Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Su krizi Büyük Menderes Nehri’ndeki çevresel tehditleri artırıyor

0

Afyon‘un Dinar ilçesinden doğan ve Aydın‘daki Büyük Menderes Deltası Milli Parkı‘ndan denize dökülen Büyük Menderes Nehri, özellikle son dönemlerde artan kuraklık ve azalan yağışlarla mücadele ediyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği‘nin (EKODOSD) yaptığı açıklamaya göre, nehrin ve çevresindeki bölgenin durumu kritik.

Büyük Menderes, yakın zamanda yoğun yağmur almasına rağmen su seviyesinde önemli bir iyileşme gözlenmedi. Nehirden tarımsal amaçlı su çekilmesi, nehri daha da tüketiyor. Nehrin bazı bölgelerinde su seviyesi sulama için yeterli olmayacak kadar düşük ve bu durum, Aydın ve Söke‘deki Organize Sanayi Bölgelerinden gelen kirli suların tarımsal sulamada kullanılmasına da neden oluyor. Bu kirli suyun kullanımı, hem tarım ürünlerine hem de çevreye zarar veriyor.

Çöplüğe dönen Büyük Menderes, siyah akıyor
Büyük Menderes Havzası sermayenin kirliliğiyle boğuşuyor
Büyük Menderes Nehri kurudu: Çiftçiler çaresiz durumda

Söke ilçesine bağlı Sarıkemer‘deki Tarihi Taşköprü, su seviyesinin düşmesiyle çevresinde biriken çöpler ve atıklarla dolmuş durumda. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü‘nün yaptığı açıklamaya göre, köprüde biriken malzemeler temizlenmiş olsa da, çevredeki çöp ve atıklar halen görülebiliyor ve bu da nehrin ekolojik dengesine ve köprünün sağlığına zarar veriyor.

Büyük Menderes Nehri

‘Büyük Menderes Nehri için gerekli çalışmalar başlatılmalı’

EKODOSD, yüzer bariyer sisteminin onarılması ve daha etkin çöp yönetimi için acil eylem çağrısında bulunuyor. Ayrıca, nehrin temizlenmesi ve ekosistem sağlığının korunması adına kurumlar arası işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguluyor. Örgüt, sulama sezonu sonrasında yapılacak temizlik çalışmalarıyla atıkların denize ulaşmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

DHA’ya konuşan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Şu anda Taşköprü’de sular kurudu. Çöpler ve atıklar açık bir şekilde görülmekte. Belki sulu haliyken temizlemek zordu ama şimdi çok kolay ve temizlenecek yer net bir şekilde görülmektedir. Kemerlerin altında bulunan atıklar, kütükler tamamen temizlenerek tekrar sular geldiğinde rahat bir şekilde akışın sağlanması için bir çalışma yapılmalı. Ayrıca, çöpleri ve atıkları su yüzeyinde tutan yüzer bariyer sistemi yıllardır bir türlü tamiratı yapılamadığından, yukarı havzadan gelen atıklar Söke regülatörünün önünde birikmeye başladı. Umarız sulama mevsimi bitiminde regülatör kapakları açıldığında bu atıklar menderes yoluyla denize gönderilmez. Bir an önce kurumlar arası işbirliğiyle bu çalışmalar başlatılmalı” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.