İspanyol şarap şirketi kuraklık yüzünden işçilerin yüzde 80’ini işten çıkardı

Dünyaca ünlü İspanyol şarap şirketi Freixenet, yoğun kuraklık nedeniyle üzüm bağlarındaki üzümlerin köklerine kadar kurumasının ardından işçilerinin yüzde 80'ini işten çıkardı.

İspanyol köpüklü şarap üreticisi Freixenet, dün (22 Nisan) yaptığı açıklamada, Katalonya‘nın Penedes bölgesindeki kuraklık nedeniyle işgücünün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan 615 işçiyi geçici olarak işten çıkarma planı sunduğunu duyurdu.

Önlemin Mayıs ayında uygulanması beklenirken, şirket işten çıkarmaların ne kadar süreceğine bir açıklama getirmedi.

Bu durum Freixenet’i Katalonya’da bölgenin en şiddetli kuraklığına bir işten çıkarma planıyla çözüm bulan ilk şirketlerden biri haline getirdi.

Fotoğraf: Albert Gea/Reuters

Şirket söz konusu planı Katalan çalışma makamlarına ve işçi sendikalarına sundu.
Fosil yakıt kaynaklı iklim değişikliğinin etkisi Güney Avrupa‘da yoğunlaşırken, 2021’den bu yana yaşanan kuraklık üzüm kıtlığına neden oldu.

Köpüklü şarap üreticisi, geçen yıl bu durumun şirketin ana bölgesi olan Penedes‘te ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

İspanya‘nın ERTE yasası uyarınca, istisnai durumlarla karşı karşıya kalan şirketler geçici olarak çalışanlarını işten çıkarabiliyor veya çalışma saatlerini azaltabiliyor.

Freixenet yönetimi, “Bu önlem … şiddetli kuraklığın neden olduğu dış nedenler ve mücbir sebeplerle yüzleşmek için işletmenin yaşayabilirliğini garanti altına almayı ve istihdam edilebilirliği korumayı amaçlamaktadır” açıklamasında bulundu.

Reuters’in aktardığına göre; şçileri temsil eden sendikalar yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Katalonya’nın ünlü Penedes köpüklü şarap üretim bölgesindeki üzüm bağları o kadar kurak ki, 30 yıllık asmaların kökleri tamamen kaybedildi ve geriye yoğun güneş altında çürüyen buruşuk kırmızı ve yeşil üzümler kaldı.

İspanya’da kış ortasında endişe veren sıcaklık: 30 derece

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

EN ÇOK OKUNANLAR