İklim KriziManşet

BAE’de son 75 yılın en şiddetli yağışı: Çöl şehri Dubai sular altında

0

BAE polisi de ülkenin yedi emirliğinden biri olan Ras Al Khaimah‘ta, sel sularına kapılan aracında mahsur kalan 70 yaşında bir adamın öldüğünü bildirdi.

Geçen pazartesi başlayan yağmurlarda, salı akşamı, çöl şehri Dubai‘ye 142 mm’den fazla yağış düştü. Bu, bu normalde bir buçuk yıl içinde düşen ortalama miktar.

BAE’nin yanı sıra Arabistan yarımadasındaki komşuları Bahreyn, Umman, Katar ve Suudi Arabistan’da yağışlar görüldü, ancak emirlik hepsinden daha fazla ve etkili yağış aldı.

Yetkililerin X’ten yaptığı açıklamaya göre, uluslararası seyahat için dünyanın en yoğun ve uzun mesafe taşıyıcı Emirates için bir merkez olan Dubai Uluslararası Havaalanı ve civarına yağan yağışın yıllık ortalaması 94,7 mm’yi buldu ve  bu durum bütün uçuşları olumsuz etkiledi.

Uzman meteorolog Ahmed Habib, Bloomberg’e BAE’deki artan yağışların,  “bulut tohumlama” uygulamasından kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü.

Su sağlamak için büyük ölçüde enerjiye ihtiyaç duyan tuzdan arındırma tesislerine dayanan BAE, su güvenliği sorunlarını çözmek için 2002 yılında bulut tohumlama operasyonlarına başlamıştı. Bulut tohumlama, bulutlara buza benzer bir yapıya sahip olan küçük gümüş iyodür parçacıklarının uçak veya drone kullanılarak eklenmesini içeriyor. Su damlacıkları parçacıkların etrafında toplanarak bulutların yapısını değiştiriyor ve yağış olasılığını artırıyor. 1940’lardan bu yana yapılan deneylerin olumlu etkisi olduğuna dair yakın zamana kadar çok az kesinlik bulunuyordu.

BAE’nin bazı iç kesimlerinde de salı günü sabah 8’e kadar 24 saat boyunca 80 mm’den fazla yağmur düştü ve yıllık ortalama 100 mm’ye yaklaştı.

Kurak Arap Yarımadası’ndaki BAE’de yağmur olağandışı bir durum. Ülke ancak daha serin olan kış aylarında, belirli  dönemlerde yağış alabiliyor.

Aşırı yağıştan en çok etkilenen Dubai’de kent yetkilileri suyu sokaklardan çekebilmek için onlarca tanker gönderirken, şehir genelinde evler sular altında kaldı ve araçlar yollarda terk edildi. Düzenli yağış almayan kentte bir çok yol ve diğer alanlardaki drenaj eksikliğinin aşırı yağışlarla mücadeleyi aksattığı bildiriliyor.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre de , büyük alışveriş merkezleri Dubai Mall ve Mall of the Emirates ile en az bir Dubai Metro istasyonunda bileklere kadar gelen su baskını yaşandı.

Şimşeklerin gökyüzünde çaktığı ve zaman zaman dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa‘nın ucuna değdiği de görüntülendi.

Ulusal Meteoroloji Merkezi, X’te yayınlanan bir gönderide sakinleri “tüm önlemleri almaya ve sel ve su birikebilecek alanlardan uzak durmaya” çağırdı.

BAE hükümeti medya ofisi de sağanak yağışların “istisnai” bir iklim olayı olduğunu, ancak daha fazla yağış beklendiğini paylaştı.

BAE genelinde okullar da yağışlar nedeniyle kapatıldı. Dubai hükümeti ayrıca çalışanlarının uzaktan çalışması uygulamasını bugüne dek uzattı.

AFP’nin aktardığına göre, benzer bir hava olayı yakın zamanda Bahreyn‘de su baskınlarına yol açmış ve Arap yarımadasının doğu ucundaki Umman’da pazar ve pazartesi günü 18 kişinin ölmesine neden olmuştu; bunların arasında bir yetişkinle birlikte bir araçta sürüklenen 10 okul çocuğu da vardı.

İklim krizi en temel etken

Aşırı yağışların en temel nedeni, sıcak havanın daha fazla su buharı tutabilmesi.

İnsan kaynaklı iklim çöküşü, dünya genelinde aşırı hava koşullarını daha da güçlendiriyor ve sıcak dalgalarından sellere ve kontrol edilemeyen yangınlara kadar daha sık ve daha ölümcül felaketlere yol açıyor. Bilim insanları son on yılın en ciddi olaylarından çoğunun, insan kaynaklı küresel ısınma olmasaydı neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekiyor. 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.