DünyaManşet

İsrail seçimlerinin galibi Netanyahu oldu

0

İ

Mert Gevrek / Tel Aviv   [email protected]

Fakat şu net bir şekilde ortadadır ki, bu seçimlerin en büyük galibi halihazırdaki başbakan Benyamin Netanyahu olmuştur.

İsrail’deki genel seçimlerin galibi Benyamin Netanyahu oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre Likud Partisi seçimlerden birinci parti olarak çıkarken, Benyamin Netanyahu da İsrail siyasetinde tarihi bir başarıya imza atarak beşinci kez başbakan seçildi. İktidardaki Likud Partisi’nin yanı sıra milliyetçi ve din tandanslı siyaset yürüten partiler de seçimlerden beklentilerin üzerinde bir oy alarak çıktılar ve böylece Likud ve diğer sağ partiler İsrail parlamentosu olan Knesset’te çoğunluğu elde etmeyi başardılar. Seçim sonuçları şunu açıkça gösterdi ki, İsrail seçmeni tercihini sağ siyasi partilerden yana kullanmıştır. Bununla birlikte İsrail seçmeninin Likud’a verdiği destek, hakkında birçok yolsuzluk iddiası bulunan Netanyahu’ya derin bir nefes aldırmıştır.

Seçim sonuçlarına göre 120 sandalyeli Knesset’te Netanyahu’nun partisi Likud ile diğer irili ufaklı miliyetçi ve dinci partiler 65 sandalye kazanmayı başardı. Buna karşın muhalefet yalnızca 55 sandalyede kaldı. Bununla birlikte oyların tamamına yakını sayılmış olsa da, resmi seçim sonuçlarının perşembe günü içerisinde açıklanması bekleniyor. Geçmişte Dışişleri Bakanı olarak görev yapan aşırı milliyetçi politikacı Avigdor Lieberman ile İsrail siyasetinde merkezde konumlanan Moshe Kahlon açıkça Likud’un önderlik edeceği ittifaka yeşil ışık yaksalar da, koalisyon oluşturulana kadar bir çok pazarlık yapılacağı ve bu pazarlıkların belirli bir süre alabileceği tahmin ediliyor. Fakat şu net bir şekilde ortadadır ki, bu seçimlerin en büyük galibi halihazırdaki başbakan Benyamin Netanyahu olmuştur.

Salı günü gerçekleşen seçimlerde, sol siyasi partiler tarihi bir hezimet yaşadılar. İsrail’deki sol siyasetin önemli temsilcileri olan Mapai ve Meretz büyük bir hezimet tablosuyla karşı karşıya kalmıştır. Benyamin Netanyahu’nun yeniden başbakanlık koltuğuna oturmasıyla İsrail Devleti’nin kurucusu olan David Ben Gurion’un en uzun süre başbakanlık yapan İsrailli siyasetçi olma ünvanı da ortadan kalkacak. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in prosedür olarak meclise giren ve koalisyon kurup hükümeti kurma ihtimali olan tüm siyasi parti liderleriyle görüşüp en yüksek şansa sahip olan lidere hükümeti kurma vazifesini vermesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Rivlin de buna binaen kabul edeceği siyasi parti liderleriyle yapacağı görüşmelerin şeffaflık adına televizyondan canlı yayınlanacağını ve kamuoyunun gözleri önünde cereyan edeceğini açıkladı.

Genel seçimlere Arap asıllı İsrail vatandaşlarının katılımının düşük olduğu gözlemlendi. Bunda ana akım tüm siyasi partilerin Filistin meselesinin çözümüne dair bir perspektif ortaya koyamamalarının önemli bir rol oynadığı söylenebilir. Öyle ki, seçimlerden kısa bir süre önce bazı adaylar, seçilmeleri halinde Batı Şeria’nın bazı bölümlerini ilhak edip İsrail topraklarına katacaklarını vaat etmişlerdir ve bu tür söylemler Arap asıllı İsrailli seçmeninin sandığa gitme oranına menfi etkide bulundu.

Son olarak Netanyahu’nun başlıca rakibi Mavi ve Beyaz ittifakın lideri Benny Gantz henüz resmen mağlubiyeti kabul etmiş değil. Fakat görünen o ki gelecek hükümet, Likud önderliğinde bazı aşırı milliyetçi ve dini tandanslı partiler tarafından kurulacaktır.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.