BAE’de son 75 yılın en şiddetli yağışı: Çöl şehri Dubai sular altında

Birleşik Arap Emirlikleri'nde kurak geçen kışın ardından gelen aşırı yağış, otoyolları ve evler sular altında bıraktı. Çölün ortasına kurulu Dubai'ye bir günde 142 mm'den fazla yağış düştü; bu da yaklaşık bir buçuk yıl içinde beklenen miktara denk geliyor

BAE polisi de ülkenin yedi emirliğinden biri olan Ras Al Khaimah‘ta, sel sularına kapılan aracında mahsur kalan 70 yaşında bir adamın öldüğünü bildirdi.

Geçen pazartesi başlayan yağmurlarda, salı akşamı, çöl şehri Dubai‘ye 142 mm’den fazla yağış düştü. Bu, bu normalde bir buçuk yıl içinde düşen ortalama miktar.

BAE’nin yanı sıra Arabistan yarımadasındaki komşuları Bahreyn, Umman, Katar ve Suudi Arabistan’da yağışlar görüldü, ancak emirlik hepsinden daha fazla ve etkili yağış aldı.

Yetkililerin X’ten yaptığı açıklamaya göre, uluslararası seyahat için dünyanın en yoğun ve uzun mesafe taşıyıcı Emirates için bir merkez olan Dubai Uluslararası Havaalanı ve civarına yağan yağışın yıllık ortalaması 94,7 mm’yi buldu ve  bu durum bütün uçuşları olumsuz etkiledi.

Uzman meteorolog Ahmed Habib, Bloomberg’e BAE’deki artan yağışların,  “bulut tohumlama” uygulamasından kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü.

Su sağlamak için büyük ölçüde enerjiye ihtiyaç duyan tuzdan arındırma tesislerine dayanan BAE, su güvenliği sorunlarını çözmek için 2002 yılında bulut tohumlama operasyonlarına başlamıştı. Bulut tohumlama, bulutlara buza benzer bir yapıya sahip olan küçük gümüş iyodür parçacıklarının uçak veya drone kullanılarak eklenmesini içeriyor. Su damlacıkları parçacıkların etrafında toplanarak bulutların yapısını değiştiriyor ve yağış olasılığını artırıyor. 1940’lardan bu yana yapılan deneylerin olumlu etkisi olduğuna dair yakın zamana kadar çok az kesinlik bulunuyordu.

BAE’nin bazı iç kesimlerinde de salı günü sabah 8’e kadar 24 saat boyunca 80 mm’den fazla yağmur düştü ve yıllık ortalama 100 mm’ye yaklaştı.

Kurak Arap Yarımadası’ndaki BAE’de yağmur olağandışı bir durum. Ülke ancak daha serin olan kış aylarında, belirli  dönemlerde yağış alabiliyor.

Aşırı yağıştan en çok etkilenen Dubai’de kent yetkilileri suyu sokaklardan çekebilmek için onlarca tanker gönderirken, şehir genelinde evler sular altında kaldı ve araçlar yollarda terk edildi. Düzenli yağış almayan kentte bir çok yol ve diğer alanlardaki drenaj eksikliğinin aşırı yağışlarla mücadeleyi aksattığı bildiriliyor.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre de , büyük alışveriş merkezleri Dubai Mall ve Mall of the Emirates ile en az bir Dubai Metro istasyonunda bileklere kadar gelen su baskını yaşandı.

Şimşeklerin gökyüzünde çaktığı ve zaman zaman dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa‘nın ucuna değdiği de görüntülendi.

Ulusal Meteoroloji Merkezi, X’te yayınlanan bir gönderide sakinleri “tüm önlemleri almaya ve sel ve su birikebilecek alanlardan uzak durmaya” çağırdı.

BAE hükümeti medya ofisi de sağanak yağışların “istisnai” bir iklim olayı olduğunu, ancak daha fazla yağış beklendiğini paylaştı.

BAE genelinde okullar da yağışlar nedeniyle kapatıldı. Dubai hükümeti ayrıca çalışanlarının uzaktan çalışması uygulamasını bugüne dek uzattı.

AFP’nin aktardığına göre, benzer bir hava olayı yakın zamanda Bahreyn‘de su baskınlarına yol açmış ve Arap yarımadasının doğu ucundaki Umman’da pazar ve pazartesi günü 18 kişinin ölmesine neden olmuştu; bunların arasında bir yetişkinle birlikte bir araçta sürüklenen 10 okul çocuğu da vardı.

İklim krizi en temel etken

Aşırı yağışların en temel nedeni, sıcak havanın daha fazla su buharı tutabilmesi.

İnsan kaynaklı iklim çöküşü, dünya genelinde aşırı hava koşullarını daha da güçlendiriyor ve sıcak dalgalarından sellere ve kontrol edilemeyen yangınlara kadar daha sık ve daha ölümcül felaketlere yol açıyor. Bilim insanları son on yılın en ciddi olaylarından çoğunun, insan kaynaklı küresel ısınma olmasaydı neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekiyor. 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR