İklim KriziManşet

Asya’nın ilk iklim davası: Güney Koreli gençler hükümete karşı

0
Güney Kore
Fotoğraf: Reuters

Güney Kore‘nin Anayasa Mahkemesi, ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz kaldığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasını gerçekleştirdi. Davacılar, hükümetin 200 kişinin temel haklarını ihlal ettiğini öne sürerek, bu kişiler arasında çok sayıda çocuk ve genç çevrecinin de olduğunu belirtti.

Asya‘da ilk kez görülen bu dava türü, dört çocuk ve bir fetüs tarafından 2020 yılından itibaren hazırlanan dört ayrı dilekçeyi kapsıyor. Fetüs, mahkeme kayıtlarında “Ağaçkakan” lakabıyla yer alıyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Lee Jongseok, davanın toplumsal öneminin ve kamuoyu ilgisinin farkında olduklarını belirterek, görüşmelerin titizlikle yürütüleceğini vurguladı. Bu duruşma, Avrupa‘nın en üst düzey insan hakları mahkemesinin, İsviçre hükümetinin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterince aktif olmadığı yönünde karar vermesinin ardından gerçekleşti. Benzer davalara Avustralya, Brezilya ve Peru‘da da rastlanıyor.

Davacılar, Güney Kore’nin iklim planlarının küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama yükümlülüğünü yerine getirmediğini, bu durumun temel hakları koruma görevini ihlal ettiğini savundu. Bilim insanlarına göre, küresel sıcaklıkların bu eşiğin üzerine çıkması, kutuplardaki buzulların erimesinden okyanus akıntılarının çöküşüne kadar geri dönüşü olmayan felaketlere neden olabilir.

Güney Kore

Hükümetin avukatları, karbon emisyonlarını azaltma yönünde ellerinden geleni yaptıklarını ve temel hakları ihlal etmediklerini belirtti. Ayrıca, hükümetin gençlere karşı ayrımcılık yapmadığını, ancak yıllık karbon azaltma hedeflerinde ayarlamalar yapılabileceğini ifade etti. Ancak birçok aktivist hükümetin yanıtını yetersiz buldu.

Aktivist gençler Biden’a iklim davası açmak için destek bekliyor
AİHM’den üç iklim davası kararı: Büyük bir başarı
Fransa’ya açılan iklim davasında ceza ödenmeyecek
Fukuşima ‘aklamaları’: Güney Kore lideri ve Japonya Başbakanı deniz ürünü yedi

Güney Kore’nin 2030 hedeflerinde sanayi sektöründe sera gazı azaltımı konusunda revizyon yapılsa da, ulusal emisyon azaltma hedefi 2018 seviyelerine göre yüzde 40 olarak korundu.

Mahkeme dışında toplanan gençler, hükümetin iklim değişikliği konusunda yetersiz kaldığını ve karbon emisyonu azaltımını sürekli ertelediğini dile getirdi. Bu süreçte, bir yıl önce “Ağaçkakan” olarak adlandırılan çocuk da dahil olmak üzere, çok sayıda genç aktivist eleştirilerini kamuoyu ile paylaştı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.