Doğa MücadelesiManşetYerel

Verimli tarım arazisi alanına plastik sanayi tesisi projesi: Çocuklarımıza plastik mi yedireceğiz?

0

Çevre, Şehircilik ve ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tekirdağ‘ın Ergene ilçesinde Ergene Havzası Koruma Alanı içerisindeki verimli tarım arazilerinin olduğu alanda Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılması için çevre planı değişikliğine onay verdi.

Mutlak korunması gereken birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki 2 milyon 743 bin metrekarelik alanda yapılması planlanan projeyle ilgili Yeşil Gazete‘nin sorularını yanıtlayan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, projenin çevre planlarına aykırı olduğunu kaydetti.

Yüceer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projeye ÇED olumlu raporu verildiğini ve ÇED’in iptali için açılan davanın da devam ettiğini söyledi.

‘Yarın çocuklarımıza plastik mi yedireceğiz?’

Projenin gerçekleştirilmek istendiği bölgede Trakya’nın en verimli tarım arazilerinin bulunduğunu kaydeden CHP’li Yüceer; alanda buğday, ayçiçeği yerine kurulacak yaklaşık 200 tesisle plastik üretilmek istendiğine dikkat çekti.

Alanın stratejik öneminden dolayı tercih edilmiş olabileceğini de ifade eden Yüceer, itirazlarının sanayinin Tekirdağ’a gelmesi olmadığını, verimli tarım arazileri üzerinde bu çalışmanın yapılmak istenmesi olduğunu söyledi:

Üstüne üstlük bölgemizdeki organize sanayi bölgelerinin doluluk oranları yüzde 40’larda. Hali hazırda boş olan bu bölgeler dolmamışken yeni bir organize sanayi bölgesine ihtiyaç yok.

Bu bölge ülkemizin ayçiçeği ve buğday ambarı. Bu toprakların üretim açısından son derece verimli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu topraklardan sorumlu Bakanlar sermayenin yanında değil halkın yanında durmalılar. Bu topraklara zehir akıtmak değil, ekim yapılması için politikalar üretmeliler. Neden boş araziler dururken tarım arazilerine sanayi bölgesi kurulmak isteniyor onu anlamıyoruz ve itiraz ediyoruz. O yüzden ‘Yarın çocuklarımıza plastik mi yedireceğiz?’ diye soruyoruz.”

‘Proje çevre planlarına aykırı’

Yapılması planlanan sanayi bölgesinin Ergene Çevre Düzeni Planı‘na aykırı olduğunu ifade eden CHP Tekirdağ Milletvekili, hukuki süreci şöyle anlattı:

Ergene Çevre Düzeni Planı’nda yer alan plan kararlarında; ‘Madde 2/1029 sanayi gelişimi üst ölçek plan kararlarına uygun olan mevcut planlı sanayi alanlarıyla sınırlandırılacak ve yeni sanayi yatırım taleplerinin planlı boş sanayi alanlarında yer seçimleri teşvik edilecektir’ hükmü yer alıyor. Buna göre, yeni sanayi alanı kurulamayacağı net bir şekilde açıklanıyor.

Aynı zamanda projenin yapılması planlanan bölge Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken 1’nci sınıf tarım arazisidir. 1/25.000 ölçekli Tekirdağ ili Çevre düzen Plan Hükümlerinde, ‘planlama alanı sınırı dahilinde çevresel kirleticiliği yüksek olan veya çevresel tahribe neden olan sanayi türleri ve kullanımları yer almayacaktır’ hükmü bulunuyor. PAKOP OSB girişimi bu hükme de aykırıdır. Tekirdağ Valiliği’nin talebi ile 1/25.000 ölçeklik plan hükümlerine ‘Mevcut planlı sanayi alanlarındaki yapılaşma doluluk oranı yüzde 75’i aşmadıkça yeni sanayi alanı açılamayacağı ve bu alanların dışında yapı ruhsatı düzenlenemeyeceğine’ dair hüküm eklenmiş ve bölgedeki 9 bin hektar planlı sanayi alanının yaklaşık yüzde 42’sinin dolu olmasına rağmen bu yolla yeni bir tarım dışı alan yaratılmaya çalışılmaktadır.”

Mahkemenin bu projeye yönelik iki kez yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projeye ÇED olumlu raporu verdiğini ve ÇED’in iptali için açılan davanın da devam ettiğini aktaran Candan Yüceer, çevre planı değişikliğinin askıya çıkartıldığını kaydetti.

Yüceer, “Bu yolla hukuki süreci beklemeden bir an önce yapılaşmanın başlanması hedefleniyor. ÇED iptal davası süreci devam ederken bu alanda çevre planı değişikliğinin askıya çıkartılması; çevrecileri, bölge halkını ve hukuku yok sayarak ranta hizmet etmektir” ifadelerini kullandı.

Halk da projeye destek vermiyor

Candan Yüceer, hem bölge halkının hem de sivil toplum örgütlerinin projeye karşı olduklarını da söyledi:

Hem bölgede yaşayan yurttaşlarımız, Tekirdağlılar hem de sivil toplum örgütlerimiz projeye tepkili. Bu tepkiyi dile getirmek için basın açıklamaları düzenliyor, davalar açıyorlar. Vatandaşlarımız, hemşerilerimiz tepkilerini bana iletirken, “Vekilim, buğdayımızın üzerine beton dökecekler” diyorlar.

Ergene nüfusu büyük çoğunluğu kırsalda yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere yaklaşık 65 bin. PAKOP’un bölgede kurmayı hedeflediği 200 üretim tesisi, Ergene’deki kırsal yaşamı ve biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyecek. Trakya’nın doğasını, börtüsünü böceğini, hemşerilerimizi, ormanlarını rant uğruna heba etmelerine izin vermeyeceğiz. Projenin olumsuzluklarını hep beraber anlatmaya çalışıyoruz. Ergene havzasındaki kırsal yaşamı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerini güçlendirecek politikaları savunmaya devam edeceğiz.”

3 milyon metrekarelik tarım arazisi kaybedilebilir

Projenin hayata geçmesi durumunda 3 milyon metrekarelik birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki alanının kaybedileceğini söyleyen Yüceer, son olarak şu açıklamalarda bulundu:

Dünya ekonomi ile ekoloji arasında denge arayışına girmişken, Türkiye sürdürülebilir bir kalkınma modeli uygulamak yerine doğasını, verimli tarım arazilerini rant politikalarına kurban ediyor. Bu politikalar devam ederse büyük bedeller ödenir.

Bu proje hayata geçerse yaklaşık 3 milyon metrekarelik birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki alanı kaybedeceğiz. Bununla birlikte komşusu olan tarım arazileri de bu bölgenin yarattığı kirlilikten olumsuz bir şekilde etkilenecek.

Ülkemizde yaşanan ekonomik kaosun etkilerini hep birlikte yaşıyoruz. Gıda enflasyonu ile birlikte artan gıda fiyatları, tarım üreticilerinin yaşadığı sorunları görüyoruz. Tüm bu koşullar altında böyle bir dönemde tarıma, üreticiye, topraklarımıza sahip çıkmamız gerekirken verimli arazilerimizi yok edecek projelerde ısrar etmek akıl ve vicdanla izah edilemez. Verimli tarım arazilerimizi, topraklarımızı korumak için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.