2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Mahkeme Dikmece’de bakanlık ve TOKİ’nin itirazını reddetti: Yürütmenin durdurulmasına devam…

0

Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından konut yapımı için tarım arazileri ve zeytinliklerinin kamulaştırılmasına karşı mücadele eden Dikmece halkı, yine kazandı.

Dikmece köyü sakinlerinin TOKİ’ye açtığı davada Hatay 3’üncü İdare Mahkemesi, TOKİ konutlarının yapımı için yürütmeyi durdurma kararı vermiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı karara itiraz etmişti. Mahkeme itirazı reddetti ve yürütmeyi durdurma kararının devamına hükmetti.

Dikmece direnişçilerinden Hasan Özgül kararla ilgili olarak şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yürütmeyi durdurma kararımıza itiraz ettiler yıldırım hızıyla. Mahkeme Cumhurbaşkanlığının ve Bakanlığın itirazlarını reddetti. Bu çok önemli bir karar. Ayrıyeten Mahkeme, Bakanlığa birtakım sorular sordu; dedi ki ‘sen orada ilgili kanun maddesinin gerekliliklerini yerine getirdin mi, zemin etüdlerini yaptın mı, yasada belirtilen, geçici konutların kalacağı yerle, fay hattı arasındaki mesafeyi ölçtürdün mü, oranın yerleşim yerlerine mesafesi nedir, ona baktın mı vb. Bütün bunları yaptıysan bana cevap ver’. Biz biliyoruz ki bunların büyük bir kısmı yok. Yani aslında bizim en başından beri söylediğimiz şeyleri mahkeme söylüyor. Ve TOKİ’ye diyor ki bunlar uygunsa bana ispatla. Savunma Toki’de bakanlık savunma yapacak. Bu gelişmeler çok önemli gelişmeler.”

Mahkeme kararında ise şu ifadelere yer verildi:

“1- Dava konusu alan kalıcı iskan alanı olarak belirlenirken 7452 sayılı Kanun ile kanunlaşan 126 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesinde aranan “fay hattı mesafesi, zeminin elverişliliği ve yerleşim yerine yakınlığı” kriterlerine ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığı sorularak, bu hususlara ilişkin bilgi ve belgelerin gönderilmesinin istenilmesine,

2- Dava konusu alana ilişkin, 7452 sayılı Kanun ile kanunlaşan 126 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. maddesinin 4. fıkrasında yer verilen jeolojik etüt raporu ve zemin etüt raporunun bir örneğinin Mahkememize gönderilmesinin istenilmesine,

Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu‘nun 27. maddesi uyarınca ara kararı cevabı alınıncaya ve yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanun’un 20. maddesi uyarınca ara kararı gereğinin yerine getirilmesi için bu kararın tebliğinden itibaren davalı idareye üç (3) gün süre verilmesine, 10/11/2023 gününde oy birliğiyle karar verildi.”

Dikmece neden direniyor?

Dikmece Köyü üç bölgeden oluşuyor. Yukarı Dikmece, Çiftlik mahallesiKuyucak mahallesi.

Yukarı Dikmece zeytin ağaçlarının olduğu mahalle, Kuyucak mahallesi Antakya-İskenderun yoluna yakın. Bu mahalle depremde yüzde 80 yıkıldı. Kamulaştırılan alan içinde bu mahalle de yer alıyor.

300-400 yıllık zeytinliklerin bulunduğu Yukarı Dikmece’de oldukça geniş bir alanı kapsıyor. Toplam 7500 dönüm zeytinliğin yer aldığı Dikmece’de Derince denilen özel bir cins zeytin yetişiyor. Hem yağı hem zeytini çok kıymetli olan bu zeytin türü de istimlakla beraber yok olacak. Dikmeceliler hem toprağına, hem zeytinliklerine hem de yaşam alanlarına sahip çıkmak için direniyor.

Köylüler ayrıca Dikmece’ye yıllardan beri “imara elverişli olmadığı” gerekçesiyle imar izni verilmediğini, imar izni verilmeyen bir bölgede toplu konut yapılacağına dikkat çekiyor. Bölgede imar izni verilmediği için barınma için konut yapamamasından kaynaklı olarak insanların zamanında buradan göç ettiği vurgulanıyor.

İstimlak edilen Gülderen ve Dikmece köylerin Alevi köyleri olması ancak bir Sünni köyü olan Oğlakören’de ise tapulu arazilere dokunulmaması köylülerin aklına demografik değişimi getirdiği belirtiliyor.

‣ Kamulaştırılan Dikmece’nin köylüleri bahur ve rihenlerle yürüdü: Gitmedik, buradayız
‣ ‘İmara uygun değil’ denilen Dikmece’ye nasıl TOKİ yapılır?

Ne olmuştu?

6 Şubat depremlerinin hemen ardından, uzmanların tüm uyarılarına rağmen hızlıca başlatılan deprem konutu inşaatları kapsamında çok sayıda arazi için Cumhurbaşkanlığı tarafından “acele kamulaştırma” kararı verilmişti.

Antakya merkeze 10 kilometre mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle yapılaşma için tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor.

Gülderen’de 61 parsel 14 Nisan tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacaktı.

Dikmece halkı acele kamulaştırılan zeytinlik ve tarım arazilerini korumak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’ye dava açmıştı. Kamulaştırmada herhangi bir kamu yararının gözetilmediğini dile getiren Dikmece halkı, usulsüz kararla birçok kanun maddesinin de ihlal edildiğine dikkat çekmişti.

Dikmece direnişçilerinden Hasan Özgül şunları kaydetmişti:

“İstimlaklar gerçekleşirse sadece Dikmece’de yüz binlerce asırlık zeytin ağaçları katledilecek. Dikmece köyü boşaltılacak. Demografik, kültürel ve tarihsel yapı bozulacak. Şirketlere rant için köylerimizin, zeytinliklerimizin, yaşam alanlarımızın peşkeş çekilmesini istemiyoruz.”

Dikmeceliler,  iş makinelerinin araziye girmeleri ihtimaline karşı 30 Temmuz’da sabah saatlerinde “Topraklarımızı terk etmeyeceğiz” diyerek  alanda nöbet başlatmıştı.

31 Temmuz’da ise iş makineleri jandarma eşliğinde arazilere girmişti. Arazilerinde nöbet tutan köylüler iş makinelerine engel olmaya çalışmış, jandarma ise iş makinelerinin çalıştığı arazilere köylülerin geçmesine izin vermemişti. Cop ve biber gazı kullanarak halkı bölgeden uzaklaştırmaya çalışan kolluk güçleri köylülere copla saldırarak arazilerini savunan yedi kişiyi gözaltına almıştı.

‣ Dikmece’de direniş 17’inci gününde: Ma rıhna nıhna hon!
‣ Zeytinlikleri imara açılan Dikmeceliler Meclis’te
‣ Hatay’da kamulaştırma kararı verilen köyde üç günde ikinci yangın: Tesadüf mü?

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.