Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Reach out’ll be there/ Four Tops

0

Devam ettiği müzik topluluğunun başkanı “Yarın Motown’dan isteniyorsun” dediğinde henüz 14 yaşında olan pikolo flüt sanatçısı Dayna Hartwick, dünya listelerinde haftalarca 1 numarada kalacak ve  Rolling Stone dergisinin “Tüm Zamanların en iyi 500 Şarkısı “listesinde 78’nci sırada gösterilecek bir Motown parçasının, klasik soul soundından farklı olan o unutulmaz intro’sunu çalacağından ve müzik tarihinde bir iz bırakacağından habersizdi.

Motown, (Mo-Town) 1959 yılında, Berry Gordy Jr. tarafından Detroit’te kurulan Universal Müzik Group’un, soul ve popüler müziğin kombinasyonu olan bir müzik türünü temsil eden markası idi. Marvin Gaye, The Jackson Five, The Supremes, The Temptations, Stevie Wonder, Smokey Robinson ve Miracles gibi ünlü sanatçı ve gruplar, Motown çatısının altında toplanmışlardı.

Motown’ın şarkı yazarı ekibi olan Eddie Holland, Lamont Dozier ve Brian Holland (Holland-Dozier-Holland) günde iki, üç şarkı yazıyorlardı ve doğal olarak da şarkıların bazıları birbirini andırıyordu. Bunlardan bir tanesi ise diğerlerinden farklı idi ve “deneysel “olarak adlandırdıkları bu melodiyi de “Four Tops” adlı vokal grubun seslendirmesini uygun bulmuşlardı. Grubun daha önce Bilbord Hot 100’e giren “I Can’t Help Myself” adlı şarkısını da onlar yazmıştı.

1966, Bob Dylan’ın yıllarıydı ve Eddie Holland, sanatçının rock tarihinde bir mihenk taşı olan “Like a Rolling Stone” adlı şarkısını söyleyiş tarzını çok sevmişti.  Eddie Holland, Four Tops’un solisti Levi Stubbs’tan da şarkıyı Bob Dylan’ın “Like A Rolling Stone”daki yorumuna benzer bir şekilde yorumlamasını istemişti. Ünlü prodüktör Phil Spector, bu yorumundan sonra Stubbs’a “black Dylan” benzetmesini yapacaktı.

 

Reach Out  I’ll Be There “in sözlerinde bir adam, sevdiği kadına, onun zor anlarında her zaman yanında olacağını söylüyordu. Eddie Holland, Stubbs’tan,  şarkıyı sesinin ulaşabileceği en yüksek perdeden söylemesini istemişti ve böylece acı çeken birinin ifadesini verebilmişlerdi.

18 Ağustos 1966’da yayınlanan şarkı kısa sürede Amerika ve Avrupa’nın birçok ülkesinde 1 numaraya yerleşti. Şarkı, yıllar içerisinde Gloria Gaynor, Diana Ross, Michael Bolton, Boyz II Men gibi sanatçılar tarafından farklı tarzlarda yorumlandı. İtalya’da Rita Pavone, Fransa’da Claude François ve Sylvie Vartan şarkıyı kendi dillerinde seslendirdi.

Rock & Roll Hall Of  Fame‘e de dahil edilen Four Tops, Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 100 grubu arasında gösterilmektedir.

Kaynakça

  • Sexton P., Reach Out I’ll be There: The Four Tops Reach The World, 18.08.2023
  • Motown Official webside, Four Tops:Reach Out I’ll Be There,
  • Songfacts, Reach Out I’ll Be There
  • Wikipedia, Reach Out I’ll Be There, Four Tops,

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.