EkolojiEnerjiManşetUlaşım

Yolcu gemileri yeşil enerji seçeneklerini göz ardı ederek emisyon ve hava kirliliğine yol açıyor

0
Fotoğraf: Kin Cheung

Birleşik Krallık‘ı ziyaret eden yolcu gemileri zaman zaman “sıfır emisyonlu” kara elektriğine bağlanmıyor, bunun yerine motorlarını çalıştırarak karbon emisyonu ve hava kirliliğine yol açıyor.

Sektör, hava kirliliği ve sera gazlarına etkisi nedeniyle inceleme altında. Kruvaziyer operatörleri, gemilerin motorlarını kapatarak ve demirlediklerinde düşük karbonlu elektriğe bağlanarak emisyonlarını azaltabileceklerini söylüyor. Ancak openDemocracy tarafından yapılan bir araştırma, kruvaziyer gemilerinin Britanya’nın en büyük kruvaziyer limanı olan Southampton‘da düzenli olarak kara elektriği kullanmadığını ortaya koydu.

Yolcu gemileri bunun yerine yerel hava kirliliğini arttıran deniz gaz yağı ya da hava kirleticileri daha düşük olan ancak atmosfere bir miktar metan salınmasına neden olan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) kullanıyor. Her iki yakıt da sera gazı emisyonlarına katkıda bulunuyor.

The Guardian‘ın aktardığına göre, Birleşik Krallık Deniz Ticaret Odası bazı gemilerin daha temiz kara elektriği kullanmaya adapte edilememesinin sebebi olarak kara elektriğinin deniz yakıtından daha pahalı olmasını işaret ediyor.

Barcelona, ‘aşırı turizm’le mücadele için yolcu gemilerine sınırlama getiriyor
Cruise gemisi uçaktan daha çevre dostu bir tatil seçeneği mi?

‘Şirketler temiz enerji için ödeme yapmak istemiyor’

Avrupa‘nın önde gelen temiz taşımacılık kampanya grubu Transport & Environment‘ın (T&E) Birleşik Krallık’ın sürdürülebilir denizcilik müdürü Jon Hood “Temiz enerji mevcut ama kruvaziyer şirketleri bunun için ödeme yapmak istemiyor” diyor.

Southampton’ın ilk Yeşil Parti meclis üyesi Katherine Barbour, daha fazla şeffaflık gerektiğini ve kruvaziyer operatörlerinin karasal enerjiyi ne zaman ve ne kadar süreyle kullandıklarını açıklamaya zorlanmaları gerektiğini belirterek hükümetin de kruvaziyer gemilerinin kullanılabilir olduğunda karasal enerjiye bağlanmalarını zorunlu tutması gerektiğini söylüyor. Barbour “Tüm rıhtımların kara elektriği sağlayabilmesine ve gemilerin bunu kullanacak şekilde adapte edilmesine ihtiyacımız var” diye vurguluyor.

The New York Times Aralık 2019’da, demir atmış tek bir kruvaziyer gemisinin bir günde 34 bin 400 rölantide çalışan kamyon kadar dizel egzoz yayabildiğini, ancak kara elektriği ile bunun neredeyse ortadan kaldırıldığını bildirmişti. Kruvaziyer endüstrisi, analizin kruvaziyer gemilerinde emisyonları azaltmak için kullanılan gelişmiş teknolojileri, alternatif yakıtların kullanımını veya limanlardaki emisyon kısıtlamalarını dikkate almadığını söylüyor.

2023 yılı için öngörülen 31,5 milyon yolcu ile en hızlı büyüyen turizm sektörlerinden biri olan kruvaziyer turizminin çevresel etkileri konusunda endişeler bulunuyor. 

T&E tarafından haziran ayında yayımlanan bir analiz, 2020 yılında deniz yakıtlarında yeni bir sülfür sınırı getirilmesine rağmen, 2022 yılında Avrupa’da faaliyet gösteren 218 yolcu gemisinin bir milyar arabadan daha fazla sülfür oksit yaydığını ortaya koymuştu.

Hollanda ‘aşırı turizm’den bıktı: Artık tanıtım yapmayacağız
Sardinya’da ‘aşırı turizm’e ziyaretçi sınırlaması ve bilet önlemi

‘Rıhtımda sıfır emisyon’

Venedik 2021’de kent merkezine kruvaziyer gemilerinin girişini yasakladı. Amsterdam bu yılın başlarında aynı yasağı yürürlüğe soktu ve Barcelona da 22 Ekim’den itibaren aynı kararı aldı.

Sektör ayrıca, 2050 yılına kadar net sıfır karbon gemi seyahati hedefiyle daha çevreci uygulamalara bağlı olduğunu belirtiyor. Dünyanın en büyük eğlence seyahati şirketi Carnival Corporation, LNG ile çalışan yeni gemiler inşa ediyor ve kruvaziyer operatörleri de biyoyakıtlarla denemeler yapıyor. Yeni LNG motorları sülfür oksit emisyonlarını azaltıyor ancak kampanyacılar motorların ve yakıt üretim sürecinin son derece güçlü bir sera gazı olan metan sızdırdığını söylüyor.

Nisan 2022’de Southampton’daki kruvaziyer limanını işleten Associated British Ports (ABP), “rıhtımda sıfır emisyon” sunan bir kara enerji tesisinin faaliyete geçtiğini duyurdu. Proje 9 milyon sterline mal oldu ve önemli bir kamu finansmanına sahip olan Solent yerel girişim ortaklığı tarafından 4,4 milyon sterlinle desteklendi. Ancak bu tesise yalnızca bir gemi bağlanabiliyor.

Turizm endüstrisi iklim krizi karşısında hayatta kalabilecek mi?
Venedik’te turist istemiyoruz eylemi

Nedenlerden biri: Yüksek enerji maliyeti

Liman yetkilileri, karadaki enerji tesisinin kullanımında çeşitli faktörlerin söz konusu olduğunu ve bunların arasında Birleşik Krallık’taki enerji maliyetlerinin Avrupa‘daki en yüksek maliyetlerden olduğu gerçeğinin de yer aldığını belirtiyor.

ABP, hava kalitesi güncellemesiyle birlikte önümüzdeki yılın başlarında 2023 kıyı gücü performans incelemesini yayımlamayı planladığını söyledi:

“Limanlarda mevcut ve operasyonel olarak mümkün olan her yerde kıyı elektriği kullanıyoruz. Ancak, sağladığı faydalara rağmen, dünya limanlarının sadece yüzde 2’sinde en az bir kruvaziyer rıhtımı kara elektriği ile donatılmış durumda.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.