Doğa MücadelesiManşetYerel

Zonguldak’ta geri dönüşüm tesisinden yayılan koku, yurttaşı sokağa döktü

0
Fotoğraf: DHA

Zonguldak, Ereğli‘ye bağlı Bölücek’te dün akşam (21 Nisan) olası bir çevre felaketi yöre halkı ve belediye ekiplerince engellendi.

Bölücek mahallesinde, Oretec Mineral San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin geri dönüşüm tesisinden çevreye kokular yayıldı. Kokuları fark eden yöre halkı Zabıta ve Jandarma‘yı olay yerine çağırdı.

Kokularla yurttaşın bölgeye toplanmasının ardından tesislerin bulunduğu noktaya Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Günay da geldi. Jandarma ve İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri fabrika içerisine girerek incelemede bulundu. Fabrikaya ağır koku yayan bir kamyondan metal döküldüğü ve üzerinde ‘tehlikelidir’ ikazı yer alan variller bulunduğu tespit edildiği bildirildi. Metal ve varillerden numuneler alındı. Numunelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tahlile götürüldüğü belirtildi.

Fabrikaya yığılan atıklar ise geri gönderilmek üzere kamyonlara yüklenmeye başlandı. Yurttaşlar ÇED ve ruhsatı olmayan bir şirketin tehlikeli atık getirerek yerleşim yerlerine yığmasının bir felaket olduğunu belirtti.

Ne olmuştu?

Oretec Mineral San. ve Tic. Ltd. Şti.  2 Ocak 2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına tesislerde tehlikeli atık işlemek için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’ başvurusu yapılmıştı.

Bakanlık 2018’de projeye ÇED Olumlu kararı vermişti.

Ereğli Belediyesi 2018’de beş yıl süre geçerli olan çalışma ruhsatı vermişti. Şirketin ÇED ve çalışma ruhsatı Ocak 2023’te bitmişti.

Şirketin yeni ÇED başvurusu yaptığı günlerde Bölücek mahallesinde tepkiler yükselmişti. Bu tepkiler sonrası firma yetkilisi çevre gönüllülerine bir açıklama göndererek tehlikeli atık ve cüruf işlemekten vaz geçtiklerini sektör değiştirdiklerini, fabrikanın yerini başka bir yere taşıyacaklarını belirtmişti.

Bölgede yaşanan sel felaketi sonrası aynı açıklama yinelenmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.