DünyaManşet

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor

0
Gazze
Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) birçok üst düzey üniversitede Gazze savaşına karşı çıkan gösteriler düzenleniyor. Yetkililer, gösterileri yatıştırma çabası içinde.

Gazze-İsrail savaşı ve ifade özgürlüğü konuları, 7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından başlayan İsrail’in Gazze operasyonlarından bu yana ABD üniversite kampüslerinde büyük tartışmalara yol açtı. Öğrenciler, antisemitist ve İslamofobik olayların arttığını belirtiyor.

BBC’nin aktardığına göre ABD Başkanı Joe Biden, 22 Nisan’da yaptığı açıklamada hem “antisemitist gösterileri” hem de “Filistinlilerle ilgili durumu anlamayanları” kınadığını ifade etti.

Gazze

Fotoğraf: AP

Protestolar, özellikle geçen hafta Columbia Üniversitesi‘nde polis müdahalesi ile gündeme geldi. 100’den fazla gösterici gözaltına alındı. Protestolar, NYU ve Yale‘in yanı sıra California Üniversitesi Berkeley, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Michigan Üniversitesi, Emerson College ve Tufts gibi diğer okullarda da devam ediyor.

NYU’daki protestocular, okulun silah üreticileri ve İsrail işgaliyle bağlantılı şirketlere yaptığı yatırımlardan çekilmesini talep ediyor.

Columbia Üniversitesi Rektörü Dr. Minouche Shafik, olaylardan dolayı öğrencileri kampüse gelmemeleri konusunda uyardı ve sınıflar çevrimiçi olarak devam etti. Ayrıca, Shafik kampüsteki gerilimlerin dışarıdan gelen kişiler tarafından kötüye kullanıldığını ve artırıldığını belirtti.

Gazze’deki gazetecilerin ölme olasılığı cephedeki askerlerden çok daha fazla
Filistin savunucusu aktivistlerin baskısıyla Elbit, İngiltere’de geri adım attı

NYU yetkilileri, protestolara üniversite dışından katılanların olduğunu öne sürdü ve Pazartesi günü yaşanan antisemitist olayları bildirdi.

Son olarak, Columbia Üniversitesi’nde göstericilerin İsrail’e yönelik saldırıları destekleyen ifadeler kullandıkları belirtilirken, Yahudi öğrencilerin hedef alındığına dair raporlar mevcut. Protesto gruplarından yapılan açıklamalarda antisemitizm reddedilirken, eleştirilerin İsrail devletine ve destekçilerine yönelik olduğu vurgulandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.