İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Gazeteci Barış Pehlivan infaz yasasından yararlanamadığı için cezaevine giriyor

0

Daha önceden cezaevine gireceğini duyuran ve “denetimli serbestlik” talebi yanıtlanmayan Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, bugün (15 Ağustos) saat 16:00’da cezaevine teslim olacak.

Cumhuriyet gazetesinden Rıfat Kırcı’nın aktardığına göre Barış Pehlivan, kararın hukuki olmadığını savunarak şunları söyledi:

“Ben neden cezaevine giriyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. COVID-19 izinli hükümlülerin cezaevine dönmemesini sağlayan o yeni yasanın ikinci fıkrası direkt beni de kapsıyor. Ben neden o yasadan yararlanamıyorum? Beni susturma çabaları beyhude olacak hatta daha da motive olarak cezaevinden çıkacağım.”

‘İtiraz talebim reddedildi’

Yazdığı haberler sonucu 3 yıl 9 ay ceza alan ve altı ay boyunca cezaevinde yatan Pehlivan, avukatları aracılığıyla cezaevine dönüşüne itiraz etmişti fakat “denetimli serbestlik”le çıktıktan sonra hakkında tekrardan bir dava açıldığı için bu itiraz talebinin reddedildiğini açıkladı.

Pehlivan, 2 Ağustos tarihinde, 1-15 Ağustos tarihleri arasında cezaevine dönmesi gerektiğine dair aldığı bir mesajı paylaşmıştı ve kendisine haksızlık yapıldığını “Çıkan yeni yasayla hükmü kesinleşmiş çok ağır suçları işleyenler cezaevinden çıkabiliyorken, ben hüküm verilmeyen bir dava gerekçe gösterilerek cezaevine atılıyorum” şeklinde açıklamıştı.

‣ Gazeteci Barış Pehlivan: Beşinci kez cezaevine giriyorum

Toplamda iki yıldan fazla cezaevinde kalan ve beşinci kez cezaevine girecek olan Barış Pehlivan, suçunun sadece gazetecilik yapmak olduğunu belirtirken tutukluluk halleri için şunları söyledi:

Ben daha öncesinde bir kez 19 ay kapalı cezaevinde tutuklu kaldım. Daha sonra 6 ay ve daha sonra birer gün hapiste yattım. Bu beşinci olacak. Açık cezaevine ilk kez giriyorum. Gönül isterdi ki ben bu kadar haber öznesi olmayayım. Ben herhangi bir kişiyi öldürmekten, uyuşturucu satmaktan, tecavüzden cezaevine girmiyorum. Sadece kitaplarım ve Cumhuriyet gazetesindeki yazılarım gerekçe gösterilerek tekrar cezaevi yüzü görmem isteniyor.”

20 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) açıkladığı listeye göre şu anda 20 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor. Son olarak Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, 27 Haziran 2023 tarihinde tutuklanarak cezaevine götürülmüştü.

‣ Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye, 180 ülke arasında 165’inci

You may also like

Comments

Comments are closed.