ManşetYeşillerden

Avrupa Yeşilleri Konseyi Budapeşte’de devam ediyor

0

Budapeşte, 1 Nisan 2011 (Yeşil Gazete) Budapeşte’de sürmekte olan Avrupa Yeşiller Partisi Konsey Toplantısı’nın ikinci günü Fukuşima ve Avrupa enerji politikası üzerine tartişmalar ile başladı.

Konşmacılardan Hollandalı Avrupa Parlamentosu üyesi Bas Eickhout son yıllarda nükleer enerji lobisinin ‘nükleer rönesans’ı zorlamak için Avrupa’da ve tüm dünyada girişimlerde bulunduğunu vurguladı. Yenilebilir enerji sektörü Avrupa’da hızla büyümekteyken, nükleer enerji sektörü payını artıramadiğını belirten Eikhout, ‘nükleer rönesans’ın önümüzdeki 10 yılda yeterli sayıda santral inşa edemezse, başlamadan biteceğini ve bu önemli müddetin nükleer enerji üretimini sonlandırmak için çok büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Yenilebilir enerji sektörünün büyümesi ile beraber enerji verimliliğini artırmak ve altyapıyı geliştirmenin de en önemli konular arasında olacağını ekledi.

Avrupa Yeşiller Partisi eş sözcüsü Monica Frassoni ise İtalya’da 12 Haziran da yapılacak olan nükleer enerji konusundaki referandum sürecinden bahsederken, ilk başta Yeşiller’in ve ekoloji hareketinin referanduma kuşkulu bakttiğını hatta kaybetmekten korktuğunu, ancak sendikaların özellikle Fukuşima kazasından sonra nükleer karşıtı pozisyon almaya başladığını belirtti. İtalya’da şu an nükleer santral yok ve bu yıl yapılcak referandum eğer kazanılırsa nükleer enerji karşıtı mücadele için çok önemli bir kazanç oluşcak.

Macar Enerji Kulübü adlı STK’nın temsilcisi Ada Ámon ise 2003 yılında Pacs nükleer santrallinde gercekleşen IAEO sıralamasina göre 3 olan kazayı ve sonuçlarını anlattı.

Öğleden sonra ise Yeşiller, STKlar ve sendikalar Yeni Yeşil Düzen’in sosyal boyutlarını tartıştı. Katılımcılar gibi seyirciler de ‘yeşil işlerin’ de sürdürebilir olması gerektiğini vurguladı; bunun için güvenlik ve sağlık prensiplerinin sıkı bir şekilde uygulanmasının, maaşların onurlu bir yaşam için yeterli olmasının, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasının ve işçi haklarının güvence altına alınmasının öneminden bahsedildi.

-Rosa Öktem-

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.