı. Sosyal medya trolleri hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını istiyorum.” derken, mahkeme başkanı Başbuğ, “Vekiller burada bir çalışma yapsınlar, hepimizi kurtarsınlar” diye konuştu.

Savcı ceza istedi

Savunmanın ardından esas hakkında mütalaasını veren Savcı ise, Yanardağ’ın ‘örgüt propagandası’ yaptığını ileri sürerek ceza istedi. Savcı ayrıca Yanardağ’ın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Mahkeme, 101 gündür tutuklu yargılanan Yanardağ’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi ve tahliye etti.

Ne olmuştu?

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında, “4 Soru 4 Cevap” programında AKP’nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğu iddiasını anlatmak için kullandığı sözlerinin bağlamından kopartılarak sosyal medyada dolaşıma sokulmasının ardından “Terör örgütü propagandası ve suç ile suçluyu övme” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı

Yanardağ, yayın esnasında kanalın ofisine gelen Terörle Mücadele şubesinden polis memurları tarafından yayın sonrasında gözaltına alınarak ifadeye götürülmüştü; geceyi nezarethanede geçirdikten sonra sabah saatlerinde Çağlayan Adliyesi’ne getirilmişti. İfade işlemlerinin bitmesinin ardından mahkemeye sevk edilen Merdan Yanardağ tutuklanmıştı.

Suçlamalara dayanak olarak gösterilen delil CHP’den AKP‘ye geçen Mehmet Ali  Çelebi’nin paylaştığı kırpılmış videoydu.

İddianamede, söz konusu videonun internette çok sayıda etkileşim aldığı belirtilerek “kamuoyuna yansıyan tepkilerden ve etkileşimlerden de anlaşıldığı üzere kullanılan sözlerin toplumsal infial uyandırdığı” öne sürüldü. Savcı Kocaoğlu’na göre, Yanardağ’ın sözleri ‘kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlike doğurabilecek nitelikte”ydi.

Öte yandan Ankara’daki bombalı saldırıya ilişkin yaptığı değerlendirmeler sonrası iktidara yakın isimlerin hedefi haline gelen gazeteci Ayşenur Arslan da dün sabah saatlerinde gözaltına alınarak adliyeye götürülmüş ve ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı

You may also like

Comments

Comments are closed.