Dünyaİklim KriziManşet

AB’nin yeşil mutabakatı aşırı sağ tehlikesi altında

0
yeşil mutabakat

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Belçikalı Philippe Lamberts, Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği (AB) parlamento seçimlerinde aşırı sağın önemli kazanımlar elde etmesi durumunda, yeşil mutabakatın sona erebileceğine dair uyardı.

Guardian‘ın aktardığına göre Lamberts, “Aşırı sağ ve sağın yeşil anlaşmayı sona erdirme olasılığı çok yüksek. Göç ve iltica üzerine ideolojik savaşı kazandıktan sonra hedeflerinin Avrupa yeşil anlaşması ve onların ‘woke ekonomisi‘ olarak adlandırdıkları şey olduğunu saklamıyorlar,” dedi. Lamberts, seçmenleri doğru seçimi yapmaları için cesaretlendirerek, gezegeni kurtarmak için mücadele ettiklerini iddia eden ancak tam tersini yapan siyasetçilere inanmamaları gerektiğini vurguladı.

AB, seçimler öncesinde doğa restorasyonu yasası (NRL) gibi önerilen bir dizi yasayı ve pestisitler üzerine yeni kurallar gibi diğer planları iptal etti. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeşil anlaşmaya olan sürekli bağlılığı için övgü alırken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Marine Le Pen ve onun Rassemblement National partisinin başkanı Jordan Bardella‘yı püskürtmek için sağa daha fazla kaydığı için eleştirildi.

yeşil mutabakat

Lamberts, “Macron, aşırı sağın dilini ve politikalarını taklit ederek Bardella’nın kamuoyu yoklamalarında yükselmesine neden oluyor. Macron onun işini yapıyor,” şeklinde konuştu. Parlamentonun çarşamba günkü son oturumu öncesinde, kendi seçim başarısı için sağ kanadı yatıştıran merkezci politikacılara karşı sert eleştirilerde bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nun bu hafta Strazburg‘da yapacağı son oturumdan sonra 705 AB Parlamentosu üyesi, seçim kampanyaları için ülkelerine dönecek. Lamberts, 15 yıl sonra görevden ayrılacağını ve Avrupa Komisyonu Başkanı olarak von der Leyen’in ikinci dönemini destekleyeceğini söyledi. O olmadan yeşil anlaşmanın olmayacağını belirten Lamberts, “Kendimizi kandırmayalım, ikinci bir EPP politikacısının bunu sürdürebilecek cesareti olduğunu görmüyorum,” dedi.

Lamberts, eski İtalya başbakanı Mario Draghi‘nin vizyon sahibi tek kişi olduğunu ve populizme karşı mücadele edebilecek yeterli kişisel cesarete sahip olduğunu öne sürdü. “Draghi’nin konseyi yönettiği ve von der Leyen’in komisyonu yönettiği bir kombinasyonu görmek isterim” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği’nin 2040’a kadar yüzde 90 net emisyon azaltımı yapabilmesi mümkün
Avrupa Birliği karbon emisyonlarını 14 yılda yüzde 22 azalttı
İklim Masası: Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı avantaja çevirmesi mümkün
AB, ‘yeşil mutabakat’ı hayata geçirmek için kritik malzeme madenciliği yapacak

Yeşil mutabakat nedir?

Avrupa Birliği (AB) tarafından 2019 yılında sunulan yeşil mutabakat ya da resmi adıyla “Avrupa Yeşil Mutabakatı”, Avrupa’nın 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr kıtası haline gelme hedefini destekleyen kapsamlı bir eylem planı olarak hazırlandı. Ekonomik büyüme ile çevrenin korunması arasında bir denge kurmayı amaçlayan bu girişim, Avrupa’nın sürdürülebilir bir geleceğe geçişini hızlandırmak için tasarlandı.

Yeşil Mutabakat, AB’nin tüm politikalarında çevresel sürdürülebilirlik ilkesini entegre etmeyi hedefliyor. Bununla birlikte, iklim değişikliğiyle mücadele, biyoçeşitliliğin korunması, döngüsel ekonomiye geçiş, enerji verimliliği ve temiz teknolojilere yatırım gibi bir dizi önemli alanı kapsıyor. Ayrıca, bu mutabakat çerçevesinde, kirliliği önleme, temiz su kaynaklarının korunması ve doğal yaşam alanlarının restorasyonu gibi konulara da öncelik veriliyor.

Yeşil Mutabakat, Avrupa’nın ekonomik yenilenmesi için de önemli bir itici güç olarak görülüyor. Yeşil teknolojilere yapılan yatırımlar, enerji verimliliğine dayalı yenilikler ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri, bu mutabakatın temel taşları arasında. Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen bu politika paketi, aynı zamanda sosyal adaleti ve iş gücü piyasasında eşitliği teşvik etmek amacıyla ekonomik fırsatların adil bir şekilde dağıtılmasını da hedefliyor.

Yeşil Mutabakatın başarılı olup olmaması, AB üye ülkelerinin bu hedeflere ne kadar bağlı kalacağı ve politikaları ne derece etkin bir şekilde uygulayacağına bağlı. Philippe Lamberts ve diğer Yeşil partili politikacılar, bu mutabakatın hayata geçirilmesinin, AB’nin çevresel ve ekonomik geleceği için kritik olduğuna inanıyor. Ancak, yaklaşan seçimler ve siyasi dengelerin değişmesi, bu yeşil girişimin geleceğini belirsizleştirebilir.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.