DünyaManşet

İspanyol şarap şirketi kuraklık yüzünden işçilerin yüzde 80’ini işten çıkardı

0
Fotoğraf: Albert Gea/Reuters

İspanyol köpüklü şarap üreticisi Freixenet, dün (22 Nisan) yaptığı açıklamada, Katalonya‘nın Penedes bölgesindeki kuraklık nedeniyle işgücünün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan 615 işçiyi geçici olarak işten çıkarma planı sunduğunu duyurdu.

Önlemin Mayıs ayında uygulanması beklenirken, şirket işten çıkarmaların ne kadar süreceğine bir açıklama getirmedi.

Bu durum Freixenet’i Katalonya’da bölgenin en şiddetli kuraklığına bir işten çıkarma planıyla çözüm bulan ilk şirketlerden biri haline getirdi.

Fotoğraf: Albert Gea/Reuters

Şirket söz konusu planı Katalan çalışma makamlarına ve işçi sendikalarına sundu.
Fosil yakıt kaynaklı iklim değişikliğinin etkisi Güney Avrupa‘da yoğunlaşırken, 2021’den bu yana yaşanan kuraklık üzüm kıtlığına neden oldu.

Köpüklü şarap üreticisi, geçen yıl bu durumun şirketin ana bölgesi olan Penedes‘te ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

İspanya‘nın ERTE yasası uyarınca, istisnai durumlarla karşı karşıya kalan şirketler geçici olarak çalışanlarını işten çıkarabiliyor veya çalışma saatlerini azaltabiliyor.

Freixenet yönetimi, “Bu önlem … şiddetli kuraklığın neden olduğu dış nedenler ve mücbir sebeplerle yüzleşmek için işletmenin yaşayabilirliğini garanti altına almayı ve istihdam edilebilirliği korumayı amaçlamaktadır” açıklamasında bulundu.

Reuters’in aktardığına göre; şçileri temsil eden sendikalar yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Katalonya’nın ünlü Penedes köpüklü şarap üretim bölgesindeki üzüm bağları o kadar kurak ki, 30 yıllık asmaların kökleri tamamen kaybedildi ve geriye yoğun güneş altında çürüyen buruşuk kırmızı ve yeşil üzümler kaldı.

İspanya’da kış ortasında endişe veren sıcaklık: 30 derece

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.